4 Σεπ 2012

ΝΤΙΑΚΙ-ΤΕΛΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ - ΟΜΑΔΑ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ



Σύγγαυροί μου καλησπέρα.
Περίμενα ως την τελευταία στιγμή να ολοκληρώθεί και η απόκτηση του Ντιακιτέ για να τα πούμε ένα χεράκι σε συνολικό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός προχθές επικράτησε του Λεβαδειακού με το επιβλητικό 4-0, κάνοντας το "δύο στα δύο" στο πρωτάθλημα. Δύο γκολ σημείωσε ο κεφάτος Ραφίκ Τζεμπούρ (38', 74'), άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση ο Δημήτρης Σιόβας (5'), ενώ ο Γιάννης Μανιάτης στο 63' σημείωσε το πρώτο του γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα. Κατά διαστήματα οι Πειραιώτες έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά αυτό που έκανε αίσθηση ήταν η απουσία του κόσμου, καθώς το "παρών" έδωσαν κοντά στους 16.000 φιλάθλους της ομάδας.



Ο ΑΓΩΝΑΣ

O Ολυμπιακός δεν εντυπωσίασε με την απόδοση του, ωστόσο είχε κάποια καλά δεκάλεπτα μέσα στο παιχνίδι που του επέτρεψαν να επιβληθεί σχετικά εύκολα του Λεβαδειακού. Ειδικά στο πρώτο μέρος οι ερυθρόλευκοι έδειχναν να μην μπορούν να βρουν ρυθμό στην επίθεση με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πολύ στην δημιουργία ευκαιριών. Ο Μασάδο είναι βασικά παίκτης άξονα (το είχε δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος στην επίσημη παρουσίαση του) και στα άκρα αγωνίζεται κατ' ανάγκη. Ο Πορτογάλος απέναντι στον Λεβαδειακό δεν μπορούσε να συμμετέχει ουσιαστικά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, δείχνοντας δυσκολία να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ρόλο του ακραίου κυνηγού. Ένα πρόβλημα που που στο ελληνικό πρωτάθλημα πιθανόν να μην κοστίζει, όμως στο Champions League τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.
Στην επανάληψη οι ερυθρόλευκοι ήταν βελτιωμένοι και κατάφεραν να δημιουργήσουν αρκετούς πονοκεφάλους στην αντίπαλη άμυνα, ειδικά όταν βρήκαν χώρο και ανοιχτό γήπεδο. Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν από αυτό το παιχνίδι και την έκταση του σκορ. Οι Πειραιώτες έδειξαν ορισμένα καλά στοιχεία στο παιχνίδι τους, είχαν διαστήματα που κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο υπήρχαν έδειξαν ξανά κάποιες από τις αδυναμίες τους που χρήζουν βελτίωσης.

Και μιάς που μιλήσαμε για αδυναμίες, μία τάση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό είναι η πεποίθηση του κόσμου οτι η ομάδα δεν παίζει καμιά σοβαρή και σπουδαία μπάλα. Λογικό είναι κάτι τέτοιο μιας και σημειώθηκαν πολλές αλλαγές στην ομάδα. Νέος προπονητής, "αλλαγή" νοοτροπίας, νέα πρόσωπα στο ρόστερ κτλ. Σημειώθηκαν όμως και κάποιες άλλες "αλλαγές" ειδικά φέτος όπως το χάος στο σχεδιασμό, όπως η παντελής έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού και όπως η "μπακαλίστικη" τακτική που ακολουθήθηκε στο μεταγραφικό σχεδιασμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΖΑΡΝΤΙΜ
Έντονος λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το όνομα του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχει ήδη ξεκινήσει από πλευράς ΜΜΕ η επιχείρηση "πριονίσματος" των ποδιών της καρέκλας του Πορτογάλου και κάτι τέτοιο μας βάζει σε σκέψεις. Ο ίδιος προπονητής δεν ήταν που μόλις ήρθε στον Ολυμπιακό ο Τύπος προσπάθησε να μας περάσει την εντύπωση οτι πρόκειται για Γκουρού του Ποδοσφαίρου και Ινστρούκτορα της τακτικής; Ο ίδιος άνθρωπος δεν είναι που έλεγαν πως είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί στον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή και ότι θα έχει κίνητρο για καταξίωση; Ε λοιπόν για να έλεγαν αυτά που έλεγαν τότε και για να το έχουν γυρίσει τώρα στο πριόνισμα, δύο τινά συμβαίνουν, ή οτι ο Πορτογάλος ουδέποτε υπήρξε κάτι το εξαιρετικό όπως προσπάθησαν να μας πείσουν οι κονδυλοφόροι και είναι απολύτως φυσικό να μην έχει παρουσιάσει ακόμα κάτι ουσιαστικό, ή ότι οι διοικούντες δεν τον βοήθησαν, δεν τον στηρίζουν και δεν του έδωσαν τα κατάλληλα εργαλεία να δουλέψει και να μας δείξει τη δουλειά του. Κλίνω προς το δεύτερο.

                                     

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΡΑΠΑΠΑΣ
"Προχθές" βγήκε στα ράδια ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Καραπαπάς και ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε μετά παρρησίας ότι η ομάδα είναι υπερπλήρης και ότι ο κόσμος που δυσανασχετεί κάνει κακόβουλη κριτική στην διοίκηση η οποία έκανε το καλύτερο για την ομάδα. Αφενός μεν είναι να αναρωτιέται κανείς για το κατά πόσο πάει καλά στα μυαλά του ο συγκεκριμένος κύριος που πριν ένα χρόνο ήταν διευθυντής της εφημερίδας η οποία το 2010 "έθαψε" τον Σωκράτη Κόκκαλη με κακόβουλη και χαιρέκακη κριτική και αφετέρου δε, πώς μπορεί ένα μέλος της διοίκησης του Ολυμπιακού να θεωρεί ότι ο κόσμος δεν έχει δικαίωμα κριτικής; Έλεγε συνεχώς ασυναρτησίες μήπως και δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προσπάθησε να μην παραδεχτεί ούτε προς στιγμήν τα τραγικά λάθη της Διοίκησης και αυτό το καλοκαίρι αλλά από τους σκεπτόμενους, δεν ξέφυγε. Προδόθηκε, καρφώθηκε και όποιος έχει την κρίση να καταλαβαίνει τα μηνύματα πίσω από τις λέξεις ξέρει πολύ καλά τι εννοώ. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

α) "Δεν κινηθήκαμε για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού γιατί δεν το είχαμε στο πλάνο μας, δεν γνωρίζαμε οτι θα τραυματιστεί ο Αβραάμ". Όλοι ξέρουμε οτι Αβραάμ τραυματίστηκε στις 8 Ιουνίου και οι δηλώσεις αυτές έγιναν στις 31 Αυγούστου. Πρέπει να μας θεωρεί πολύ βόδια ο κ. Καραπαπάς για να μας προτάσσει αυτό το επιχείρημα. Δεν μπορεί να περιμένει να πιστέψουμε οτι επειδή ο Αβραάμ τραυματίστηκε πριν 2.5 μήνες αυτό στάθηκε αφορμή να μην κινηθεί η ομάδα για εύρεση αντικαταστάτη. Προσβάλλει την κοινή λογική ο κύριος αυτός.

β) "Για αντι-Μιραλάς αποκτήσαμε τον Μασάδο". Όλοι ξέρουμε πως ο Μασάδο αποκτήθηκε πολύ πριν πωληθεί ο Μιραλάς άρα πως γίνεται κύριε Καραπαπά να αναπληρώνεις κάτι πολύ πρίν το χάσεις; Κι άν μας πείτε ότι είστε οργανωμένοι και πριν πεινάσετε μαγειρεύετε τότε γιατί δεν κάνατε το ίδιο και στις περιπτώσεις Ριέρα και Μέλμπεργκ; Το επιχείρημα ότι ο Μασάδο δεν είναι παίκτης ακραίος και δεν μπορεί να αποδώσει στον "ασβέστη" το αφήνω για το τέλος για να επισφραγίσω το πόσο ανεπαρκής είστε τουλάχιστον λεκτικά.

γ) "Δεν ήταν στα πλάνα μας η απόκτηση ενός αμυντικού χαφ". Το ακούσαμε κι αυτό. Δεν ήταν στα πλάνα τους λέει... Πως μπορείτε να μην έχετε στα πλάνα σας την απόκτηση ενός αμυντικού χαφ τη στιγμή που η ανάγκη απόκτησης ενός παίκτη στη συγκεκριμένη θέση "φώναζε" από μόνη της; Μήπως θεωρείτε οτι το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που πρέπει να είσαι Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής για να το καταλάβεις; Μήπως θεωρείτε τον κόσμο χαζό η μήπως τελικά τσάμπα πληρώνεστε;

Σαν απάντηση και των τριών ανωτέρω ρήσεων του κ. Καραπαπά θα κρατήσω το εξής: Εάν όντως κ.Καραπαπά τα πράγματα είναι όπως μας τα είπατε τότε μπορείτε να μας πείτε:

α) Ποιό τελικά είναι το πλάνο σας ως διοίκηση;

β) Εφόσον όπως μας είπατε οτι είμαστε υπερπλήρεις τότε γιατί ασχοληθήκαμε ενεργά με τις περιπτώσεις των Κακουτά, Κουαρέσμα, Μπάμπελ και Ενζονζί και γιατί τελικά αποκτήθηκε ο Ντιακιτέ; Μια υπερπλήρης ομάδα δεν έχει ανάγκη προσθηκών.

γ) Πότε θα παραιτηθείτε κ. Καραπαπά; Σας σιχάθηκε ο κόσμος.
                                        

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Ας μου επιτρέψει ο φίλος και συμπαραγωγός στον REDonAIR Alex Pesetero να δανειστώ την άποψή του, η οποία εκφράστηκε μέσω του ιστολογίου του και με αντιπροσωπεύει απόλυτα.

Οι μεγάλες δηλώσεις και υποσχέσεις δημιουργούν και τις ανάλογες απαιτήσεις. Κοινώς "μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες", μια παροιμία που την ξέρει καλά ο εφοπλιστικός κόσμος. Μόνο που μια ΠΑΕ - πόσο μάλλον ο Ολυμπιακός - δεν είναι βαπόρι, να του αλλάξεις σημαία και να του βάλεις μια του Παναμά ή της Ζουαζιλάνδης για να αποφύγεις την φορολογία ή να έχεις χαμηλότερα κοστολόγια. Και οι ομάδες του εξωτερικού χρόνια τώρα, δεν κάνουν εκπτώσεις. Ούτε θα μας δούν με περισσή συμπάθεια. Την κριτική που δέχεται η νυν διοίκηση, μόνη της την δημιούργησε. Όταν υπόσχεσαι 100 και κάνεις 40 ή 50, κανείς δεν θα σου πεί τίποτα. Όταν όμως υπόσχεσαι 100 και κάνεις 10 περνώντας γραμμή "και χάρη σας κάνω", είναι αναπόφευκτο οτι θα φας το κράξιμο.


ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Η ομάδα όπως πορεύτηκε πορεύτηκε. Με τα λάθη της διοίκησης, με τις παραλήψεις, με τα καλά και με τα κακά της. Οι επίσημες υποχρεώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Μάθαμε και τους αντιπάλους μας στον όμιλο του Champions League όπου πραγματικά ο Θεός μας "έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το μάτι" φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με θεωρητικά βατούς αντιπάλους σε ένα πολύ καλό πρόγραμμα αγώνων. Είναι αμαρτία λοιπόν να χαραμίζουμε το αστέρι που προφανώς έχουμε πάνω απ' το κεφάλι μας με βατές κληρώσεις και καλά προγράμματα και να το θυσιάζουμε στο βωμό της ανοργανωσιάς, της εσωστρέφειας, της έλλειψης προγραμματισμού και της μπακαλίστικης τακτικής που ακολουθεί εδώ και τρία συναπτά έτη η διοίκηση του Ολυμπιακού. Πότε δηλαδή περιμένουν να απογειώσουν τον Ολυμπιακό; Όταν κληρωθούμε με Μπαρτσελόνα-Σίτυ-Παρί; Πότε περιμένουν να θέσουν την ομάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά; Όταν γιγαντωθεί το ήδη τεράστιο χάσμα που χωρίζει την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα με την ευρωπαϊκή; Πότε; Μήπως ποτέ;

                                                 

ΥΓ1. Έστω και στα "χασομέρια" που λένε, η ομάδα προχώρησε στην απόκτηση του Ντρισά Ντιακιτέ. Καλή κίνηση θεωρητικά δεδομένου οτι πρόκειται για μπαρουτοκαπνισμένο από το Σαμπιονά αμυντικό μέσο, τρεχαλατζή, με αντοχές και "σκυλι ατάιγο" στο μαρκάρισμα. Εάν είναι ακόμα ο παίκτης που πρόπερσι είχα δεί σε κάποια παιχνίδια της Νις που παρακολούθησα (για στοιχηματικούς λόγους) τότε πραγματικά μιλάμε για σημαντική προσθήκη σε μία θέση που η ομάδα "πονούσε" και αυτό "φώναζε". Επειδή όμως όπως όλοι γνωρίζουμε "όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος" ας περιμένουμε λιγάκι, να τον δούμε και μετά να κρίνουμε. Το οτι πριν ενάμισι χρόνο μάσαγε σίδερα στα κέντρα της Νις δεν σημαίνει ταυτόχρονα οτι και στον Ολυμπιακό θα βγεί λίρα εκατό. Αν μπορώ να βρώ εναν αποτρεπτικό παράγοντα για την υπόθεση Ντιακιτέ αυτός θα ήταν το γεγονός οτι έμεινε ελεύθερος από τη Νις και καμία ομάδα του Σαμπιονά δεν ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει. Οψόμεθα...

ΥΓ2: Στήριξη σε προπονητή και παίκτες, η ομάδα μας έχει ανάγκη, όχι τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις που θα τις κατακτήσει ο Ολυμπιακός με "σβηστές μηχανές" όσο στο Champions League. Θέλει ώθηση η ομάδα μάγκες μου και δυστυχώς έχουμε και διακοπή στο Πρωτάθλημα την επόμενη εβδομάδα πράγμα που σημαίνει οτι απομένει μόλις ένα ακόμα παιχνίδι για το Πρωτάθλημα μέχρι την πρώτη αγωνιστική του Champions League οπότε όπως καταλαβαίνετε ο κλοιός αρχίζει και σφίγγει σιγά σιγά, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχουμε στη διάθεσή μας για περαιτέρω δοκιμές. Η ομάδα στις 14 εναπομείνασες ημέρες μέχρι το ματς με τη Σάλκε πρέπει να καταθέσει την ψυχή της ώστε να δέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο γερά γιατί η Σάλκε δεν είναι Λεβαδειακός, ο Χούντελαρ δεν είναι Λισγάρας και ο Στέεφενς δεν είναι... Παράσχος.

                                                                                                                           ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-7

2 σχόλια:

Καθηγητα μου μια δορθωση.....Ο Καραπαπας δεν μιλησε στΑ ραδια αλλα σε συγκεκριμενο ραδιΟ...
Τα εχει δωσει ολα εκει...απο δικαιωματα μεχρι αποκλειστικα...Αντε να δουμε τι αλλο θα δωσει;)
Μαρα

Ναι Μαρα μου, γνωριζω το ονομα του συγκεκριμενου σταθμου, αλλωστε ακουγα live την δηλωση-απολογια της ΠΑΕ Ολυμπιακος δια μεσω του στοματος του Κωστα Καραπαπα. Απλως δεν αναφερω το σταθμο για ευνοητους λογους... ;-)