29 Ιουν 2014

ΤΑ "ΚΛΕΙΔΙΑ" ΤΟΥ "ΤΕΛΙΚΟΥ"



Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ... 

Η Εθνική έκανε την υπέρβαση, φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Κόστα Ρίκα των Κάμπελ, Μπολάνιος, Ρουίς και Κέιλορ Νάβας. Η Κόστα Ρίκα είναι μια ομάδα με αντοχές, τρεξίματα, πίεση σε όλο το γήπεδο και διάθεση για επιθετικό ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι είναι στην ουσία "τελικός" και για τις δύο ομάδες και σε κάθε τέτοιο κρίσιμο παιχνίδι, υπάρχουν ορισμένα "κλειδιά".

Αυτή την φορά θα ξεφύγουμε από την καθιερωμένη ανάλυση. Σαφώς πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την Εθνική το παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού (π.χ να συνεχιστεί η μη χρησιμοποίηση του Κατσουράνη, η κάλυψη στην άμυνα, η πίεση και οι αντεπιθέσεις), υπάρχουν όμως ορισμένοι παράμετροι που μπορούν να λειτουργήσουν ευνοϊκά είτε για τους Έλληνες διεθνείς είτε για την Κόστα Ρίκα. Ένα κοινό στοιχείο διαθέτουν τα δύο αυτά εθνικά συγκροτήματα. Την χρονιά που μας πέρασε, Μανωλάς, Μανιάτης, Σάμαρης, Χολέβας υπήρξαν συμπαίκτες με τον Κάμπελ στον Ολυμπιακό!


Πώς μπορεί αυτός ο παράγοντας να αποβεί κομβικός για μία από τις δύο χώρες? Λόγω της συνύπαρξής τους στον Ολυμπιακό οι προαναφερθέντες έχουν αποκτήσει ομοιογένεια. Επομένως, γνωρίζει ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου, πόσο μάλλον μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του. Με άλλα λόγια, ο Μανωλάς, ο Χολέβας, ο Σάμαρης και ο Μανιάτης γνωρίζουν πώς παίζει ο Κάμπελ και το αντίστροφο, ο Κάμπελ ξέρει τον τρόπο παιχνιδιού τον μέχρι πρότινος συμπαικτών του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε υπέρ των διεθνών του Ολυμπιακού να περιορίσουν έναν καταλυτικό παίκτη για την Κόστα Ρίκα είτε υπέρ του Κάμπελ, να ξεφύγει από τα μαρκαρίσματα και να δώσει περισσότερη επιθετική ώθηση στους συμπαίκτες του. Όλα αυτά βέβαια θα φανούν μέσα στο γήπεδο. Φυσικά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ποδοσφαιρική ομοιογένεια μεταξύ των "ερυθρόλευκων" συγκαταλέγεται στους παράγοντες-"κλειδιά" του αγώνα.


Για το τέλος, η Εθνική έχει κάνει την υπέρβαση είτε καταφέρει να προκριθεί είτε όχι. Πρέπει να παίξει κόντρα στην Κόστα Ρίκα έχοντας ως πρότυπο τον αγώνα απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού και βέβαια να μην παίξει ο Κατσουράνης. Να μην παραλείψουμε επίσης πως η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει κάτω από τα δοκάρια έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα με απίστευτα αντανακλαστικά, τον Κέυλορ Νάβας της Λεβάντε. Διόλου αμελητέος παράγοντας για την έκβαση του "τελικού".