17 Σεπ 2014

ΚΟΥΦΑΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Κούφανε ξανά όλη την Ευρώπη ο Ολυμπιακός του Μίτσελ. Νίκησε στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ μια από τις ισχυρότερες ομάδες στην Ευρώπη την παρούσα στιγμή, την φιναλίστ του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ και πρωταθλήτρια Ισπανίας, την Ατλέτικο Μαδρίτης με 3-2 στο κατάμεστο "Γεώργιος Καραϊσκάκης. Όχι απλά νικηφόρα αλλά εκκωφαντική η πρεμιέρα για τους παίκτες του Μίτσελ που πλέον πέρα από το πρωτάθλημα πρέπει να κάνουν το χρέος τους παίρνοντας νίκη και στην έδρα της Μάλμε. Αυτός ήταν ΘΡΙΑΜΒΟΣ με όλη την σημασία της λέξης.

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό σε 4-4-2 με ρόμβο. Ρομπέρτο στο τέρμα, Ελαμπντελλαουί, Μποτία, Αμπιντάλ και Μαζουακού οι τέσσερις της άμυνας, Μιλιβόγεβιτς με Μανιάτη και Αφελλάι εσωτερικούς μέσους και λίγο πιο μπροστά τον Κασάμι, με τον Τσόρι να παίζει πίσω από τον Μήτρογλου. Η Ατλέτικο Μαδρίτης με τον βοηθό του Σιμεόνε, Χερμάν Μπούργκος, να κάθεται στον πάγκο μιας και ο προπονητής ήταν τιμωρημένος, έπαιξε και αυτή με 4-4-1-1. Ομπλάκ κάτω από τα δοκάρια, Χουανφράν, Γκοντίν, Μιράντα, Ανσάλντι η αμυντική τετράδα, Γκάμπι με τον Σουάρεθ στον άξονα, με τους Αρντά και Κόκε να παίζουν πιο πλάγια, με τον Ραούλ Γκαρσία να παίζει πίσω από τον Μάντζουκιτς.

Ο Ολυμπιακός διάβασε σωστά το παιχνίδι, δεν παρασύρθηκε από τον ρυθμό της Ατλέτικο, της έκλεισε τους χώρους και επιχείρησε να την αιφνιδιάσει επί τω πλείστον με αντεπιθέσεις. Έτσι σημείωσε και τα τρία γκολ του νέου του ευρωπαϊκού έπους. Μόλις στην πρώτη του φάση στο παιχνίδι, κέρδισε κόρνερ σε μια επικίνδυνη φάση. Ο Τσόρι πάσαρε στον Αφελλάι, εκείνος με την σειρά του στον Μαζουακού, με τον νεαρό αριστερό ακραίο μπακ-χαφ να εξαπολύει ένα τρομερό σουτ στην γωνία του Ομπλάκ για το 1-0, μόλις στο 13'. Οι "Πειραιώτες" συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, εγκλωβίζοντας την ισπανική ομάδα. Νέα αντεπίθεση έφερε το δεύτερο τέρμα. Ο Αφελλάι που δεν φάνηκε πολύ, έκλεψε την μπάλα σε επίθεση των αντιπάλων, έδωσε στον Τσόρι, ο Αργεντίνος ηγέτης ξεκίνησε κούρσα από αριστερά, γύρισε παράλληλα, ο Μήτρογλου έκανε ωραία προσποίηση αφήνοντας την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και ο Αφελλάι ολοκλήρωσε την φάση σκοράροντας απέναντι από τον Ομπλάκ για το 2-0. Μεστό παιχνίδι στην μεσαία γραμμή από Μιλιβόγεβιτς που ηρεμούσε το κέντρο, κρατούσε μπάλα, έδινε μονομαχίες και σωστές μεταβιβάσεις, Τσόρι ο γνωστός Τσόρι και φυσικά το άρμα μάχης Παϊτίμ Κασάμι που έτρωγε σίδερα. Ο Μιλιβόγεβιτς εξελίχθηκε στην πιο ευχάριστη έκπληξη μαζί με τον Μαζουακού, καθώς γίνονται τα πιο σημαντικά λιθαράκια του Ολυμπιακού, ξεκινώντας να συλλέγουν σπουδαίες ευρωπαϊκές περγαμηνές.

Μοναδική πηγή κινδύνων αποτέλεσαν περισσότερο οι σέντρες των αντιπάλων, ειδικά από την πλευρά του Ελαμπντελλαουί όπου ο Ανσάλντι δημιουργούσε κινδύνους. Ο Μάντζουκιτς προειδοποίησε με δύο κεφαλιές, με άλλη μία ο Ραούλ Γκαρθία. Τέταρτη και φαρμακερή, με τον Μάντζουκιτς μετά από σέντρα του Ανσάλντι να μειώνει με κεφαλιά για το 2-1, σκορ ημιχρόνου. Με εξαίρεση την συγκεκριμένη φάση, στον εναέριο χώρο καθάρισαν με καίριες επεμβάσεις οι Αμπιντάλ και Μποτία, παίκτες κομβικοί για τον αγώνα, αφού ήδη είχαν παραστάσεις κόντρα στους "ροχιμπλάνκος".

Το τέρμα αυτό δεν ήταν ικανό να πτοήσει τους παίκτες του Μίτσελ. Στην επανάληψη, η ομάδα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Παρά τις εισόδους των Γκριζμάν, Τσέρτσι, Σαούλ Νίγεθ, έκλεινε επιτυχώς την Ατλέτικο, αναγκάζοντάς την να συνεχίζει να παίζει σε κλειστό ρυθμό, με κοντινές πάσες. Μοναδική διέξοδος επίθεσης για τους φιλοξενούμενους η πλευρά του Ελαμπντελλαουί ή οι γιόμες. Η είσοδος του Γκριζμάν έδωσε πνοή στην επίθεση. Ο Ρομπέρτο έκανε δυο καίριες επεμβάσεις σε ισάριθμα σουτ του Γάλλου, καταφέρνοντας για ακόμα μία ευρωπαΊκή αναμέτρηση να γίνει "κλειδί" για τους "ερυθρόλευκους". Οι αντεπιθέσεις έδειξαν πάλι στον Ολυμπιακό τον δρόμο για τα δίχτυα του Ομπλάκ. Κλέψιμο του Κασάμι με συνδρομή Μανιάτη, κούρσα και διείσδυση από τον Ελβετό που σέρβιρε έτοιμο γκολ, με τον Μήτρογλου να κάνει το χρέος του και να σημειώνει το 3-1. Θύμισε σε αυτή την φάση κάτι από τον φορμαρισμένο "πιστολέρο". Η Ατλέτικο σε μια στιγμή αδράνειας μείωσε απλά σε 3-2 με τον Γκριζμάν. Οι αλλαγές των Φουστέρ (έστω κι αν βγήκε ο Τσόρι), Εν' Ντιγνκά και Γιαννούλη έγιναν για να διατηρηθεί το σκορ, με το 3-2 να είναι τελικό αποτέλεσμα. Σχετικά με τον Μήτρογλου, στην φάση του δεύτερου τέρματος και το γκολ που σημείωσε έδειξε την ευρωπαϊκή του πείρα.

Έπος, θρίαμβος με 3-2 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, της φιναλίστ του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν ΘΡΥΛΟΣ, κούφανε όλη την Ευρώπη ξανά. Επιτυχία που πιστώνεται στον τεράστιο Μίτσελ, τους παίκτες, την διοίκηση, σε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. "Κλειδιά" της επικράτησης οι Μαζουακού, Τσόρι, Ρομπέρτο, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Μποτία και Αμπιντάλ. Νικηφόρα η πρεμιέρα, με τον Ολυμπιακό του Μίτσελ να γράφει ακόμια μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του. Πλέον, στρέφεται στο πρωτάθλημα και φυσικά χρειάζεται ηρεμία και συγκέντρωση για το εκτός έδρας με την Μάλμε. Μπορεί να κούφανε την Ευρώπη ο Θρύλος αλλά οφείλει να συνεχίσει έτσι, τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα.

*Πιστός στις παραδόσεις ο Ολυμπιακός, νικώντας ξανά φιναλίστ Τσάμπιονς Λιγκ. Το είχε επαναλάβει το 2002 με το 6-2 επί της Λεβερκούζεν.