2 Φεβ 2014

ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ ΦΑΣΕΩΝ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΠΑΛΑΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ




Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να νικήσει με 2-1 τον μαχητικό Παναιτωλικό. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, συν την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο για Κύπελλο και πρωτάθλημα, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα ή καλύτερα, ορισμένοι προβληματισμοί.

Ξεκινάμε με τα τελειώματα των φάσεων. Σε αυτόν τον τομέα η ομάδα του Πειραιά
προβλημάτισε κόντρα σε Ατρόμητο και Παναιτωλικό. Να δεχτούμε βέβαια πως με τον Ατρόμητο στον αγώνα κυπέλλου, ακυρώθηκε ένα κανονικό γκολ του Σαβιόλα ως οφσάιντ, όμως αυτό δεν δικαιολογεί, δεν αναιρεί το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχασε αρκετές κλασσικές ευκαιρίες να σημειώσει γκολ. Σήμερα με τον Παναιτωλικό δυσκολεύτηκε πάλι, άσχετα αν νίκησε με τέρματα των Ολαϊτάν, Κάμπελ, έδειξε ένα θεματάκι στις τελικές προσπάθειες, για παράδειγμα με τον Ολαϊτάν τρεις φορές μπροστά στο τέρμα να αστοχεί. Παρόλο που σκόραρε, ο Νιγηριανός επιθετικός-εξτρέμ έδειξε πως χρειάζεται ακόμα δουλειά στα τελειώματα. Ο Βαλντές δεν μπορεί να κριθεί καθώς έπαιξε πρώτη φορά, έχοντας μόλις 3 μέρες στην Ελλάδα, ενώ ο Τσέποβιτς έδειξε μερικά θετικά πράγματα, το ζητούμενο είναι να βάλει και κάποιο γκολ, παίρνοντας συνεχόμενα παιχνίδια.


Δεύτερο και σημαντικότερο, η λειτουργία του άξονα της μεσαίας γραμμής. Με μαχητικές ομάδες, μέχρι και του ελληνικού πρωταθλήματος, με τρανταχτές περιπτώσεις αυτές που αναφέρουμε στο άρθρο, ο Ολυμπιακός έχει αντιμετωπίσει προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται τόσο στην κυκλοφορία της μπάλας, συγκεκριμένα στο δημιουργικό κομμάτι, όσο και στο αμυντικό σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό είχε ως συνέπεια, να επιστρατευτεί ξανά ο 37χρονος Ιμπαγάσα στις δύο αναμετρήσεις για να ξεμπλοκάρει η ομάδα. Κάτι που σημαίνει πως η μεταγραφή επιτελικού μέσου το καλοκαίρι αποτελεί άκρως επιτακτική προτεραιότητα. Μια ζωή δεν γίνεται να βασίζεσαι στον Ιμπαγάσα. Με τον Γοδόι μόνο, Μανιάτης και Σάμαρης αντιμετώπισαν προβλήματα, καθώς ο Αργεντίνος μέσος του Παναιτωλικού δημιουργούσε ρήγματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ασσίστ που έδωσε στο γκολ του Καμαρά. Όταν ο άξονας της μεσαίας γραμής θα παρουσιάζει προβλήματα, μοιραία θα εκθέτει την αμυντική γραμμή, ωθώντας τον εκάστοτε αντίπαλο να έχει υπεροπλία στις επιθέσεις.

Γενικό σχόλιο για τον Σάμαρη. Καταλαβαίνουμε πως η μετάβαση από μια ομάδα που έπαιζε μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα σε μια ομάδα που έχει μπροστά της ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μεγαλύτερη βαρύτητα, είναι δύσκολη. Για πρώτη χρονιά, κάποιο συγχωροχάρτι δίνεται, ωστόσο 25 ετών δεν θεωρείσαι ποτέ ταλέντο, άρα κάποιες αδυναμίες πρέπει άμεσα να διορθωθούν. Ειδικά αυτό το μαρκάρισμα με τα χέρια στον αντίπαλο που χωρίς δεύτερη σκέψη σφυρίζεται φάουλ, οφείλει άμεσα να σταματήσει. Για τον Μανιάτη, τί να πούμε. Μόνο για τρεξίματα και μονομαχίες κάνει, για οργάνωση φάσεων με τίποτα.

Κλείνοντας, έχουμε να πούμε το εξής. Φυσικά, ο Ολυμπιακός έχει βγάλει προβληματισμούς στις αναμετρήσεις με Ατρόμητο και Παναιτωλικό, στα τελειώματα των φάσεων και στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην κάμψη που παρουσιάζει η ομάδα τέτοιο καιρό, αλλά να μην διαρκέσει περισσότερο, την στιγμή που έρχονται οι αναμετρήσεις με την Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδικά τα κενά στην μεσαία γραμμή, οι Άγγλοι δεν τα συγχωρούν ποτέ. Αν κρατάμε κάτι σχεδόν θετικό, έχει να κάνει με τις εμφανίσεις του Αβραάμ Παπαδόπουλου, ο οποίος στα τελευταία παιχνίδια βάζει τα πόδια του στην φωτιά, πηγαίνοντας με περισσότερο νεύρο στις μονομαχίες. Μακάρι να βρει έστω λίγο από τον παλιό καλό του εαυτό.

ΥΓ: Πλησιάζουμε σιγά σιγά προς την 8η Φεβρουαρίου, την μέρα της επετείου των θυμάτων της τραγωδίας της ΘΥΡΑΣ 7. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.
ΥΓ2: Γκολ από δύο πρώην "ερυθρόλευκους" στην Αγγλία. Σκόραρε ο Μιραλλάς με άπιαστη εκτέλεση φάουλ δίνοντας την νίκη-ανατροπή στην Έβερτον με 2-1 επί της Άστον Βίλλα, γκολ και από τον Τζιμπούρ στο ντεμπούτο του με την φανέλα της Νόττινχαμ Φόρεστ (μπήκε αλλαγή), στην νίκη με 3-1 κόντρα στην Γέοβιλ.


ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ