7 Σεπ 2014

ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ, ΙΔΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ


Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Καλή ποδοσφαιρική χρονιά να έχουμε και όλα να πάνε καλά για την ομάδα μας σε όλες τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Νέα ομάδα καθώς άλλαξε μεγάλο μέρος του ρόστερ, ίδιοι οι στόχοι (νταμπλ και καλή πορεία στην Ευρώπη) αλλά τίθεται και το ζήτημα της χημείας.

Από τον Ολυμπιακό παρελθόν αποτέλεσαν αρκετοί παίκτες με κυριότερα παραδείγματα τους Ιμπαγάσα, Σαβιόλα, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Κάμπελ (επέστρεψε στην Άρσεναλ) και τις πωλήσεις της τελευταίας στιγμής για πολύ καλά ποσά. Μανωλάς και Χολέβας στην Ρόμα και Σάμαρης στην Μπενφίκα. Άλλοι δόθηκαν δανεικοί, κάποιοι τέθηκαν εκτός ομάδας. Ως προς την απόκτηση παικτών είχαμε αρκετές αφίξεις: Αμπιντάλ, Κασάμι, Μποτία, Γιαννούλης, Ελαμπντελλαουί, Μαζουακού, Αφελλάι (δανεικός από Μπαρτσελόνα), Ντοσσεβί, Ντουρμάζ, Γκαζαριάν, Φορτούνης, Μπενίτες, Μήτρογλου (δανεικός από Φούλαμ), Μιλιβόγεβιτς (δανεικός από Άντερλεχτ). Ταυτόχρονα ο Εν'Ντινγκά παρέμεινε άλλον έναν χρόνο δανεικός από την Μονακό. Επίσης, θέση στο ρόστερ βρήκαν θέση και οι μέχρι πέρυσι δανεικοί, δηλαδή ο Μπουχαλάκης, ο Διαμαντάκος και ο Αυλωνίτης. 

Θα περιμέναμε για την θέση της επίθεσης κάποιον έμπειρο γκολτζή επιθετικό. Αντί αυτού αποκτήθηκε ο Μπενίτες, μια περίπτωση-στοίχημα και ξαναγύρισε ως δανεικός ο Μήτρογλου. Την επιστροφή Μήτρογλου την δεδομένη στιγμή, ειδικά εφόσον έχει προηγηθεί σοβαρός τραυματισμός που για 6 μήνες τον άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης, την θεωρώ πισωγύρισμα. Θα περιμέναμε να δούμε βέβαια και έναν καλό οργανωτή παιχνιδιού για να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα θεωρείται το ζήτημα της χημείας. Το κατά πόσο θα δέσει το σύνολο των ποδοσφαιριστών. Ο Ολυμπιακός καλείται να αποκτήσει χημεία μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, κυρίως ενόψει του αγώνα με Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ένσταση των περισσότερων από εμάς αυτή είναι. Είναι παράλογο με άλλους παίκτες να γίνεται η προετοιμασία και άλλοι να βρίσκονται στα επίσημα. Πότε θα προλάβει να τους "δέσει" όλους αυτούς ο Μίτσελ? Άνθρωπος είναι, δεν είναι ο Κόπερφιλντ. Κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται στην ώρα της, όχι να αλλάζουν τα πλάνα τελευταία στιγμή, τότε μόνο πινελιές μπορούν να προστίθενται. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις ακριβές προτάσεις, έχει υποχρέωση βέβαια να έχει προνοήσει για αντικαταστάτες.

Ο Μίτσελ και η ομάδα χρειάζονται ΣΤΗΡΙΞΗ. Ο Μίτσελ αξίζει την στήριξη έχοντας σημαντικό μερίδιο στο ότι έχει ανέβει επίπεδο ο Ολυμπιακός. ΣΤΗΡΙΞΗ όπως και να 'χει. Διότι όταν θες να είσαι σωστός ως σύλλογος, είσαι υποχρεωμένος να κρατάς σταθερό προπονητή, να τον αφήσεις να δουλέψει. Ο Μίτσελ έχει ήδη δείξει έργο. Μιας και κάποια μέσα προσπάθησαν να ρίξουν "πισώπλατες μαχαιριές" στον προπονητή αναφορικά με την υπόθεση του Αβραάμ Παπαδόπουλου, θα το σχολιάσω ως εξής. Ευθύνες έχουν ασφαλώς και οι δύο πλευρές. Φυσικά, αλλιώς φανταζόμασταν οι περισσότεροι να κλείσει το κεφάλαιο "Αβραάμ" στον Ολυμπιακό, ο τραυματισμός του όμως τον άφησε πολύ πίσω. Του δόθηκαν ευκαιρίες πέρυσι αλλά δεν κατάφερε να επανέλθει στα επίπεδα πριν το 2012. Και να έμενε, πολλοί θα έλεγαν "πού πάμε με τον Αβραάμ στην Ευρώπη, έχει μείνει πολύ πίσω κλπ", οι ίδιοι που τώρα στρέφονται εναντίον του Μίτσελ. Δεν χρειάζεται με το παραμικρό διάφοροι κύκλοι να επιχειρούν πλαγίως να θέσουν θέμα προπονητή, δημιουργώντας προβλήματα στον σύλλογο.

ΣΤΗΡΙΞΗ και πάλι ΣΤΗΡΙΞΗ στον Μίτσελ και στην ομάδα, μακάρι να καταφέρει να αποκτήσει χημεία και να προχωρήσει στην Ευρώπη, είτε είναι Τσάμπιονς Λιγκ είτε Γιουρόπα Λιγκ. Στην Ελλάδα λογικά θα το κατακτήσει και φέτος το πρωτάθλημα λόγω της ανυπαρξίας των άλλων. Στόχος πάντα το νταμπλ. Ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβηθεί κανέναν εντός των συνόρων όσος πόλεμος προπαγάνδας (εντός και εκτός γηπέδων) κι αν γίνεται εναντίον του. Άρα έχουμε και λέμε: Νέα ομάδα, ίδιοι στόχοι, ωστόσο ερώτημα τίθεται στην χημεία του ρόστερ.



***Θα κάνω μερικά σχόλια για όσους νεαποκτηθέντες παίκτες γνωρίζω, μαζί με κάποια -λίγο πρόχειρα-συμπεράσματα που βγήκαν από τις πρώτες αγωνιστικές.

Αμπιντάλ: Ηγετική προσωπικότητα με εμπειρία και παραστάσεις που οι περισσότεροι παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Μαχητής ζωής, ίνδαλμα για κάθε νέο παίκτη της ομάδας, ειδικά για τους αμυντικούς που μπορούν να μάθουν πολλά από αυτόν.

Κασάμι: Καντάρια μπάλα με απαράμιλλη τεχνική, φοβερές οργανωτικές και ανασταλτικές ικανότητες, δύο εξαιρετικά γκολ τις δύο πρώτες αγωνιστικές, ένας επιπλέον ηγέτης μαζί με Τσόρι στην μεσαία γραμμή.

Ελαμπντελλαουί και Μαζουακού: Ελπιδοφόροι ακραίοι αμυντικοί με επιθετικές αρετές. Ο Ελαμπντελλαουί μπορεί να δώσει ανάσες στον "μπαρουτοκαπνισμένο" Σαλίνο, ο Μαζουακού αποκτά σταδιακά εμπειρίες, πρέπει όμως να γίνουν πιο συνεπείες στα αμυντικά τους καθήκοντα με πιο γρήγορες επιστροφές.

Γιαννούλης: Από τους παίκτες που συμπαθώ, μακράν ο πιο σταθερός ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου σε όλα τα χρόνια που αγωνίστηκε εκεί (2011-2014). Αν θυμάστε στο 0-0 του Περιστερίου πέρυσι είχε "σβήσει" τον Κάμπελ. Σταθερός στην άμυνα, καλός και όταν προωθείται. Απορώ πώς δεν τον πήραν στο Παγκόσμιο Κύπελλο αντί του αστείου Τζαβέλλα.

Μποτία: Καμία σχέση με τον Μανωλά, βαρύ σκαρί, υστερεί σε ταχύτητα, με θετικό την δύναμη και το ψηλό παιχνίδι. Θα δούμε πώς θα αποδώσει στα επόμενα παιχνίδια.

Μιλιβόγεβιτς: Όσες φορές τον είδα με Άντερλεχτ ή Εθνική Σερβίας, το στυλ του παρέπεμπε στον Φέισα. Περιμένουμε να τον δούμε και στα επίσημα.

Ντοσσεβί: Γρήγορος, διεισδυτικός με αρνητικό το τελείωμα των φάσεων. Για να τον κόψει ο Μίτσελ από την ευρωπαϊκή λίστα, σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει.

Αφελλάι: Ο υγιής Αφελλάι χωρίς προβλήματα τραυματισμών θα βοηθήσει αρκετά την ομάδα. Έδωσε θετικά δείγματα κόντρα στα τσεκούρια της Νίκης Βόλου, πετυχαίνοντας γκολ.

Για Μπουχαλάκη, Αυλωνίτη και Διαμαντάκο έχουμε να πούμε πως όλο το μέλλον είναι μπροστά τους, θα πάρουν ευκαιρίες από τον Μίτσελ που αποδεδειγμένα δουλεύει με νέους και τους εξελίσσει (π.χ Μανωλάς, Σιόβας, Σάμαρης, Μήτρογλου).