25 Νοε 2014

ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ



Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Επιστρέφουμε στην αγωνιστική δράση μετά από αποχή 2 εβδομάδων λόγω της Εθνικής και έπειτα εξαιτίας της αναβολής για την επίθεση στον διαιτητή Ζωγράφο, με συνέπεια να "παγώσουν" οι ορισμοί των διαιτητών. Μπαίνουμε στα βαθιά λοιπόν, καθώς ο Ολυμπιακός θα παίξει στο "Βιθέντε Καλδερόν" κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, επικεφαλής του Α' ομίλου . Η αποχή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα καθώς η ομάδα του Μίτσελ πηγαίνει στην Ισπανία χωρίς παιχνίδια στα πόδια της. Ίσως η απουσία από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις να παίξει τον ρόλο της.

Για την Ατλέτικο Μαδρίτης του Σιμεόνε είχαμε γράψει και στο άρθρο πριν το πρώτο παιχνίδι στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ιδιαίτερα κινητική ομάδα με φοβερή φυσική κατάσταση που αναπτύσσεται με όλους τους τρόπους στο χορτάρι. Ο Ολυμπιακός και αυτή την φορά οφείλει να τηρήσει πιστά την συνταγή του πρώτου αγώνα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" αλλά και των δύο αναμετρήσεων με την Γιουβέντους. Δηλαδή, να περιμένει τον αντίπαλο, κλείνοντας χώρους και στην συνέχεια να επιχειρήσει να δημιουργήσει ρήγματα με αντεπιθέσεις. Έτσι θα καταφέρει αφ' ενός να περιορίσει το πεδίο δράσης των "ροχιμπλάνκος", αφ' ετέρου να μην παρασυρθεί από τον φρενήρη ρυθμό που επιβάλλει η ισπανική ομάδα, με συνέπεια να σκάει ο αντίπαλος.

Τί πρέπει να προσέξει ακριβώς η ομάδα του Μίτσελ? Ας περάσουμε από το γενικό στο ειδικό. Καταρχάς πρόκειται για παιχνίδι-σκάκι που σημαίνει πως οι "ερυθρόλευκοι" παίκτες πρέπει συνεχώς να κρατούν τις θέσεις τους, με άλλα λόγια το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει. Επίσης, όταν έχεις απέναντί σου μια γρήγορη ομάδα που θα επιχειρήσει να χτυπήσει από τα πλάγια με επελάσεις από πλάγιους μπακ (Χουανφράν, Ανσάλντι) που θα αλληλοκαλύπτονται από τους αντίστοιχους εξτρέμ (Κόκε ή Αρντά αν παίξει ένας από αυτούς γραμμή, Γκριζμάν), τότε οι αντίστοιχοι ακραίοι οπισθοφύλακες (Ελαμπντελλαουί, Μαζουακού) επιβάλλεται πέρα από το να έχουν βοήθειες από συμπαίκτες, να αποφύγουν άσκοπα ανεβάσματα. Στο κέντρο θα έχουμε μάχες από Μιλιβόγεβιτς και Εν' Ντινγκά ενάντια στους εξαιρετικούς μέσους της Ατλέτικο (π.χ Γκάμπι, Τιάγκο, Ραούλ, Γκαρσία, Κόκε, Αρντά, κλπ).

Παράλληλα, άλλο σημαντικό κομμάτι που χρίζει τεράστιας προσοχής σχετίζεται με τις στημένες φάσεις και τις ψηλές μπαλιές. Η Ατλέτικο ποντάρει πολλά στις στημένες φάσεις είτε αυτές λέγονται κόρνερ είτε φάουλ. Από στημένες φάσεις σκοράρει συχνά στο φετινό ισπανικό πρωτάθλημα (πρόσφατο παράδειγμα η Μάλαγα), από στημένη φάση στέφθηκε πρωταθλήτρια και από στημένη φάση παραλίγο να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του Σιμεόνε διαθέτει δεινούς κεφαλοσφαιριστές όπως ο Γκοντίν, ο Τιάγκο, ο Ραούλ Γκαρσία και ο Μάντζουκιτς. Δεν έβαλα τον Μιράντα καθώς ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού. Αναφορικά τώρα με τα γεμίσματα, είδαμε από τον αγώνα της πρεμιέρας την ομάδα από την Μαδρίτη να σημαδεύει συνέχεια το κεφάλι του Μάντζουκιτς για να απειλήσει τον Ρομπέρτο, κάτι που γινόταν με επιτυχία. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στις στημένες φάσεις όσο και στις μπαλιές με στόχο τον Μάντζουκιτς, η άμυνα (θα δούμε λογικά Μποτία με Αμπιντάλ) του Ολυμπιακού πρέπει να είναι διπλά προσεκτική στον εναέρο χώρο και να έχει αμυντικό κολλημένο στον Κροάτη επιθετικό. Την δεδομένη στιγμή βέβαια, ο πιο αλτικός κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού θεωρείται ο Αυλωνίτης. Κάτω από τα δοκάρια, η μεν Ατλέτικο διαθέτει απλά έναν έμπειρο τερματοφύλακα (Μογιά), την στιγμή που ο Ολυμπιακός διαθέτει έναν τερματοφύλακα υψηλού επιπέδου, εκ των κορυφαίων της Ευρώπης, τον Ρομπέρτο ...πρώην της Ατλέτικο! Η θέση 1 μπορεί να κάνει την διαφορά.

Στον επιθετικό τομέα, γράψαμε πως ο Μίτσελ θα χτυπήσει την Ατλέτικο στην αντεπίθεση. Κινητήριοι μοχλοί θα είναι ο Τσόρι και ο Αφελλάι. Σταθερή αξία ο τεράστιος Τσόρι, ο Αφελλάι είναι ο εξτρέμ που έχει την δυνατότητα να συγκλίνει και να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες ποικιλοτρόπως. Το διαπιστώσαμε άλλωστε για ακόμα μια φορά στο "Γιουβέντους Αρένα". Στην κορυφή της επίθεσητο πιθανότερο είναι να δούμε (πάλι) τον Μήτρογλου, καθώς ο Μπενίτες επιστρέφει από τραυματισμό, επομένως δεν θα ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα, ενώ ο Διαμαντάκος είναι άπειρος. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των "ροχιμπλάνκος" θα αποτελέσουν οι Γκοντίν και Χοσέ Μαρία Χιμένες, με τον δεύτερο να παίρνει την θέση του τραυματία Μιράντα. Δεν πρόκειται για τυχαίο παίκτη, καθώς με τον συμπαίκτη στην Ατλέτικο απαρτίζουν την άμυνα της εθνικής Ουρουγουάης.  Παρ' όλα αυτά είναι μόλις 19 ετών και ως αμυντικός θα εξακολουθεί να μαζεύει παραστάσεις.


Μετά από δύο εβδομάδες αποχή, ο Ολυμπιακός του Μίτσελ μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά παίζοντας κορώνα-γράμματα την ευρωπαική του συνέχεια στην σκακιέρα του "Βιθέντε Καλδερόν", στην προτελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα συνεχίσει Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα? Θα παίξει κόντρα στην πρωτοπόρο του ομίλου, σε έναν αντίπαλο που θα μπει να παίξει με το μαχαίρι στα δόντια από το πρώτο λεπτό. Συγκέντρωση, προσοχή και εκμετάλλευση των αιφνιδιασμών χρειάζεται για να σταθεί ο Ολυμπιακός αξιοπρεπώς στο ισπανικό έδαφος.