18 Μαρ 2012

ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΑΔΙΣΤΙΚΑ !!!

Ο Θρύλος "τέλειωσε" τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Νικούσε με σκορ 0-1, χάρη σε γκολ του Αμπντούν (51'), αλλά το ματς διεκόπη στο 81'. Υπαίτιοι, όμως, είναι οι πράσινοι, το ματς χρεώνεται ως νίκη του Ολυμπιακού και οι Πειραιώτες πάνε στο +7 στην βαθμολογία. "Αγκαλιά" με το Πρωτάθλημα οι ερυθρόλευκοι, το 39ο στην ιστορία τους. 




Σε ένα παιχνίδι που στιγματίστηκε από επεισόδια, τόσο πριν την έναρξη της αναμέτρησης, στο ημίχρονο, όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα, ο Ολυμπιακός βγήκε νικητής από τον αγώνα, παίρνοντας το πολύτιμο τρίποντο, το οποίο τον φέρνει στο +7 στην βαθμολογία. Πλέον, οι Πειραιώτες είναι "αγκαλιά" με το φετινό Πρωτάθλημα, τον 39ο τίτλο στην ιστορία τους. Ο Αμπντούν στο 51' έκανε το σκορ 0-1 με αριστοτεχνικό πλασέ, το ματς όδευε στην λήξη του, αλλά στο 81' οι αγανακτισμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν εκ νέου επεισόδια, ορισμένα μπήκαν στο γήπεδο, με τον διαιτητή Κάκο να ζητάει από τις δύο ομάδες να περάσουν στα αποδυτήρια ώστε να προστατευθούν. Λίγο αργότερα έδωσε οριστικό τέλος στο ματς, καθώς δεν γινόταν να συνεχιστεί το παιχνίδι. Λόγω ότι ο αγώνας διεκόπη με υπαιτιότητα των πρασίνων, στα χαρτιά θα χρεωθεί ως νίκη των ερυθρολεύκων με σκορ 0-3. 



Πως ξεκίνησε ο Ολυμπιακός:

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι έχοντας στην βασική του ενδεκάδα τον Μπάλας Μέγκιερι κάτω από τα δοκάρια της ομάδας και έχοντας μπροστά του ως κεντρικό δίδυμο στα στόπερ τους Αβραάμ Παπαδόπουλο (αρχηγός) και Όλοφ Μέλμπεργκ. Στα δεξιά της άμυνας ξεκίνησε ο Φρανσουά Μοδέστο και αριστερά ο Χοσέ Χολέμπας.

Στον άξονα, τον ρόλο του "κόφτη" τον ανέλαβε ο Πάμπλο Ορμπάιθ, όντας ενδιάμεσα (και λίγο πιο πίσω) μεταξύ των Ζαν Μακούν και Γιάννη Μανιάτη. Στο πόστο του δεξιού χαφ-εξτρέμ πήρε θέση ο Καζίμ-Ρίτσαρντς, ως ακραίος μεσοεπιθετικός στα αριστερά αγωνίστηκε ο Τζαμέλ Αμπντούν, ενώ μόνος στην κορυφή της επίθεσης βρέθηκε ο Κέβιν Μιραλάς, σε ένα (καθαρό) σύστημα 4-3-3.

Ελάχιστες φάσεις, αργός ρυθμός κακό θέαμα και το ανύπαρκτο οφσάιντ στο 11'

Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν δυναμικά από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο Μιραλάς έκανε κούρσα από τα δεξιά, στην οποία με ντρίμπλα ξεπέρασε τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού, στη συνέχεια έβγαλε παράλληλη σέντρα με στόχο τον Μακούν, αλλά ο Καμερουνέζος από το ύψος της μικρής περιοχής δεν πρόλαβε να πιάσει την κεφαλιά, με την μπάλα να περνάει άουτ. Οι ερυθρόλευκοι, από το ξεκίνημα, πίεζαν σε όλο το γήπεδο τους πράσινους, καταφέρνοντας να κλέβουν μπάλες και να βγαίνουν στην αντεπίθεση, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Στο 11', πάντως, ο επόπτης σταμάτησε αντικανονικά τον αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού, όταν ο Μανιάτης έβγαλε μία μακρινή-ψηλοκρεμαστή σέντρα στην πλάτη της άμυνας προς τον Μιραλάς, αλλά ο ρέφερι εκτίμησε λανθασμένα πως ο Βέλγος ήταν σε θέση οφ-σάιντ, με τον Βέλγο να βγαίνει μόνος του απέναντι στα καρέ του "τριφυλλιού". Σύμφωνα με το ριπλέι ο επιθετικός των Πειραιωτών ήταν μισό μέτρο πίσω από τον παίκτη των γηπεδούχων, οπότε κακώς διέκοψε την προσπάθεια των φιλοξενούμενων για γκολ.

Στο πρώτο 20λεπτο το παιχνίδια δεν είχε φάσεις, ούτε ξεχώριζε για το θέαμα του,με τις δύο ομάδες να δίνουν πολλές μάχες στον χώρο του κέντρου, με τους πράσινους, πάντως, να έχουν μία ελαφρά υπεροχή στην κατοχή της μπάλας. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ήταν γερά οχυρωμένοι στα μετόπισθεν και έδειναν μεγάλη σημασία στο ανασταλτικό του κομμάτι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κάθε φιλόδοξη επιθετική προσπάθεια να σταματιέται από τις άμυνες. Οι ερυθρόλευκοι στην ανάπτυξη τους επιδίωκαν κυρίως να βρίσκουν με μακρινές μπαλιές τον Μιραλάς στην κορυφή, με τον Βέλγο να είναι ο πιο δραστήριος παίκτης των φιλοξενούμενων, παίρνοντας πρωτοβουλίες, προσπάθειες και πατώντας την αντίπαλη περιοχή, αλλά, δίχως αποτέλεσμα.

Οι Πειραιώτες στη συνέχεια πίεσαν περισσότερο τους γηπεδούχους, κέρδισαν ορισμένα συνεχόμενα κόρνερ, αλλά δεν κατάφεραν να απειλήσουν ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό, τόσο γιατί δεν ήταν καλά εκτελεσμένα, όσο και επειδή οι ερυθρόλευκοι δεν λειτούργησαν ψύχραιμα στις συγκεκριμένες φάσεις. Το παιχνίδι στα πρώτα 30 λεπτά είχε αργό ρυθμό, πολλές μονομαχίες στην μεσαία γραμμή, μεγάλη προσήλωση στην άμυνα και από τις δύο ομάδες και ελάχιστες καλές στιγμές. Οι πράσινοι δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν σωστά στην επίθεση, καθώς οι ερυθρόλευκοι είχαν κλείσει καλά του χώρους, με τους φιλοξενούμενους να κερδίζουν ορισμένα "στημένα" γύρω από την περιοχή του Καρνέζη, αλλά οι σέντρες και οι κεφαλιές που δοκίμασαν, δεν βρήκαν στόχο.

Στο 35', ύστερα από λάθος και ασυνεννοησία της άμυνας του Παναθηναϊκού, ο Μιραλάς εκμεταλλεύτηκε την στιγμή, έγινε κάτοχος της μπάλας και δοκίμασε αμέσως το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Η μπάλα έδειχνε να έχει πάρει φόρα ώστε να καταλήξει στα δίχτυα του Καρνέζη, αλλά ο Καντέ άλλαξε την πορεία της βάζοντας το πόδι του. Οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν να πιέζουν τους πράσινους και στο 38' στην εξέλιξη της φάσης, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα κατέληξε στον Μοδέστο, ο οποίος στην κίνηση δοκίμασε ένα πολύ δυνατό και άστοχο σουτ, καθώς η μπάλα έφτασε στα... ουράνια. Στα επόμενα λεπτά ο Ολυμπιακός είχε την κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον Μανιάτη να κάνει καλό παιχνίδι ανασταλτικά, σταματώντας κάθε προσπάθεια των πρασίνων, με τον Βαλβέρδε κατά την διάρκεια του αγώνα να του δίνει τα εύσημα από τον πάγκο και να του φωνάζει να συνεχίσει έτσι.

Ο Μέγκιερι ήταν... θεατής στην αναμέτρηση, καθώς στο πρώτο ημίχρονο είδε τους πράσινους να πραγματοποιούν, δύο τελικές προσπάθειες, καθώς η ερυθρόλευκη άμυνα δεν άφηνε τίποτα να περάσει, ενώ -γενικά- η συνολική ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού είχε περιορίσει αποτελεσματικά τον Παναθηναϊκό. Η κατοχή της μπάλας ήταν σχεδόν μοιρασμένη (51%-49% υπέρ του "τριφυλλιού"), ενώ στην επίθεση οι ερυθρόλευκοι μέτρησαν συνολικά τέσσερις τελικές προσπάθειες, αν και βάση εικόνας ήταν περισσότερο δραστήριοι μπροστά, απλά, δεν κατάφερναν να ολοκληρώσουν όπως θα ήθελαν τις φάσεις που δημιουργούσαν. Το Α' μέρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως... σούπα, από πλευράς θεάματος, με τους ποδοσφαιριστές του Ερνέστο Βαλβέρδε να δείχνουν καλύτερα δείγματα γραφής και να υπερασπίζονται ένα αποτέλεσμα (την ισοπαλία), η οποία βαθμολογικά τους ευνοούσε.


Το γκολ του Αμπντούν, το "τρίποντο" και η... διακοπή

Η επανάληψη ξεκίνησε ύστερα από 55 λεπτά (!) διακοπής του αγώνα, καθώς στο ημίχρονο επικράτησε πανικός στο ΟΑΚΑ. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού συνεπλάκησαν με τα ΜΑΤ, έπεσε "ξύλο" και έγιναν μάχες στις εξέδρες, με τον διαιτητή Κάκο να σκέφτεται πολύ σοβαρά ακόμη και την διακοπή του αγώνα, αν η Αστυνομία δεν εγγυάτο την ομάδα διεξαγωγή της αναμέτρησης. Τελικά, όταν τα πράγματα ηρέμησαν, το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά. Στο Β' μέρος, στα πρώτα λεπτά, οι πράσινοι έδειχναν να έχουν μπει πιο φορτσάτοι στον αγωνιστικό χώρο, αλλά οι ερυθρόλευκοι ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι, φτάνοντας, μάλιστα, στην ουσία, ανοίγοντας δηλαδή το σκορ με τον Αμπντούν.

Στο 51' ο Μακούν έκλεψε την μπάλα στον άξονα από τον Κατσουράνη, στη συνέχεια την έδωσε στον Μιραλάς, ο οποίος συνεργάστηκε άψογα με τον Αμπντούν. Ο Αλγερινός, στη συνέχεια, από πλάγια θέση πραγματοποίησε μία καταπληκτική προσπάθεια από τα αριστερά, "έκοψε" προς τον άξονα έχοντας αντιμέτωπο τον Σαριέγκι, ο οποίος τον... έχασε, καθώς ο χαφ-εξτρέμ των Πειραιωτών με "κοφτή" ντρίμπλα απέκτησε πλεονέκτημα, βρήκε χώρο και από το ύψος της γωνίας της μεγάλης περιοχής του Παναθηναϊκού, δοκίμασε ένα αριστοτεχνικό πλασέ με το δεξί, στέλνοντας την μπάλα χαμηλά στην αριστερή γωνία των δικτύων του Καρνέζη, "γράφοντας" το 0-1 στο ΟΑΚΑ, με τους ερυθρόλευκους να ξεσπούν σε τρελούς πανηγυρισμούς. Ένα γκολ... ποίημα από τον Βορειαφρικανό μεσοεπιθετικό, το οποίο θύμισε στυλ... Μιραλάς.

Λόγω του γκολ του Αμπντούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού... σίγησαν για ένα διάστημα στο ΟΑΚΑ, με τον Ολυμπιακό να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού, να συνεχίζει να βγαίνει στην επίθεση και να αμύνεται άψογα στην άμυνα. Με το σκορ να είναι στο 0-1, άλλωστε, οι Πειραιώτες αυτό που θα έπρεπε να κάνουν ήταν να διαχειριστούν σωστά το υπέρ τους αποτέλεσμα σε σχέση με τον χρόνο που έμενε για να ολοκληρωθεί το ματς. Οι ερυθρόλευκοι στα επόμενα λεπτά είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και ήταν φανερό πς το γκολ τους είχε δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ηρεμία στο παιχνίδι τους. Ο Βαλβέρδε στο 62' πραγματοποίησε την πρώτη του αλλαγή, περνώντας στο ματς τον Τζεμπούρ αντί του Καζίμ-Ρίτσαρντς, με τον Ραφίκ να πηγαίνει στην κορυφή της επίθεση και τον Μιραλάς να μετατοπίζεται στα άκρα.

Ο Παναθηναϊκός στο 69' ανησύχησε την ερυθρόλευκη άμυνα, όταν ο Βύντρα έβγαλε σέντρα από τα δεξιά, αλλά ο Μοδέστο από το ύψος της μικρής περιοχής έδιωξε την μπάλα άουτ σε κόρνερ την τελευταία στιγμή, λίγο πριν εκείνη φτάσει στον προωθημένο Ζέκα, ο οποίος ήταν σε θέση βολής. Στη συνέχεια το παιχνίδι απέκτησε γρήγορο ρυθμό, με τις δύο ομάδες να παίζουν πάνω-κάτω, με τους ερυθρόλευκους να έχουν την διάθεση να φτάσουν σε δεύτερο τέρμα και τους πράσινους να προσπαθούν κυρίως με σέντρες, αλλά και με κάθετες πάσες, να ισοφαρίσουν, αλλά δίχως αποτέλεσμα, με την άμυνα του Ολυμπιακού να λειτουργεί ψύχραιμα και να παίζει πειθαρχημένα. Στο 76' ο Βαλβέρδε θέλησε να οχυρώσει περισσότερα τα μετόπισθεν της ομάδας του, περνώντας στο παιχνίδι τον Μαρκάνο στα στόπερ, αντί του Μοδέστο, με τον Αβραάμ να αναλαμβάνει τον ρόλο του δεξιού μπακ!

Τα λεπτά συνέχισαν να κυλούν υπέρ των ερυθρολεύκων, με τον Φουστέρ στο 81' να αντικαθιστά τον Μιραλάς. Σε εκείνο το σημείο, όμως, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, αγανακτισμένοι τόσο από την εικόνα της ομάδας τους η οποία έδειχνε να χάνει το ματς, όσο και με την συμπεριφορά της Αστυνομίας, αποφάσισαν να μπουν ξανά στον αγωνιστικό χώρο και να ξεκινήσουν νέα επεισόδια στις κερκίδες, με αποτέλεσμα ο διαιτητής Κάκος να αποφασίσει την οριστική διακοπή του αγώνα, ζητώντας από τις δύο ομάδες να περάσουν στα αποδυτήρια ώστε να προστατευτούν, καθώς δεν ήταν δυνατή η συνέχεια του παιχνιδιού. Κρίμα, διότι έμεναν λίγα λεπτά έως και την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του ματς, με τον Ολυμπιακό να προηγείτο στο σκορ με 0-1 από το γκολ του Αμπντούν στο 51'. Και πάλι, όμως, η διακοπή είναι υπέρ των Πειραιωτών, καθώς οι πράσινοι θα θεωρηθούν υπαίτιοι για το γεγονός πως διεκόπη το παιχνίδι και στα χαρτιά οι ερυθρόλευκοι θα πάρουν το ματς με σκορ 0-3.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων και τα στοιχεία του αγώνα:

Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Καρνέζης, Μαρίνος (Βύντρα 46'), Καντέ, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Κατσουράνης, Βιτόλο (Καραγκούνης 57'), Σιμάο, Ζέκα, Κουίνσι, Χριστοδουλόπουλος.

Αναπληρωματικοί: Καπίνο, Μπίασμιρ, Βύντρα, Καραγκούνης, Νίνης, Κλέιτον, Τοτσέ.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγκιερι, Μοδέστο (76' Μαρκάνο), Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Μανιάτης, Μακούν, Καζίμ-Ρίτσαρντς (62' Τζεμπούρ), Αμπντούν, Μιραλάς (81' Φουστέρ).

Αναπληρωματικοί: Κάρολ, Παπάζογλου, Μαρκάνο, Ιμπαγάσα, Φέισα, Φουστέρ, Τζεμπούρ.

Διαιτητής: Αναστάσιος Κάκος.

Βοηθοί: Λεωνίδας Βασιλειάδης, Χρήστος Σωτηρόπουλος.

Τέταρτος: Ηλίας Σπάθας.

Κίτρινες κάρτες: (Παναθηναϊκός) 25' Κατσουράνης - (Ολυμπιακός) Καζίμ-Ρίτσαρντς 56', Μοδέστο 70'

Κόκκινες κάρτες: (Παναθηναϊκός) - (Ολυμπιακός)