7 Απρ 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Ο ΠΑΙΚΤΗΣ, Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!!



O Γιάνναρος, ο Ξανθός, ο Ιωαννίδαρος...Έτσι γνωρίσαμε και έτσι ξέρουμε εμείς οι Ολυμπιακοί τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον πλέον επιτυχημένο και πολυνίκη προπονητή του Ελληνικού μπάσκετ, του προπονητή των δύο μεγαλύτερων δυναστειών στο Ελληνικό μπάσκετ κατά τον 20ο αιώνα του Άρη και του Ολυμπιακού μας. Ένας προπονητής που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ και σημάδεψε δύο ολόκληρες δεκαετίες τα μπασκετικά δρώμενα του τόπου μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης λοιπόν κύριοι, ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ!



Iωαννίδης ο ΠΑΙΚΤΗΣ


Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε στον εμφύλιο πόλεμο και έτσι ο εγγονός του Μακεδονομάχου Βασίλη Τσορλίνη, Γιάννης Ιωαννίδης μεγάλωσε με την μητέρα του, Ελένη. Αυτά τα γεγονότα μας δείχνουν αρκετά και απο που προέρχεται αυτό το μαχητικό, επιθετικό στύλ του Ιωαννίδη. Απο μικρός στα δύσκολα.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης λοιπόν ξεκινάει την ενασχόληση του με τον αθλητισμό στα 12 έτη του (1957) όταν και εγγράφεται στοΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ τμήμα της Αθλητικής Ένωσης Χαριλάου. Τα πειράγματα όμως ότι είναι ανίκανος να παίξει το "μοντέρνο άθλημα" του μπάσκετ, του φίλου του Γιώργου Σουντουλίδη αλλά και του Μάκη Νάτση , γνωστού στα τότε μπασκετικά στέκια ώς "Μπαρού", τον οδήγησαν να πάει για πρώτη φορά στην προπόνηση των παιδικών τμημάτων του Άρη Θεσσαλονίκης και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ!Εκεί λοιπόν ξεκινάει μια ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ πορεία στο χώρο του μπάσκετ που έκλεισε 47 χρόνια μετά, το 2004!!!

Σε ηλικία 15 ετών ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει φτάσει να προπονείται με την ΑΝΔΡΙΚΗ ομάδα του Άρεως και επειδή όλη του η ζωή είναι σαν παραμύθι δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει σασπένς και ο ΤΡΟΠΟΣ που μπήκε τελικά στην ομάδα. Ο μύθος λοιπόν λέει, πως όταν το αστέρι της εποχής, Στέργιος Γούσιος είπε στον Ιωαννίδη να βάλει το διχτάκι σε μια μπασκέτα αυτός απάντησε "Δεν κάνω αγγαρείες εγώ!". Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι τον ΔΙΩΓΜΟ του απο την ομάδα όπως θα κάνανε αρκετοί "σύγχρονοι γκουρού" των πάγκων (ονόματα δεν λέμε, υπολείψεις δεν θίγουμε) αλλά την ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ του στην πρώτη ομάδα καθώς ο προπονητής, Ανέστης Πεταλίδης, εντυπωσιάστηκε απο το θράσος του μικρού Γιάννη. Έτσι λοιπόν ο Ιωαννίδης γίνεται το playmaker του Άρη Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοιτά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα της Γεωπονικής. Τα χρόνια του ως μπασκετμπολίστας όμως δεν ήτανε τα πιο επιτυχημένα. Παρόλο που έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και στην Εθνική ομάδα Την μεγάλη δόξα ο Ιωαννίδης την γνωρίζει ως προπονητής!

Ιστορία-Μύθος ή πραγματικότητα Νο1.

Η πρώτη ιστορία απο τις πολλές που ακούγονται για τον Ιωαννίδη, έγινε όταν ήτανε στο Γεωπονικό τμήμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα την μεταφέρω όπως ακριβώς έγινε οπότε οποιεσδήποτε διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες. Όταν έπαιζε στην ομάδα του πανεπιστημίου αντιμετώπιζε κάποια άλλη σαφώς καλύτερη. Έτσι ο παμπόνηρος Ιωαννίδης σκέφτηκε πως αφού στο γήπεδο θα χάσει πρέπει κάτι να κάνει!Έτσι ενώ ο αγώνας ήτανε ΣΑΒΒΑΤΟ αυτός πήγαινε κάθε μέρα και τους έλεγε "Την ΚΥΡΙΑΚΗ θα σας σκίσουμε, την ΚΥΡΙΑΚΗ θα σας πατήσουμε, την ΚΥΡΙΑΚΗ θα σας διασύρουμε". Έτσι η αντίπαλη ομάδα πήγε στο γήπεδο ΚΥΡΙΑΚΗ. Εντωμεταξύ όμως η ομάδα του Ιωαννίδη είχε κερδίσει τον αγώνα στα ΧΑΡΤΙΑ αφού η αντίπαλη ομάδα δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο το ΣΑΒΒΑΤΟ, ως όφειλε!!!



Ιωαννίδης ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Οι τίτλοι, οι αριθμοί και οι διακρίσεις του Ιωαννίδη μιλάνε απο μόνες τους για το πόσο τεράστιος προπονητής υπήρξε. Ένα τεράστιο Παλμαρέ!
  • 12 Πρωταθλήματα : 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996).
  • 6 Κύπελλα Ελλάδας : 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994).
  • 3 Φορές τελικούς πρωταθλήματος (Άρης 1984, Ολυμπιακός 1992 και ΑΕΚ 1997), 2 φορές τελικό κυπέλλου (Άρης 1984 και ΑΕΚ 1998)
  • 6 συμμετοχές Euroleague FinalFour : 3 με τον Άρη (1988, 1989, 1990), 2 με τον Ολυμπιακό (1994, 1995) και με 1 με την ΑΕΚ (1998)
  • 3 τελικοί Euroleague : 2 με τον Ολυμπιακό (1994,1995) και 1 με την ΑΕΚ (1998)
  • Πρώτος προπονητής στην ιστορία της Α1 (490 αγώνες, 418 νίκες-72 ήττες, ποσοστό νικών 85,31%)


Κεφάλαιο Άρης Θεσσαλονίκης

Το 1976 ακολουθεί την συμβουλή του προπονητή του Ανέστη Πεταλίδη, που είχε διακρίνει το τεράστιο ταλέντο του Ιωαννίδη να διαβάζει το παιχνίδι σαν προπονητής, και παρατάει τα παρκέ (τσιμέντα για την ακρίβεια, τότε) και πάει στην άκρη του πάγκου. Μετά απο σύντομα περάσματα σε Εργοτέλη και Λάρισα καταλήγει εκεί που ήτανε το πεπρωμένο του. Στον πάγκο του Άρη Θεσσαλονίκης το 1978. Κατακτά άμεσα το πρώτο του πρωτάθλημα ως προπονητής την σεζόν 1978-1979 αλλά το 1980 εγκαταλείπει τον Άρη για δύο χρόνια για να προπονήσει την Εθνική Ελλάδος. Επιστρέφει όμως το 1982 και ένα μόλις χρόνο μετά αρχίζει η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ του Άρη Θεσσαλονίκης στο μπάσκετ και κάνει το άθλημα ΜΟΔΑ και τον Άρη "ομάδα όλων των ελλήνων" μέχρι και το καλοκαίρι του 1990!!!Μαζί με τα αστέρια Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη αλλά και τον πανούργο έφορο της ομάδας Αλέκο Μιχαηλίδη συνθέτουν μια ΑΝΙΚΗΤΗ τετράδα εντός και εκτός παρκέ.

Στα χρόνια αυτά (1982-1990) ο Ιωαννίδης και η "ομάδα του" ο Άρης κατακτούν τα πάντα εκτός απο το Ευρωπαικό τρόπαιο. 8 Πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986 ,1987, 1988, 1989, 1990), 5 Κύπελλα ( 1985, 1987, 1988, 1989, 1990), 3 Φάιναλ Φόρ (1988, 1989, 1990). Δημιουργεί ακατάρριπτα ρεκόρ ακόμα και σήμερα όπως οι 80 συνεχείς νίκες του Άρη και το "αήττητο πρωτάθλημα" και γίνεται ΕΙΔΩΛΟ στα μάτια των οπαδών του Άρη και όλου του φίλαθλου μπασκετικού κόσμου. Το παραμύθι όμως δεν είχε "happy end" καθώς το 1990 ακούγεται απο τον μπασκετικό ΘΕΟ, Νίκο Γκάλη, το "ή αυτός ή εγώ"! Όπως ήτανε λοιπόν αναμενόμενο ο Ιωαννίδης φεύγει απο τον Άρη το καλοκαίρι του 1990 μετά απο 10 και χρόνια απόλυτης επιτυχίας.


Ιστορία-Μύθος ή πραγματικότητα Νο2.Σε όλα αυτά τα χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης εκτός απο τον προπονητικό μύθο, καταφέρνει να δημιουργήσει και τον μύθο του δεισιδαίμονακαι του προληπτικού. Ακούγονται πάρα πολλά και μάλιστα τα περισσότερα μάλλον ισχύουν κιόλας. Απο το ότι απαγορεύει το Νο13 σε νούμερο φανέλας στην ομάδα του, μέχρι ότι φοράει το ΙΔΙΟ καρό σακάκι σε ΟΛΟΥΣ τους αγώνες!!! Υπάρχουν όμως κιάλλα! Οι παίκτες πρέπει να κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις μέσα στο λεωφορείο της ομάδας, απαγορεύονται οι μαύρες γάτες και το πέρασμα κάτω απο σκάλες ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ και ΦΥΣΙΚΑ το τσιγάρο του ξανθού πάντα στην γωνία της καρέκλας όπως και το μπλοκάκι!!!

Ιστορικό Γεγονός Νο1

ΤΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΞΕΧΑΣΤΑ.

Χαρακτηριστική ατάκα απο τον Σιγάλα όταν τον ρωτήσανε το 1997 τι άλλαξε με την φυγή Ιωαννίδη και την άφιξη Ίβκοβιτς. Η απάντηση του :

Κοίτα, θα σου πω κάτι που είπε το καλοκαίρι στην προετοιμασία ο Φασούλας. Ότι "είμαστε στην προπόνηση και ξέρω ότι δεν θα ακούσω μπινελίκια" "

Τώρα 2 βιντεάκια...Ένα να δούμε τον Ιωαννίδη σε "δράση" και ένα που τον "κράζει" ο πάρα πολύ αστείος (άσχετα αν διαφωνώ!) Τζίμης Πανούσης!Ξεκαρδιστικά και τα δύο!



Κεφάλαιο Ολυμπιακός Πειραιώς


Το καλοκαίρι του 1990 βρίσκει τον Ιωαννίδη άνεργο και φυσικά γίνεται χαμός. Ο Νίκος Βεζυρτζής, τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, του προτείνει μυθικό συμβόλαιο, όμως αυτός προτιμά να μείνει ένα χρόνο σπίτι του απο το να προδώσει την αγάπη του, τον Άρη Θεσσαλονίκης. Το επόμενο όμως καλοκαίρι μπαίνει στα διοικητικά του Ολυμπιακού ένας δαιμόνιος νέος επιχειρηματίας με πολύ χρήμα. Το όνομα του? Σωκράτης Κόκκαλης! Ο Κόκκαλης πείθει, με το όραμα που έχει για την ομάδα μας, τον Ιωαννίδη να επανέλθει στους πάγκους δριμύτερος και έτσι το καλοκαίρι του 1991 ο Γιάννης Ιωαννίδης γίνεται ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ αλλά και κάτι παραπάνω...ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ. Ο "ξανθός" μπορεί να αγάπησε και να αγαπήθηκε παράφορα στον Άρη αλλά όλοι κατάλαβαν απο την αρχή πως η ιδιοσυγκρασία του, το ταμπεραμέντο του, το στύλ του είναι ΛΙΜΑΝΙΣΙΟ. Έδεσε με τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ. Έγινε ο κύριος εκφραστής των Ολυμπιακών ελπίδων για κυριαρχία, για επιβολή στους αντιπάλους, για πρωτιά μέσα στα δύσκολα πέτρινα χρόνια.

Στον Ολυμπιακό κάνει ΟΡΓΙΑ πραγματικά. Κάνει μια ομάδα να αναγεννηθεί μέσα απο τις στάχτες της.


Την πρώτη του σεζόν , το 1991-1992 έχει το εξής ρόστερ :

Ζάρκο Πάσπαλιε, Γιώργος Σιγάλας, Αργύρης Καμπούρης, Γιώργος Παπαδάκος, Στάυρος Ελληνιάδης, Παναγιώτης Καρατζάς, Βαγγέλης Αγγέλου, Τζίμης Μανιάτης, Κώστας Μωραϊτης, Μπάμπης Παπαδάκης, Αλέξης Γιαννόπουλος, Ηλίας Καρκαβάσης, Αντώνης Σταμάτης.

Με αυτό το αστείο λοιπόν ρόστερ, ακόμα και για τα δεδομένα της τότε εποχής, καταφέρνει να κάνει τον Ολυμπιακό απο ΟΓΔΟΟ που τον παρέλαβε την προηγούμενη σεζόν σε ΔΕΥΤΕΡΟ, όπου και χάνει το πρωτάθλημα απο τον παντοδύναμο, ΠΑΟΚ μετά απο μια εκπληκτική χρονιά που φέρνει το ερυθρόλευκο κόσμο που διψάει για μπάσκετ και τρόπαια κατά χιλιάδες στο ΣΕΦ. Κάθε μάτς είναι γιορτή στο ΣΕΦ που αρχίζει να χτίζει τον μύθο του σαν γήπεδο, ο Πάσπαλιε είναι μια ομάδα μόνος του και η ομάδα κάνει ιστορίκες νίκες μέσα σε έδρες όπως ο Τάφος του Ινδού (ΠΑΟ) με 81-84 (Πάσπαλιε 37 πόντους!!!) και το Γεώργιος Μόσχος (ΑΕΚ) με 65-79 (Πάσπαλιε 43 πόντους!!!). Όλα έδειχναν όμως πως ο Ολυμπιακός ήρθε για να μείνει και πως αυτή η σεζόν είναι απλά η αφύπνιση του κοιμώμενου γίγαντα.

Την σεζόν 1992-1993 κάνει γενικές αλλαγές στο ρόστερ και έχει την εξής ομάδα :

Ζάρκο Πάσπαλιε, Γουόλτερ Μπέρι, Αργύρης Καμπούρης, Γιώργος Παπαδάκος, Σταύρος Ελληνιάδης, Γιώργος Σιγάλας, Φράνκο Νάκιτς, Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Αντώνης Σταμάτης, Μπάμπης Παπαδάκης, Γιώργος Λημνιάτης, Κώστας Μωραϊτης, Ρόντ Χίγκινς.

Η χρονιά λοιπόν αυτή είναι η πρώτη λαμπρή χρονιά του Ιωαννίδη στον κόκκινο πάγκο. Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα μετά απο15 ΧΡΟΝΙΑ επικρατώντας μάλιστα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ του Ζέλικο Παβλίσεβιτς ή αλλιώς ΖΕ-ΠΑ ή 2 Cup Παβλίσεβιτς, σε μια "αστεία" σειρά τελικών που στιγματίστηκε απο την κατάκτηση του πρωταθλήματος απο τον Ολυμπιακό στον τέταρτο τελικό ΑΝΕΥ ΑΓΩΝΟΣ (!!!) αφού ο Παύλος Γιαννακόπουλος προφασιζόμενος την αντικατάσταση του διαιτητή Παπαδημητρίου αλλά βασικά φοβούμενος διασυρμό της ομάδας του (που δήλωσε κόλλημα λίγες ώρες πριν το τζάμπολ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στην ομάδα του ΠΑΟ να κατέβει στο ΣΕΦ!!! Έτσι ο Ολυμπιακός παίζει ένα πανυγηρικό προπονητικό διπλό και το δούλεμα στις "κότες" του Παναθηναικού γίνεται με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ κότες που κυκλοφορούν μέσα στο ΣΕΦ αμολημένες απο τον αείμνηστο ΑΤΤΙΛΙΟ!!!

Επίσης, συμμετέχει στην ΚΟΡΥΦΑΙΑ (euroleague ή όπως λεγότανε τότε "κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων") ευρωπαική διοργάνωση μετά απο 14 ΧΡΟΝΙΑ(σαν δεύτερος απο την προηγούμενη σεζόν) όπου και αποκλείεται στην ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ φάση απο την Λιμόζ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς με ήττες 2-1 και μάτς ΘΡΙΛΕΡ. Αφού κερδίζει το πρώτο μάτς στο στο κλειστό της Πάτρας (λόγω τιμωρίας) με τρίποντο του Πάσπαλιε με 70-67 πάει στην Γαλλία αναζητώντας μια νίκη στα δύο μάτς. Αυτή δεν έρχεται ποτέ αφού χάνει ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ με 59-53 τον πρώτο αγώνα και 60-58 τον δεύτερο (με τον Ζάρκο να πατάει την γραμμή). Έτσι χάνεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευκαιρία να παίξει ο Ολυμπιακός Final Four για πρώτη φορά και μάλιστα στην ΕΔΡΑ ΤΟΥ, αφού η διοργάνωση εκείνη την σεζόν διοργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!!! Παρόλαυτα το πρωτάθλημα μετά απο 15 χρόνια "ανομβρίας" κάνει εκείνη την σεζόν μια απο τις πιο χρυσές και αξιομνημόνευτες στην ερυθρόλευκη μπασκετική ιστορία.

Ρεπορτάζ εποχής για τους τελικούς πρωταθλήματος


"Πριν από το τζάμπολ του πρώτου αγώνα, ο ΕΣΑΚΕ όρισε το Περιστέρι ως τόπο διεξαγωγής του δεύτερου τελικού λόγω της τιμωρίας που είχε επιβληθεί στον Ολυμπιακό. "Πρόκειται για την απάτη του αιώνα" σχολίασε ο Γιώργος Σαλονίκης (αντιπρόεδρος της ΚΑΕ), όταν ενημερώθηκε για την απόφαση της διοργανώτριας αρχής.



Χωρίς τον Βράνκοβιτς, ο Ολυμπιακός έκανε "πάρτι" κάτω από τα καλάθια και με χαρακτηριστική άνεση ισοφαρίζει σε 1-1 (89-74) τη σειρά των τελικών. Ο Ουόλτερ Μπέρι με 30 πόντους και ο Ζάρκο Πάσπαλι με 27 ήταν οι κορυφαίοι των νικητών. "1-1 με... γκολ του Προτάσοφ" σχολίασε ο Παβλίσεβιτς, "σήμερα οι διαιτητές σφύριζαν φάουλ και τα... φυσήματα" φώναζε ο Ιωαννίδης.


Ο τρίτος τελικός (8/5/1993) έκρινε ουσιαστικά τον πρωταθλητή. Ο Ολυμπιακός "σπάει" την έδρα του Παναθηναϊκού, νικά στην Γλυφάδα με 77-72 και παίρνει το προβάδισμα με 2-1.
Μετά τον αγώνα ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφασίζει να αποσύρει την ομάδα από τους τελικούς κάνοντας λόγο για εμπαιγμό της Επιτροπής Διαιτησίας. "Στις 12 το μεσημέρι μας ενημέρωσαν ότι δεν θα αγωνιστεί ο Παπαδημητρίου και στις 4μ.μ. ήταν ήδη στην Αθήνα ο Κουκουλεκίδης. Πότε πρόλαβαν να τα κανονίσουν; Οι τελικοί τελείωσαν για μας" σχολίασε. Ο Παπαδημητρίου υπέστη επιπεφυκίτιδα, άφησε τη θέση του στον Κουκουλεκίδη και το γεγονός αυτό εξόργισε τον Παναθηναϊκό. "Πιστεύω ότι ο Παύλος θα κρατήσει τον λόγο του. Τον ευχαριστούμε πολύ..." ήταν η ιστορική απάντηση του Γιώργου Σαλονίκη.
Τρίτη 11 Μαϊου, ο Παναθηναϊκός δεν κατεβαίνει στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα με 3-1 νίκες.
Αντί για μπάσκετ οι 15.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού απόλαυσαν τα... κορίτσια του "Διογένης Παλλάς" που μετέτρεψαν σε καμπαρέ το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Κόκκινο μπαλόνια, κότες με πράσινα κασκόλ και άλλα πολλά είχαν ετοιμάσει οι άνθρωποι του Ολυμπιακού για να γιορτάσουν την επιστροφή στην κορυφή ύστερα από 15 χρόνια."


Την σεζόν 1993-1994 η ομάδα αλλάζει πλέον ελάχιστα πράγματα αλλά αρκετά για να την κάνουν ακόμα καλύτερη.

Ζάρκο Πάσπαλιε, Ρόι Τάρπλευ, Αργύρης Καμπούρης, Γιώργος Παπαδάκος, Παναγιώτης Φασούλας, Γιώργος Σιγάλας, Φράνκο Νάκιτς, Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Ευθύμης Μπακατσιάς, Αντώνης Σταμάτης, Μπάμπης Παπαδάκης, Γιώργος Λημνιάτης, Παναγιώτης Καρατζάς.

Η σεζόν αυτή είναι η χρονιά της ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ του Ολυμπιακού στην κορυφή του Ελληνικού μπάσκετ αλλά και η ανάδειξη της ως της νέας υπερδύναμης του Ευρωπαικού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός στην ελλάδα κυριαρχεί και κατακτά το ντάμπλ. Το πρωτάθλημα το κερδίζει απέναντι στον ΠΟΛΥ ισχυρό τότε Παοκ του Πρέλεβιτς και του Μπέρι σε μια πολύ επεισοδιακή σειρά που έφτασε τα 5 παιχνίδια και έχει μείνει ακόμα στην μνήμη των μεγαλυτέρων για το "πανυγήρι" με τα Παόκια που κατεβήκανε στο ΣΕΦ στο πέμπτο μάτς. Το κύπελλο κατακτήθηκε μέσα στο ΣΕΦ με αντίπαλο τον πολύ καλό τότε Ηρακλή του μεγάλου Γιούρι Ζντόβτς.
Το highlight όμως εκείνης της σεζόν ήτανε όπως όλοι φαντάζεστε το Final Four του Τελ Αβίβ. Αυτό το Final Four που ΤΟΣΟ μας πορώνει και άλλο ΤΟΣΟ μας πληγώνει.
Στις 19 Απριλίου του 1994 γράφεται μια απο τις ενδοξότερες ερυθρόλευκες μπασκετικές σελίδες όπου και κερδίζουμε τον Παπαθηναικό στον πρώτο εμφύλιο ημιτελικό στην ιστορία των ελληνικών ομάδων με 77-72. O τελικός φαντάζει πάρτυ απέναντι στο αουτσάιντερ, Μπανταλόνα του Βιγιακάμπα και του "Γκαστόνε" Ομπράντοβιτς! Έτσι και φαίνεται να πηγαίνει ο αγώνας μέχρι να αλλάξει γνώμη ο Κορνίλιους Τόμσον με το απίστευτο τρίποντο του και να μπεί το κερασάκι στην τούρτα απο τον Πάσπαλιε με τις χαμένες βολές του. Έτσι ο "ξανθός" χάνει την πρώτη του ευκαιρία σε τελικό ευρωλίγκα να πάρει το "άγιο δισκοπότηρο".

Ιστορικό Γεγονός Νο2

Σε εκείνο το Final Four ο Ιωαννίδης συμμετέχει σε 2 απο τις διασημότερες στιχομυθίες στην ιστορία των ευρωπαικών Final Four. Η πρώτη ήτανε ανάμεσα σε αυτόν και τον προπονητή του ΠΑΟ, Κώστα Πολίτη. Ο Πολίτης πριν τον ημιτελικό, σίγουρος για την ομάδα του, κάνει το λάθος και ανοίγεται δηλώνοντας "είθισται ο ηττημένος να συγχαίρει τον νικητή και εγώ μετά τον αγώνα θα περιμένω τον Γιάννη (Ιωαννίδη) να μου δώσει το χέρι του". Η απάντηση απο τον ξανθό έρχεται πληρωμένη με την εξής ιστορική πλέον φράση "στο σχολείο ο δάσκαλος μου έλεγε ότι τα λίγα λόγια είναι ζάχαρη και τα καθόλου μέλι".

Η δεύτερη στιχομυθία που έχει μείνει αλησμόνητη είναι του Ιωαννίδη με τον Ομπράντοβιτς μετά τον τελικό με τον ξανθό να προσπαθήσει να εξηγήσει τι έγινε λέγοντας "Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς. Κοιμήθηκε ο... Θεός και πήρε το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά αλλά άμα σκηνοθετήσει κάτι ο Θεός, δεν μπορείς να το αλλάξεις" και τον Ομπράντοβιτς να απαντά "Ναι, ξέρω ότι ο Ιωαννίδης είπε ότι μου χάρισε το Κύπελλο ο Θεός αλλά τον καταλαβαίνω. Και εγώ αν έχανα θα έψαχνα για δικαιολογίες...".


Η σεζόν 1994-1995 o Iωαννίδης το μόνο που αλλάζει είναι οι δύο ξένοι του και επίσης φέυγει ο Καρατζάς. Έτσι το ρόστερ διαμορφώνεται κάπως έτσι :


Έντι Τζόνσον, Αλεξάντερ Βολκόφ, Αργύρης Καμπούρης, Γιώργος Παπαδάκος, Παναγιώτης Φασούλας, Γιώργος Σιγάλας, Φράνκο Νάκιτς, Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Ευθύμης Μπακατσιάς, Αντώνης Σταμάτης, Μπάμπης Παπαδάκης, Γιώργος Λημνιάτης.

Ο Ολυμπιακός έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα απο την περσινή θριαμβευτική σεζόν, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του (με "καρδιά πρωταθλητή" όπως λέγαμε τότε) και φτάνει σαν απόλυτο φαβορί στους τελικούς με τον Παναθηναικό που είχε πάρει τον πρώην "λατρεμένο" μας Ζάρκο. Ο ΠΑΟ παίζοντας στην Γλυφάδα έχει μια πολύ δυνατή έδρα και έτσι στέλνει την σειρά σε πέμπτο αγώνα. Στην Γλυφάδα όμως σκοτώνεται ένας φίλαθλος του ΠΑΟ και το μάτς γίνεται μέσα σε τεράστιο φανατισμό! Το ΣΕΦ κοχλάζει και ο Ιωαννίδης ανλαμβάνει ρόλο πυροσβέστη συγκρατώντας τους οπαδούς του Ολυμπιακού με τις συνεχής εκκλήσεις του απο το μικρόφωνο της γραμματείας! Η ομάδα στο παρκέ παλεύει και παίρνει το πρωτάθλημα στον πόντο αφού πρώτα ο Οικονόμου αστοχεί στο κρίσιμο τρίποντο και με σκόρ 45-44.
Στις ευρωπαικές διοργανώσεις ο Ολυμπιακός φτάνει στους 8 όπου και μπλέκεται σε ένα "περίεργο" περιστατικό το γνωστό θέμα με τα "νερά" που ακόμα και σήμερα μερικοί τολμάνε να μιλάνε για δάκτυλο Ιωαννίδη όταν ΟΛΟΙ ξέρουν πως τα ρωσάκια απλά γνωρίσανε την αθήνα "by night" όπως τους είπε και ο Φασούλας 2 χρόνια μετά. Κλασσική πράσινη προπαγάνδα. Ο Ολυμπιακός περνάει λοιπόν στο Final Four όπου βρίσκει πάλι μπροστά του τον μισητό εχθρό του, τον Παναθηναικό. Η κατάληξη γνωστή με τον Ιωαννίδη να δίνει ΡΕΣΙΤΑΛκοουτσαρίσματος και τον Fast Eddie να πυροβολεί απο παντού! Η ομάδα προκρίνεται στον τελικό που βρίσκει μπροστά της την "ανίκητη" αρμάδα των Σαμπόνις-Αρλάουκας. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί όσο μπορεί και τελικά παραδίνεται στις ορέξεις των ισπανών για δεύτερη συνεχόμμενη φορά. Ο Ιωαννίδης πλέον έχει 5 συμμετοχές σε Final Four, 2 τελικούς και 0 κατακτήσεις...


Ιστορία-Μύθος ή πραγματικότητα Νο3.

Ο Ιωαννίδης όπως ανέφερα και πιο πάνω άκουγε πολλά απο τους αντιπάλους που δεν χωνεύανε ότι τους είχε στην καρπαζιά. Ένα απο αυτά που το ανέφερα και προηγουμένως ήτανε η ιστορία με τα "νερά" των Ρώσων της ΤΣΚΑ. Η ΤΣΚΑ έρχεται στην Ελλάδα να παίξει στα προημιτελικά με τον Ολυμπιακό. Ένα βράδυ πριν τον αγώνα 5 παίκτες της Ρωσικής ομάδας εισάγονται με στομαχικές διαταραχές στο νοσοκομείο. Η εκδοχή τους "το νερό που μας έδωσε ο Ολυμπιακός είχε κάτι μέσα". Αμέσως όμως ο Ολυμπιακός έρχεται να το ΔΙΑΨΕΥΣΕΙαυτό και το δείχνει και εμπράκτως αφού ζητάει ΑΝΑΒΟΛΗ του αγώνα μαζί με την ΤΣΚΑ ώστε ο αγώνας να παιχτεί στα ΙΣΙΑ. Η Fiba όμως αρνείται και έτσι η ΤΣΚΑ κατεβαίνει με 6 παίκτες που λόγω φάουλ σιγά σιγά γίνονται 5, 4, 3...Ο Ιωαννίδης σε ένδειξη fair play βγάζει και αυτός παίκτες και το μάτς τελειώνει με 3on3!!! Τον κατηγορήσανε μάλιστα ακόμα ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ότι λέει διακομώδησε το άθλημα...Η σπέκουλα απο τους Ρώσους κοπάζει αλλά εδώ στο Ελλάντα συνεχίζεται συνεχώς αφού πάντα λειτουργούσε το σύστημα "λέγε-λέγε κάτι θα μείνει"...Αυτό όμως μέχρι να το πάρει πάνω του ο Φασούλας και μετά απο 2 χρόνια όταν το θέμα ξαναβγαίνει στην επιφάνεια να δηλώσει "Αφήστε τους Ρώσους να λένε...Ρωτήστε τους τι κάνανε το προηγούμενο βράδυ...Η νύχτα της αθήνας είναι πολύ γλυκειά και βρίσκεις ότι επιθυμείς". Αυτά για την περίφημη ιστορία με τα νερά που τα βαζελάκια τα μικρά την έχουν σημαία για να δικαιολογήσουν τις φάπες που δεν ήτανε αρκετά μεγάλοι να θυμούνται.


Ιστορικό Γεγονός Νο3

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχανε πάντα τα καλύτερα συνθήματα. Πάντα εφευρετικά αλλά και όσο έπρεπε "πιπεράτα" για να πιάνουν οι αντίπαλοι το νόημα. Εκείνη την σεζόν λοιπόν φτιάχτηκε ένα μεγάλο σύνθημα για την ομάδα μπάσκετ μέσα στο οποίο υπήρχε και αναφορά στον Γιάννη Ιωαννίδη. Προσωπικά τα τελευταία 20 χρόνια που θυμάμαι, δεν θυμάμαι άλλο προπονητή να γίνεται ΣΥΝΘΗΜΑ στα χείλη μας. Πολλοί έχουν ακούσει το όνομα τους να τραγουδιέται (όπως ο μπάγιεβιτς, ο ίβκοβιτς, ο βαλβέρδε, ο λεμονής) αλλά ΜΟΝΟ ο Ιωαννίδης απέκτησε δικό του στιχάκι...

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ
Ν' ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
ΘΑ Σ' ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ
ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ!
Φυσικά αυτό το στιχάκι ήτανε μέρος απο ένα πολύ μεγάλο σύνθημα όπως προανέφερα και αξίζει να το θυμηθούμε...


ΓΑΜΗΣΑΜΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ-ΓΑΜΗΣΑΜΕ ΓΛΥΦΑΔΑ-ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ-Σ' ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Σ' ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟΝ ΦΕΡΑΜΕ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΤΟΝ ΕΝΤΥ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ-ΣΤ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΓΡΑΨΑΜΕ-ΤΟ ΖΑΡΚΟ ΤΟΝ ΚΑΡΓΙΟΛΗ

ΜΕ ΤΟΜΙΤΣ ΝΑΚΙΤΣ ΜΠΑΚΑΤΣΙΑ-ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΥΡΗ-ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΤΣΟΥΞΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ-ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΓΓΟΥΡΙ

ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΛΚΩΦ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΑΡΑ-ΜΕ ΤΑΡΛΑΤΣ ΚΑΙ ΣΙΓΑΛΑ-ΠΑΟΚΙΑ ΘΑ ΞΕΡΑΣΕΤΕ-ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΑΣ ΤΟ ΓΑΛΑ

ΚΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΔΙΩΞΕ-Ο ΠΑΟΚ ΤΟ ΦΑΣΟΥΛΑ-ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΕΜΑΘΑ-ΓΑΜΟΥΣΕ ΤΗ ΜΑΝΟΥΛΑ

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ-Ν' ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΘΑ Σ' ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ-ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ

ΚΙ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΑΣ-ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ-ΤΗ ΣΑΡΑΓΟΣΑ ΚΟΚΚΙΝΗ-ΘΑ ΒΑΨΩ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ

ΚΙ ΑΜΑ ΒΑΖΕΛΕΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ-ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ-ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ-ΕΜΕΙΣ ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΒΑΖΕΛΟΙ-ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΙ-ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ-ΑΠ' ΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ-ΒΑΡΑΩ ΕΠΙΛΗΨΙΑ-ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΖΩ ΑΠ' ΤΗΝ 7-ΓΑΜΙΕΤΑΙ Η 13


Την σεζόν 1995-1996 ο Ολυμπιακός ανανεώνεται και ξεκινά την χρονιά του με το ακόλουθο ρόστερ :

Ντέιβιντ Ρίβερς, Γουόλτερ Μπέρι, Νάσος Γαλακτερός, Γιώργος Παπαδάκος, Παναγιώτης Φασούλας, Γιώργος Σιγάλας, Φράνκο Νάκιτς, Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Ευθύμης Μπακατσιάς, Βασίλης Σούλης, Ανατόλι Ζουρπένκο, Δημήτρης Παπανικολάου.

Η χρονιά δεν ξεκινάει τόσο ρόδινα όσο τα προηγούμενα χρόνια, ο Ρίβερς ψαχνότανε ακόμα και ο Ολυμπιακός μαζί του. Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός αποκλείεται στο κύπελλο αλλά στο πρωτάθλημα δείχνει ότι έχει τα ηνία και δεν χάνει το πλεονέκτημα έδρας που σημαίνει και πρωτάθλημα τόσα χρόνια. Απο την άλλη αποκλείεται στα προημητελικά στο Κύπελλο. Ο Παναθηναικός φαίνεται ανεβασμένος, "ακούγεται" ότι ήρθε η ώρα του με τον θρύλο του ΝΒΑ Ντομινίκ Γουίλκινς να έρχεται στην ελλάδα και η κατάκτηση του "ψεύτικου" ευρωπαικού γιγαντώνει αυτήν την πεποίθηση στους οπαδούς της ομάδας με σήμα το γρασίδι. Ο Παναθηναικός μπαίνει δυνατά στους τελικούς και μας κοντράρει...Ώσπου φτάνουμε στον 5ο τελικό. Δεν θα πω πολλά...Απλά 73-38 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.
Απο την άλλη ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη δυσκολεύεται και πέφτει στον κακό του δαίμονα απο την προηγούμενη σεζόν, την Ρεάλ Μαδρίτης και αποκλείεται με 2-1 ήττες στα προημιτελικά, αφήνοντας το ποντίκι (παο) να χωρέψει σε ρυθμούς κλέφτικους όπως μόνο έτσι ξέρει, στο παρίσι και να πάρει το βρώμικο εκείνο ευρωπαικό. Αυτός ο αποκλεισμός αλλά και η κατάκτηση του Ευρωπαικού απο τους σιχαμένους είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι με τον Ιωαννίδη στην σχέση του με τον Κόκκαλη. Ο πρόεδρος θέλει την ευρωκούπα σαν τρελός και καταλαβαίνει πως χωρίς -ίτς ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ που να χτυπιέται!!! Έτσι η περίοδος Ιωαννίδη στον Ολυμπιακό λήγει και το πιο χρυσό κεφάλαιο στην μπασκετική μας ιστορία κλείνει...

Ιστορικό Γεγονός Νο4

Ψάχνοντας πληροφορίες για τον Ιωαννίδη έπεσα μπροστά στην συνέντευξη τύπου της σεζόν που μόλις περιέγραψα...Αξίζει να διαβάσετε δηλώσεις ανθρώπων όπως του Ιωαννίδη ή παικτών όπως του Ρίβερς και του Μπέρι...Και τέλος ρίξτε και μια ματιά στις δηλώσεις Κόκκαλη και αναρωτηθείτε γιατί 2 χρόνια μετά κατέρρευσε η αυτοκρατορία.

Γιάννης Ιωαννίδης,

  • για το τέλος του Νίκου Γκάλη.
    " Του ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας του ελληνικού μπάσκετ και των επιτυχιών του. Είχα τη χαρά να συνεργασθώ για δέκα χρόνια μαζί του. Δεν του αρμόζει τέτοιο τέλος. Οπως οι Φασούλας, Γιαννάκης και Χριστοδούλου, έτσι και ο Νίκος Γκάλης έχει κάνει τα μέγιστα για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ ".
  • για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν.
    Για να χάσουμε, πρέπει να πεθάνουμε μέσα στο γήπεδο. Ολοι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε όλα τα παιχνίδια. Πήραμε δύο παίκτες αναγνωρισμένης αξίας. Τον Μπέρι δεν χρειάζεται να σας τον παρουσιάσω, είναι γνωστός σε όλους σας. Ο Ρίβερς ήταν άτυχος, αφού τραυματίσθηκε. Θα είχε τη δυνατότητα να παίξει στο ΝΒΑ και αυτή τη στιγμή να μην βρίσκεται στην Ευρώπη. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Φέτος κάναμε ακόμη πιο σκληρή προετοιμασία. Οι παίκτες μου πέρασαν τα πάνδεινα και σίγουρα θα νιώθουν πολύ κουρασμένοι. Σίγουρα όμως γνωρίζουν ότι θα αποδώσει καρπούς, αφού στο τέλος θα είναι αυτοί και πάλι οι νικητές. "
Γουόλτερ Μπέρι
" Μου πήρε δύο χρόνια για να επιστρέψω στον Ολυμπιακό και είμαι εντυπωσιασμένος. Το βασικό μου κίνητρο είναι η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα και καμία σχέση δεν μπορεί να γίνει με την ομάδα που άφησα πριν από δύο χρόνια "

Ντέιβιντ Ρίβερς
" Οπως είδα στις προπονήσεις γίνεται σκληρή δουλειά. Μόνο έτσι θα μπορέσει η ομάδα να επαναλάβει τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών. "

Σωκράτης Κόκκαλης
" Οι στόχοι κάθε χρόνο δεν αλλάζουν. Ο Γιάννης Ιωαννίδης πιστεύω, ότι φέτος θα σηκώσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η ομάδα ενισχύθηκε. Ηρθε ο Μπέρι που είναι παλιός γνώριμος. Κάναμε μεταγραφές ουσίας και όχι εντυπωσιασμού όπως ο ΠΑΟ. "




Κεφάλαιο ΑΕΚ

Ο Ιωαννίδς λοιπόν φεύγει απο το λιμάνι που τον λάτρεψε και μάλιστα με όχι κομψό τρόπο. Η κόντρα του με την διοίκηση του Ολυμπιακού και κυρίως τον Σωκράτη Κόκκαλη που φτάνει να μιλήσει μέσω του Γιώργου Σαλονίκη για "ιωαννιδική μαφία" είναι απο τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία μας και ίδιον του ανθρώπου-προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στην ΑΕΚ που τότε με τον Φιλίππου ισχυρό άντρα προσπαθούσε να αποκτήσει την λάμψη του παρελθόντος. Τι πιο σίγουρο λοιπόν απο τον Ιωαννίδαρο? Aναλαμβάνει την ΑΕΚ που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, την σεζόν 1996-1997 και απο 10η την προηγούμενη σεζόν την φέρνει στους τελικούς πρωταθλήματος όπου και ηττάται απο τον Ολυμπιακό μας, τον καλύτερο Ολυμπιακό τη ιστορίας έχοντας στα χέρια του ένα αστείο ρόστερ που εκτός απο 2-3 καλούς παίκτες και ταλέντα όπως ο Αλεξάντερ, ο Έντουαρτς, ο Κολντεμπέλα και οι "μικροί" Χατζής-Κακιούζης αποτελείται απο τους εξής παίκτες,

Βίκτορ Αλεξάντερ, Μπίλ Έντουαρτς, Ρομπέρτο Κιάτζικ, Καλούντιο Κλοντεμπέλα, Νίκος Χατζής, Μιχάλης Κακιούζης, Μίκαελ Λάρσεν, Πιτ Παπαχρόνης, Δημήτρης Ποδαράς, Στέφανο Ατρούγια, Γιώργος Κουκλάκης, Κώστας Ζέρβας

Μένει στην ομάδα ακόμα 2 χρονιές. Την σεζόν 1997-1998 καταφέρνει στην πρώτη συμμετοχή της ΑΕΚ στην Euroleague απο το 1968-1969 να φτάσει στον ΤΕΛΙΚΟ της διοργάνωσης, στο έκτο Final Four για αυτόν αλλά να χάσει πάλι το τρόπαιο. Μόνο όμως ότι μέσα σε 2 σεζόν έκανε την ΑΕΚ απο 10η στην Ελλάδα, 2η στην Ευρώπη λέει πολλά. Στην ελλάδα φτάνει στον Τελικό Κυπέλλου όπου παίζει με τον Άρη στο Αλεξάνδρειο και χάνει απο το δικό του κακό κοουτσάρισμα αλλά και την συνδρομή των διαιτητών που πάντα είχαν-έχουν και θα έχουν μια συμπάθεια προς τον Άρη (ποιός ξεχνάει το κλεμμένο κύπελλο του 2004 με εμάς?). Εκεί ο Ιωαννίδης κάνει άλλη μια ιστορική δήλωση λέγοντας το ιστορικό πλέον "σήμερα και οι τυφλοί είδαν τι έγινε". Το πόσο μεγάλη προσωπικότητα ήτανε ο Ιωαννίδης φαίνεται ακι απο το ότι μέχρι και οι "ΑΜΑΝ" ασχολήθηκαν μαζί μου με αυτό το ξεκαρδιστικό βιντεάκι (απίστευτος καλυβάτσης) .

Φτάνοντας στους ημιτελικούς πρωταθλήματος με τον ΠΑΟ, ο Ιωαννίδης ξεφεύγει και φτάνει να πιαστεί στα χέρια με τον Φάνη Χριστοδούλου στην γραμματεία!!! Μένει στην ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι όπου και λύνει την συνεργασία του μετά απο διαφωνίες με τον Φιλίππου.


Κεφάλαιο Ολυμπιακός Πειραιώς (Νο2)

Ο Ιωαννίδης έχοντας φύγει απο την ΑΕΚ πείθεται απο τον Κόκκαλη να ρίξει χυλόπιτα στους Γιαννακόπουλους για ΤΡΙΤΗ φορά (μια μετά τον Άρη, μια μετά τον ΟΣΦΠ και μια τώρα) και να γυρίσει στο λιμάνι παρά τα όσα γελοία του είχε εξακοντίσει η διοίκηση μας απο την μέρα που έφυγε. Ο Κόκκαλης προσπαθώντας να ξαναπάρει τα χαμένα σκήπτρα στην Ελλάδα που τα απώλεσε διώχνοντας παίκτες όπως ο Σιγάλας, ο Ρίβερς κτλ και φέρνοντας Αντε-Μενσάδες και Γκολντγουάιρ στρέφεται στην "σίγουρη λύση" όπως έκανε και το 2004-2005 στο ποδόσφαιρο με τον Μπάγιεβιτς. Παρά λοιπόν τα περί "ιωαννιδικής μαφίας" ο Γιάνναρος δεν κρατάει κακία και γυρνάει στο λιμάνι!

Την σεζόν 1999-2000 λοιπόν, ο Ιωαννίδης ξεκινάει την προσπάθεια να ξαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή με το εξής ρόστερ

Θίοντορ "Μπλού" Έντουαρτς, Κρίς Μόρρις, Φαμρπίτσιο Ομπέρτο, Ντράγκαν Τάρλατς, Μίλαν Τόμιτς, Ντούσαν Βούκσεβιτς, Φράνκο Νάκιτς, Δημήτρης Παπανικολάου, Αλεξέι Σαβρασένκο, Αρσέν Αντε-Μενσά, Ινάσιο Ντε Μιγκέλ, Περικλής Δορκοφίκης, Τζος Γκράντ, Γιάννης Λάππας, Βασίλης Σούλης, Νίκος Πέττας, Μάικ Μπράουν, Τζέιμς "Χόλιγουντ" Ρόμπινσον.

την ίδια ώρα ο ΠΑΟ έχει πάρει τον Ομπράντοβιτς και έχει στο ρόστερ του παίκτες όπως Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Όντετ Κάτας, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Νάντο Τζεντίλε και τον "δικό μας" Τζόνι Ρότζερς. Παρά λοιπόν το "άνισο" της μάχης αυτής ο Ιωαννίδης καταφέρνει και κερδίζει ΜΕΣΑ-ΕΞΩ τον ΠΑΟ σπάζοντας και το αήττητο που είχε ο ΠΑΟ απο την μέρα που πήγε στο ΟΑΚΑ αλλά καθαρίζει και τα 2 ντέρμπι με την ΑΕΚ και βγαίνει πρώτος στην κανονική περίοδο πράγμα που ξαναέκανε μετά απο 10 χρόνια τελικά ο Ολυμπιακός, την σεζόν 2008-2009. Στα playoffs όμως η ομάδα δεν αντέχει άλλο, καταρρέει, αποκλείεται απο τους τελικούς απο τον ΠΑΟΚ και στην Ευρώπη φτάνει μέχρι τους 16 της Euroleague. Το καλοκαίρι γίνεται εμφανές πως ο Κόκκαλης τελικά έφερε πίσω τον "Ξανθό" απλά για να τον "αποκαθηλώσει" στα μάτια των Ολυμπιακών που τον είχανε και έχουν ακόμα για θεό και του δείχνει την πόρτα της εξόδου δίνοντας την ομάδα στον "ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ-ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ" ή αλλιώς μαθητευόμενο μάγο ΗΛΙΑ ΖΟΥΡΟ!!! Μάλιστα είναι τόσο εμφανές πως η περσινή σεζόν πήγε "χαμένη" για να γελοιοποιηθεί ο "ξανθός" που απο τους "Χολιγουντ" Ρόμπινσον και τους Αρσέν Αντε-Μενσά ο Κόκκαλης δίνει χοντρά πακέτα και φέρνει στον Πειραιά τους Ράντζα, Μπουντούρη, Φέμερλινγκ, Ρίβερς, Οικονόμου (!!!), Ρισασέ.

Ο Ιωαννίδης λοιπόν φεύγει απο τον Ολυμπιακό όπου θα είναι και η τελευταία του στάση σε συλλογικό επίπεδο! Δεν φεύγει όμως έτσι "εύκολα" αφού έχει υπογράψει ένα κλειστό τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και σε "εκδίκηση" προς τον Κόκκαλη ζητάει ΟΛΑ τα λεφτά που προβλέπει το συμβόλαιο του. Ο Κόκκαλης αρνείται να τα πληρώσει και μάλιστα βγάζει την, ιστορική πλέον,ανακοίνωση-κουμουνιστικό μανιφέστο,

"Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θεωρεί χρέος της να ενημερώσει το φίλαθλο και όχι μόνο κοινό για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια του κ. Ιωαννίδη, σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομία της χώρας δοκιμάζεται και καταβάλλονται προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας και την καθημερινή επιβίωση των ανθρώπων που ούτε στο όνειρό τους έχουν δει να καταβάλλονται για μη δεδουλευμένα τέτοια αστρονομικά ποσά.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν :

Α. Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είχε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τον κ. Ιωαννίδη τον Νοέμβριο του 1999 για τρεις (3) αγωνιστικές περιόδους (1999-2002) και που έπρεπε να ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Την 5/6/2000 δεν ανανεώθηκε η συνεργασία με τον κ. Ιωαννίδη για τα επόμενα δύο (2) χρόνια.

· Κατά τον χρόνο της διακοπής συνεργασίας είχαν εξοφληθεί στο σύνολό τους όλες οι μέχρι εκείνη την ημέρα αμοιβές, πριμ στόχων και λοιπές παροχές ύψους € 745.000,οο.

· Την περίοδο 2000 - 2001 ο κ. Ιωαννίδης αρνήθηκε να εργαστεί σε ΚΑΕ (Ηρακλής) ενώ συνεργάστηκε χωρίς αμοιβή (;) με την Εθνική ομάδα.

· Την επόμενη περίοδο 2001 - 2002 συνεργάστηκε με την Εθνική ομάδα με αμοιβή πολύ μικρότερη από εκείνη που είχε συμφωνήσει με την ΚΑΕ.

· Με αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών του έχει επιδικασθεί συνολικά ένα ποσό € 1.178.000 το οποίο η ΚΑΕ θεωρεί με βάση τα προαναφερόμενα ότι δεν πρέπει να καταβάλει.

Β. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κατά την έναρξη της εκκρεμοδικίας αλλά και κατά την κατάθεση των προσφυγών ενώπιον της Α΄θμιας ΕΕΟΔΕΑΚ η τελεσίδικη κρίση επί της διαφοράς υπήγετο στην αρμοδιότητα των Πολιτικών Δικαστηρίων.

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι οι όποιες απαιτήσεις του κ. Ιωαννίδη όπως εκρίθησαν από τις Επιτροπές Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών δεν έχουν καταστεί εκτελεστές δεδομένου ότι δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα τελεσίδικη υπέρ αυτού απόφαση Πολιτικού Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου μάλιστα είχε καταθέσει σχετική αγωγή χωρίς να προχωρήσει ποτέ στην εκδίκασή της.

Γ. Να σημειωθεί ότι και κατά την προηγούμενη 5ετή συνεργασία του με την ΚΑΕ ο κ. Ιωαννίδης είχε αμειφθεί πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Είναι αδιανόητο ο κύριος Ιωαννίδης να θέλει να πληρωθεί για υπηρεσίες που δεν προσέφερε και ειδικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή"

Φυσικά όμως ο Ιωαννίδης έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια εναντίον του Σωκράτη Κόκκαλη και της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Μέσα σε όλο αυτόν τον πόλεμο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού "αναγκάζει" τον Μίλαν Τόμιτς (!!!) να πάει να καταθέσει στο δικαστήριο ΕΝΑΝΤΙΟΝ του "πατέρα" του, Γιάννη Ιωαννίδη!Τελικά η υπόθεση κατέληξε σε μεταξύ τους συμβιβασμό, σε δωρεά του ποσού απο τον Ιωαννίδη στο Άγιον Όρος και σε δημόσια συγνώμη του Τόμιτς προς τον Ξανθό αρκετά χρόνια μετά με τα εξής λόγια "Εχω μετανιώσει για ό,τι συνέβη στην υπόθεση του Ιωαννίδη. Οι παίκτες δεν πρέπει να μπλέκονται στα διοικητικά των ομάδων".

Eμείς ότι και αν έγινε τον Ιωαννίδαρο μας τον αγαπήσαμε και θα τον αγαπάμε για πάντα. Τον μάθαμε ΕΤΣΙ...

Πρωτάθλημα 1994


Πρωτάθλημα 1995


Πρωτάθλημα 1996

και η τελευταία εικόνα του που έχουμε είναι όπως του αρμόζει και όχι σε δικαστικές αίθουσες... Δηλαδή ΕΤΣΙ.



ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΒΑΖΕΛΕΣ

Έτσι έκλεισε το κεφάλαιο Ιωαννίδης προπονητής συλλόγων και άνοιξε πάλι το κεφάλαιο Ιωαννίδης προπονητής Εθνικής Ελλάδος.


Κεφάλαιο Εθνική Ελλάδος


Το 2001 επέστρεψε στην Εθνική ομάδα της Ελλάδος ως τεχνικός σύμβουλος αλλά αφού η εθνική απέτυχε και στο Ευρωμπάσκετ του 2001 (και ως εκ τούτου έμεινε εκτός παγκοσμίου 2002) η ομοσπονδία έκανε τον Ιωαννίδη πρώτο προπονητή το 2002. Ο Ιωαννίδης με τον ίδιο βασικό κορμό του Ευρωμπάσκετ του 2001 καταφέρνει να "σώσει" κάπως την παρτίδα και να βγεί 5ος με την Εθνική. Είναι και ο προπονητής που έφερε στην εθνική τον Διαμαντίδη, πριν αυτός μάλιστα κάνει την μεταγραφή στον ΠΑΟ!


Κατά την περίοδο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς του 2004, ο Γιάννης Ιωαννίδης παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και εκλέγεται βουλευτής στην Α' περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Ως βουλευτής δεν θα μπορούσε πια να κάθεται στους πάγκους, λόγω του ασυμβίβαστου και έτσι εγκαταλείπει μια για πάντα τον χώρο του μπάσκετ που τόσο αγάπησε και τόσο αγαπήθηκε και μισήθηκε. Με πάρα πολλά χρυσά αλλά και γκρίζα να θυμάται...


Αλλά ένα παράσημο θα το έχει και το κέρδισε για πάντα.


ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΕΦΤΥΣΕ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΛΟΥΣ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΒΡΙΣΚΕ.







Για τον Ιωαννίδη έχουν μιλήσει πολλοί. Άλλοι με καλά λόγια όπως ο Σιγάλας, ο Ρίβερς, ο Καμπούρης, ο Πάσπαλιε...


Γιώργος Σιγάλας
" Όχι, δεν ταίριαζε καθόλου. Εμένα ναι μεν μου άρεσε η άμυνα, αλλά πάνω απο όλα η επίθεση. Με τον Ιωαννίδη μπήκα σε ένα διαφορετικό κανάλι. Μαζί του ξέρεις τι έγινε; Ωρίμασα σαν παίκτης, το έψαξα περισσότερο το μπάσκετ και γενικά είδα κι άλλες πτυχές των δυνατοτήτων μου. Δηλαδή μέχρι τότε πίστευα ότι το μπάσκετ ήταν να βάλεις την μπάλα στο καλάθι. Mετά είδα κι άλλα πράγματα που αγάπησα. Γι'αυτό κι αυτή τη στιγμή είμαι ένας all around παίκτης κι όχι ένας παίκτης μονοδιάστατος. Κι αυτά τα βρήκα μέσα απο τον Ιωαννίδη. "

Αργύρης Καμπούρης

Κάθε ένας έχει την δική του φιλοσοφία. Πιστεύω ότι όλοι δουλεύουν επαγγελματικά. Ο κύριος Ιωαννίδης ήταν μεγάλος επαγγελματίας. Μάλιστα μου είχε κάνει εντύπωση, όταν μαζευόμασταν για την Εθνική Ομάδα, πόσο γυμνασμένα ήταν τα παιδιά του Αρη, που αν και έχαναν τις πρώτες προπονήσεις λόγω ευρωπαϊκών παιχνιδιών, όταν ενσωματόνονταν, ήταν δυο επίπεδα καλύτεροι. Αυτό δείχνει ότι μπορείς να βελτιώνεσαι με την δουλειά. Κι αυτό το κατάλαβα όταν ο Ιωαννίδης ήρθε στον Ολυμπιακό. Τότε εμείς είμασταν εκείνοι που ήταν ένα μέτρο μπροστά από του υπόλοιπους. "

Ντέιβιντ Ρίβερς

Τόσο ο Ιωαννίδης όσο και ο Ιβκοβιτς είχαν τελείως διαφορετικό στυλ. Θα στο πω αλλιώς. Αν ήταν να πάω σε έναν πόλεμο και να διαλέξω έναν στρατηγό να με καθοδηγήσει, δεν θα ήταν εύκολο να διαλέξω έναν από τους δύο, γιατί θα ήθελα και τους δύο! Εμαθα πολλά από τους δύο κυρίους και θα ήθελα να τους συναντήσω κάποια στιγμή για να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα όσα μου δίδαξαν. "

Ζάρκο Πάσπαλιε

" Τι να πείς για τον Ιωαννίδη. Το πόσο σε εμψύχωνε, σε αγαπούσε, σε νουθετούσε ρωτήστε τους υπολοίπους συμπαίκτες μου να σας το πούνε. Εγώ απλά τον ευχαριστώ γιατί με έκανε καλύτερο παίκτη και άνθρωπο. Τα μπινελίκια να λείπανε! "

Φυσικά άλλοι μιλήσανε με κακά λόγια όπως ο Βολκόφ.

"Στον Ολυμπιακό υπήρχε η κυρίαρχη μορφή του Ιωαννίδη, που ήταν τα πάντα μέσα στην ομάδα. Είχε τη δική του φιλοσοφία και γινόταν ό,τι και αν ζητούσε. Το κλίμα όμως δεν ήταν καλό, διότι με τη σκληρότητά του και την πίεση που ασκούσε στους παίκτες, το μπάσκετ δεν ήταν πια διασκέδαση, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ηρεμήσω και να απολαύσω το παιχνίδι. Κανένας παίκτης δεν μπορεί να αντέξει σε τέτοιες συνθήκες μια ολόκληρη περίοδο. Αν λοιπόν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και είχα το δικαίωμα να επιλέξω, δεν θα έπαιζα ποτέ για αυτόν".


Καταλαβαίνετε λοιπόν πως και γιατί ο Βολκόφ στον Ολυμπιακό πέρασε και δεν ακούμπησε!
Επίσης ο Μιχάλης Κακιούζης έγραψε στο πρόσφατο βιβλίο του αναφορικά με τον Γιάννη Ιωαννίδη

"τον Ιωαννίδη δεν μπορείς να τον πιάσεις από πουθενά. Αν έχει έξω μέρα, θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι είναι νύχτα. Όταν δε, έχει τα νεύρα του, είναι χειρότερος και από γυναίκα τις ημέρες της αδιαθεσίας. Μπορεί να σε κάνει να βγάζεις καπνούς....Δεν περνούσε καν από το μυαλό μου πώς θα εξελιχθεί η σχέση μου με τον Ιωαννίδη πέντε χρόνια αργότερα. Εκείνη τη στιγμή, όμως, ένιωσε να έκλεινε ένας κύκλος που είχε αφήσει και πάνω μου το στίγμα του 'ξανθού'. Από τον προπονητή Ιωαννίδη εγώ μόνο κέρδισα εκείνη τη διετία. Γούσταρα που έπαιζα για εκείνον. Γι' αυτό και νομίζω πως θα αναφερθώ χωρίς προκαταλήψεις προς το πρόσωπό του όταν φτάσουμε στο κεφάλαιο της τραγικής εμπειρίας που βίωσα στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας. Τίποτα δεν αναιρεί όσα συνέβησαν τη διετία που ήταν προπονητής μου στην ΑΕΚ. Μετά τη συνεργασία μου με τον Ιωαννίδη αντιμετώπιζα καλύτερα τις καταστάσεις στο γήπεδο. Όπως αποδείχτηκε, όμως, και όπως είπε κάποτε κι ο ίδιος, και τα βουνά αλλάζουν"

Πολλοί ακόμα είναι σίγουρο ότι μιλήσανε για τον Ιωαννίδη. ΕΝΑΣ όμως τον κόντραρε, τον τσίγκλαγε, τον έκανε να ασχοληθεί. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ιδού το ανθολόγιο με τις διαμάχες τους.

  • Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς. Κοιμήθηκε ο... Θεός και πήρε το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά αλλά άμα σκηνοθετήσει κάτι ο Θεός, δεν μπορείς να το αλλάξεις ", (Ιωαννίδης, 13 Απριλίου 1995).
  • Ναι, ξέρω ότι ο Ιωαννίδης είπε ότι μου χάρισε το Κύπελλο ο Θεός αλλά τον καταλαβαίνω. Και εγώ αν έχανα θα έψαχνα για δικαιολογίες... ", (Ομπράντοβιτς, Ιανουάριος 1995).
  • " Το μπάσκετ εξουσιάζεται από τη σερβική μαφία ", (Ιωαννίδης, Μάρτιος 1996).
  • Ο Ιωαννίδης ξεχνά ότι και η δική του ομάδα στηρίζεται σε σέρβους παίκτες. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση αλλά χρειάζεται έναν προπονητή με νοοτροπία νικητή και ο Ιωαννίδης δεν είναι τέτοιος ", (Ομπράντοβιτς, 8 Απριλίου 1996).
  • Δεν είπα ποτέ ότι ο Ιωαννίδης δεν είναι νικητής και κατάλληλος για τον Ολυμπιακό ", (Ομπράντοβιτς, 11 Απριλίου 1996).
  • Ο Ιωαννίδης είναι μεγάλος προπονητής και ξέρει πολύ καλά να δημιουργεί μεγάλες ομάδες. Τον σέβομαι για τη δουλειά του στον Αρη, στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ ", (Ομπράντοβιτς, 8 Απριλίου 1998).
  • " Οταν ένας προπονητής έχει συμμετάσχει σε έξι φάιναλ φορ, είναι αξιοσέβαστος. Ναι, δεν έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο αλλά ίσως έφταιγαν οι παίκτες που είχε. Πάντως όλες οι ομάδες του στηρίζονται στην πειθαρχία και παίζουν με το στυλ που αρέσει και σ' εμένα ", (Ομπράντοβιτς, 20 Απριλίου 1998).

    " Δείτε τον Ολυμπιακό και την Μπενετόν, παίζουν ακριβώς με τα ίδια συστήματα. Τα συστήματα της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Μόνο όποιος έχει καταρράκτη στο μάτι δεν μπορεί να το διαπιστώσει ", (Ιωαννίδης, 20 Απριλίου 1998).
  • " Οντως ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται πολύ ενισχυμένος και ίσως είναι το φαβορί για τον τίτλο. Πήρε άλλωστε και έναν προπονητή με αναμφισβήτητες ικανότητες και εμπειρία ", (Ιωαννίδης, Σεπτέμβριος 1999).
  • Με ενοχλεί να με ρωτούν συνεχώς για τον Ιωαννίδη. Γιατί σώνει και καλά πρέπει να έχω πρόβλημα μαζί του; Είναι ένας πολύ καλός προπονητής και τα αποτελέσματά του μιλούν από μόνα τους ", (Ομπράντοβιτς, Νοέμβριος 1999).

Αντί υστερόγραφου ένα ΒΙΝΤΕΟ που έφτιαξα για τον Γιάνναρο μας και 2 φωτογραφίες του...ιστορικές-σημαδιακές...


SIMPLY THE BEST






(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ http://don-basketblog.blogspot.com/2008/06/blog-post.html)