27 Νοε 2014

ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ



Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Ο Ολυμπιακός, μετά και την αποχή από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις εντός συνόρων, δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να προβάλει αντίσταση στο μεγαθήριο που λέγεται Ατλέτικο Μαδρίτης. Ηττήθηκε 4-0 με κάτω τα χέρια όχι από καμιά τυχαία ομάδα αλλά από την πρωταθλήτρια Ισπανίας και φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ομάδα που έχει κάνει  τεράστια άλματα προόδου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κινητική, ικανή πλέον να κοιτάξει κατάματα τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μια δίκαιη ήττα που μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό ένα γερό μάθημα, αλλά ταυτόχρονα τον κρατάει ζωντανό για την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ, με την νίκη κόντρα στην Μάλμε την τελευταία αγωνιστική να κρίνεται παραπάνω από αναγκαία.

Ο Σιμεόνε παρέταξε την Ατλέτικο με 4-4-1-1. Μογιά στο τέρμα, Χουανφράν, Γκοντίν, Χοσέ Μαρία Χιμένες οι τέσσερις της άμυνας, Γκάμπι και Τιάγκο ανασταλτικοί μέσοι, Κόκε, Αρντά στην γραμμή, με τον Ραούλ Γκαρσία να παίζει πίσω από τον Μάντζουκιτς. Ο Μίτσελ χρησιμοποίησε ίδια διάταξη για τον Ολυμπιακό. Ρομπέρτο στο τέρμα, Ελαμπντελλαουί, Μποτία, Αμπιντάλ, Μαζουακού αμυντική τετράδα, Μιλιβόγεβιτς και Εν' Ντινγκά ανασταλτικοί μέσοι, Μανιάτης με Αφελλάι πλάγια και τον Τσόρι πίσω από τον Μήτρογλου.

Το παιχνίδι στο "Βιθέντε Καλδερόν" εξελίχθηκε σε μονόλογο για την γηπεδούχο ομάδα του Σιμεόνε. Επέβαλε τον ρυθμό της ήδη από το πρώτο δευτερόλεπτο, πίεσε ασφυκτικά τον Ολυμπιακό, έβγαινε κατά κύματα στην επίθεση και πέτυχε και τον βασικό της σκοπό: επίτευξη γρήγορου γκολ. Φόρτωσε την δεξιά πλευρά όπου εκεί ο Χουανφράν με τον Αρντά έκαναν πάρτι, ειδικά ο πρώτος που σε κάθε επέλαση πατούσε περιοχή και έβγαζε φάση για γκολ, κάνοντας τον Μαζουακού να βλέπει εφιάλτες. Οι περισσότερες ευκαιρίες της Ατλέτικο με λίγα λόγια έγιναν με τις κούρσες του Χουανφράν σε όλο το 90λεπτο, ο οποίος σε κάποιες φάσεις περνούσε και τρεις παίκτες.. Παράλληλα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το ψηλό παιχνίδι, παίρνοντας το μέγιστο από τον Μάντζουκιτς που πήρε σέντρες στο πιάτο, σκοράροντας τα 3 γκολ από τα 4 γκολ της ομάδας του με δύο κεφαλιές και με πλασέ πάρε-βάλε, σε φάση που έκανε τσαφ ο Μποτία. Το πρώτο γκολ προήλθε από λάθος του Ρομπέρτο, με τον Χουανφράν να σερβίρει στον Ραούλ Γκαρθία έτοιμο γκολ. Για την ακρίβεια, ο Ολυμπιακός και με την κακή του απόδοση δέχθηκε δύο φτηνά γκολ στην αρχή. Προς το τέλος ακυρώθηκε γκολ του Γκριζμάν. Φυσικά, κανείς δεν περίμενε κακή απόδοση από τον Ρομπέρτο σε τέτοιον αγώνα, χωρίς να παραβλέπουμε βέβαια το ότι η άμυνα τον άφησε εκτεθιμένο καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα.

Επιθετικά ακίνδυνος ο Ολυμπιακός του Μίτσελ, όλα πήγαν στραβά καθώς ο Αφελλάι με τον Τσόρι δεν τράβηξαν,  με την είσοδο των Φουστέρ, Κασάμι αντί Αφελλάι και Μανιάτη να μην στέκονται ικανές ώστε να αλλάξει η εικόνα, παρότι ο Κασάμι πήρε μερικές πρωτοβουλίες, π.χ ένα σουτ που απείλησε τον Μογιά. Για τον Μήτρογλου, έχουμε κουραστεί να λέμε πως δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του. Εξακολουθεί να πάσχει η ομάδα στην θέση του επιθετικού. Στο ανασταλτικό κομμάτι, απέτυχε να περιορίσει τις προωθήσεις των ακραίων αμυντικών Χουανφράν και Ανσάλντι, έχασε κατά κράτος την μάχη στο κέντρο και δυστυχώς φάνηκαν οι αδυναμίες της αργής άμυνας (Αμπιντάλ, Μποτία), η οποία στάθηκε ανίκανη να σταματήσει τον Μάντζουκιτς, όπως επίσης την κίνηση του Ραούλ Γκαρθία να βγαίνει ως κρυφός κυνηγός. Επίσης, έπαιξε στα τελευταία 20 λεπτά ο Μπουχαλάκης, δείχνοντας διάθεση να προσφέρει μια ουσία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Πικρή και βαριά η ήττα με 4-0, δεν αντιλέγω. Ήρθε όμως από μια ομάδα ανώτερη, καλοδουλεμένη, με νοοτροπία νικητή, η οποία ανήκει πλέον στους ισχυρούς της Ευρώπης. Μια ήττα που μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό ένα γερό μάθημα, κυρίως την ευκαιρία να κάνει 2-3 προσθήκες τον Γενάρη, ειδικά αν περάσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Έναν επιθετικό κλάσης, έναν έμπειρο κεντρικό αμυντικό και έναν εξτρέμ. Απέμεινε ο αγώνας με την Μάλμε την τελευταία αγωνιστική στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", εκεί όπου η νίκη επιβάλλεται ώστε ο Ολυμπιακός να μείνει εντός ευρωπαϊκών υποχεώσεων, ενδεχομένως στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και για να μην πάνε στράφι οι μεγάλες νίκες επί της Ατλέτικο και της Γιουβέντους. Ας αποτελέσει η ήττα αυτή ένα γερό μάθημα για την ομάδα, ώστε να διορθώσει εγκαίρως κάποια κακώς κείμενα. Μετά πό τέτοιες ήττες, εφόσον ο Ολυμπιακός κατανοήσει τα λάθη του και τα διορθώσει αμέσως με το να καλύψει τα κενά στις θέσεις που επείγει ενίσχυση, μόνο κερδισμένος θα βγει.