30 Ιαν 2014

ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ



Εβδομάδα εξελίξεων για τον Ολυμπιακό. Μια εβδομάδα που περιελάμβανε κερδοφόρες πωλήσεις μαζί αφίξεις παικτών. Πωλήσεις που έφεραν πολλά έσοδα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά στην συνέχεια.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, ένα ένα. Ο Βάις πωλήθηκε στην Λεχβίγια του Κατάρ για 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σλοβάκος αποκτήθηκε ελεύθερος, θεωρούνταν ελπιδοφόρος, ωστόσο δεν είχε σταθερή απόδοση και συγκέντρωση ώστε να δέσει με την υπόλοιπη ομάδα. Περισσότερο για το γκολ με την Παρί θα τον θυμόμαστε. Η άλλη και σημαντικότερη πώληση ρεκόρ ήταν του Κώστα Μήτρογλου. Ο Έλληνας διεθνής επιθετικός πήρε μεταγραφή στην Φούλαμ για το ποσό-ρεκόρ των 15 εκατομμυρίων ευρώ!!! Ισοφάρισε έτσι την πώληση του Νέρι Καστίγιο από τον Ολυμπιακό στην Σαχτάρ το 2007. Μπορεί η μεταγραφή του βασικού επιθετικού να έγινε λίγο πριν τις αναμετρήσεις με την Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ, σε τέτοια δελεαστική πρόταση όμως δύσκολα λες "όχι". Αναμφισβήτητα, την φετινή χρονιά ο Μήτρογλου είχε καθιερωθεί σαν ποδοσφαιρική αξία στον Ολυμπιακό, έχοντας ταυτόχρονα σε τρομερή ρέντα, παρ' όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για την κατάσταση που θα βρισκόταν μετά τον επιστροφή του από τραυματισμό. Κανείς δηλαδή δεν θα μπορούσε να διαθέτει την βεβαιότητα ότι θα ξαναέβλεπε τον ίδιο, "δαιμονισμένο" Μήτρογλου. Τελοσπάντων, πουλήθηκε έναντι 15 εκατομμυρίων στην Φούλαμ, του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην καριέρα του, άρα το κεφάλαιο Κώστας Μήτρογλου έκλεισε. Παράλληλα, είχαμε και την επικερδή πώληση του Τζιμπούρ με 1,5 εκατομμύριο στην Νόττινχαμ Φόρεστ.

Στο ποδόσφαιρο συν τοις άλλους, όποιος φεύγει από μια ομάδα, αφήνοντας κενό, πρέπει να αντικαθίσταται. Στην περίπτωση αυτή, ο Ολυμπιακός προέβη άμεσα σε αναπληρώσεις. Κατόπιν εισηγήσεως του Μίτσελ ήρθαν δύο παίκτες. Στην θέση του Βάις αποκτήθηκε ο 24χρονος Παραγουανός εξτρέμ, Ερνάν Πέρες, από την Βιγιαρεάλ, έναντι 2,5 εκατομμυρίων, με συμβόλαιο 3,5 ετών. Για την επίθεση, ήρθε με την μορφή δανεισμού για έξι μήνες, ο 30χρονος Παραγουανός διεθνής επιθετικός, Νέλσον Βαλντές, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στην Αλ Τζαζίρα. Θετικό ότι αποτέλεσαν εισήγηση του προπονητή Μίτσελ. Για τον Πέρες δεν έχω άποψη. Ο Βαλντές πρόκειται για έναν έμπειρο επιθετικό,συμμετοχικό στο παιχνίδι της εκάστοτε ομάδας που παίζει,  με παραστάσεις από διεθνείς διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο) από ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, από μεγάλα πρωταθλήματα -τα έγραψε ολόσωστα ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, μην ξαναλέω τα ίδια- με τρανταχτό στοιχείο στο βιογραφικό του τα δύο γκολ με την φανέλα της Έρκουλες στο μεγάλο διπλό επί της Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νόου" το 2010 (0-2). Πάντως, στο γήπεδο θα κριθούν.

Επίσης, εκτός από τα κέρδη που επιφέρουν οι πωλήσεις, χρειάζεται κυρίως σωστή αξιοποίησή τους. Να πάνε με άλλα λόγια σε καλή μεριά. Ο Ολυμπιακός αποδεικνύει από το καλοκαίρι πως διαθέτει το "άγγιγμα του Μίδα", την ευχέρεια να αγοράζει φθηνά και να πουλάει ακριβά. Αμπντούν, Φέισα, Φετφατζίδης, Γκρέκο, Τζιμπούρ, Βάις, Μήτρογλου έφεραν πακτωλό χρημάτων. Εφόσον η ομάδα του Πειραιά έχει φιλοδοξία να συνεχίσει να ανεβαίνει επίπεδο, οφείλει η διοίκηση να αξιοποιεί σωστά τα χρήματα των κερδών για τον απώτερο δυνατό στόχο. Στον φετινό Ολυμπιακό, θα μπορούσε, για την ακρίβεια είναι επιτακτική ανάγκη, μέρος από τα χρήματα αυτά να δοθεί για την απόκτηση των Ρομπέρτο και Κάμπελ, καθώς και για την κάλυψη των κενών στην θέση του ανασταλτικού μέσου, του 10αριού ή γενικά του επιτελικού μέσου και του επιθετικού σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Βαλντές. Τα ταμεία του Ολυμπιακού γεμίζουν με εκατομμύρια από τις πωλήσεις παικτών, γεγονός που δίνει κύρος στον σύλλογο, αλλά δεν αρκεί αυτό, διότι πρέπει να γίνονται και ορισμένες δαπάνες όταν υπάρξουν ελλείψεις. Το καλοκαίρι υπάρχει άπλετος χρόνος για να γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις από την διοίκηση, σε συνεργασία βέβαια με τον Μίτσελ. Αρκεί η ενίσχυση να γίνει πράξη.

ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ