10 Απρ 2014

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΤΣΕΛ


Η χρονιά βρίσκεται ήδη στο τέλος της και επίσημα (η υπόθεση τίτλου έχει κριθεί από τον Νοέμβριο), με μοναδικό στόχο του Ολυμπιακού να απομένει η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, μια πρόκριση που θα κριθεί στον επαναληπτικό της Τούμπας την Μ. Τετάρτη.


Τον τελευταίο καιρό, μέσα στον Μάρτιο κυρίως, είδαμε τον Ολυμπιακό να έχει πτωτική απόδοση στο πρωτάθλημα λόγω αλαζονείας προφανώς και έλλειψης κινήτρου, με συνέπεια τις ήττες από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ενώ έφτασε κοντά στην πρόκριση για τους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αποκλείστηκε και λόγω ατυχίας με 3-0 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ.

 Μεταξύ άλλων, έχουμε τον δεύτερο ημιτελικό στην Τούμπα, όπου όλα είναι ανοιχτά για πρόκριση στον τελικό. Δυστυχώς, λόγω των τελευταίων ατυχώς συγκυριών (συν την ήττα στα Γιάννενα), έχει αρχίσει να δημιουργείται κλίμα για το "πριόνισμα" του προπονητή Μίτσελ. 

Επειδή σε αυτήν την χώρα έχουμε γεμίσει από προπονητές του καφενείου και πάντα ψάχνουμε τον εύκολο στόχο, ακόμα και στο ποδόσφαιρο, επικρατεί μόνιμα μια αρρωστημένη λογική πως οι νίκες οφείλονται αποκλειστικά στους παίκτες, ενώ για τις ήττες ευθύνεται αποκλειστικά ο προπονητής. Αυτήν την νοοτροπία πάνε εμμέσως να περάσουν και στον Ολυμπιακό. Ας πούμε και εμείς λοιπόν δυο λόγια για τον Μίτσελ.

Ο Ισπανός ήρθε σε μια δύσκολη χρονιά για τον Ολυμπιακό. Από το καλοκαίρι έκανε προετοιμασία στην ομάδα και ουσιαστικά, από εκείνη την χρονική στιγμή μπορεί κάποιος να τον κρίνει για το τί έκανε στον Ολυμπιακό. Ο Μίτσελ πήρε μια ομάδα κυριολεκτικά από το μηδέν και την έφτασε ένα βήμα πριν τους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, την στιγμή που όλοι θεωρούσαν τον Ολυμπιακό χαμένο από χέρι, την στιγμή που κάποιοι κύριοι των ΜΜΕ περίμεναν αποτυχίες για να κράξουν και να "πριονίσουν" την θέση του Μίτσελ. 


Ο Μίτσελ τους διέψευσε όλους πανηγυρικά. Το κατόρθωμά του γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς έφτασε στους 16 χωρίς να έχει ανασταλτικό και επιτελικό μέσο επιπέδου, με προβληματικό στην ουσία άξονα της μεσαίας γραμμής. 

Δείχνει πως θέλει να αφήσει έργο, καθώς δουλεύει με νέους παίκτες, κάτι το οποίο έχει φανεί στην δουλειά που έκανε με τον Σιόβα, τον Μήτρογλου (χάρη στον Μίτσελ είδαμε τον τρομερό Μήτρογλου του α' γύρου, χάρη στον Ισπανό ο διεθνής επιθετικός πωλήθηκε με 15 εκατομμύρια στην Φούλαμ), τον Μανωλά (όσο ήταν προσγειωμένος), έδωσε ευκαιρίες στον Σάμαρη, προσπαθεί να εντάξει στο κλίμα με ευκαιρίες σε νέους (π.χ Βέργος, Βούρος, Σάλιακας, Παπασάββας). Ο Μίτσελ εισηγήθηκε τον Ρομπέρτο! Λάθη λογικό να γίνονται. Ουδείς αλάνθαστος. Ο Μίτσελ προσπαθεί να πάρει και να δώσει πράγματα στον Ολυμπιακό.

Κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να στηριχθεί σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και σε περίπτωση αποκλεισμού από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο. Θα είναι έγκλημα να φαγωθεί και αυτός ο προπονητής από τον Ολυμπιακό. Τόσοι έχουν φαγωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Σε όλα τα αποτελέσματα, ίδιο μερίδιο ευθύνης φέρουν προπονητής και παίκτες. 

Την θέση μου την λέω ξεκάθαρα προς όλους εκείνους που πάνε να διώξουν τον Μίτσελ, εκείνοι που απέφευγαν να γράφουν το όνομά του στα άρθρα τους όταν έρχονταν τα νικηφόρα αποτελέσματα στην Ευρώπη. Ξαναλέμε, θα είναι έγκλημα να φύγει ο Μίτσελ. Τα ίδια θα λέγαμε για οποιονδήποτε προπονητή βρισκόταν στην θέση του. Έτυχε η ζαριά να πέσει στον Μίτσελ. Αν όντως σαν ομάδα θες να υπερηφανεύεσαι ότι έχεις ανέβει επίπεδο, κρατάς τον προπονητή που σε έφτασε μέχρι εδώ, δεν τον διώχνεις. 

Διότι στην ουσία το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις 15 βήματα προς τα πίσω, να μην φτιάξεις σταθερή φιλοσοφία στην ομάδα και να κάνεις απλά πορείες ανά 5ετία-6ετία. Αν φύγει ο Μίτσελ, θα φύγει και επόμενος που θα έρθει και ο μεθεπόμενος. Μπαίνουμε έτσι σε έναν φαύλο κύκλο προσλήψεων-απολύσεων προπονητών.

Ένα είναι λοιπόν το μήνυμα. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΤΣΕΛ. Η απομάκρυνσή του μόνο πισωγύρισμα θα είναι για τον Ολυμπιακό, η χρονιά που η ομάδα ανέβηκε ένα επίπεδο παραπάνω στην Ευρώπη, θα τιναχθεί στον αέρα. Κανείς δεν είπε πως ο Ολυμπιακός απαγορεύεται να χάνει. Καιρός είναι η ομάδα να αποκτήσει μια σταθερή βάση. 

Ας γίνει η αρχή από την παραμονή του Μίτσελ, να καλυφθούν τα κενά στις νευραλγικές θέσεις σε συνδυασμό με την φυγή ορισμένων ποδοσφαιριστών και όλα να κυλήσουν ήρεμα στην συνέχεια. Τόσοι προπονητές διώχθηκαν αυτά τα χρόνια, κούρασε αυτή η κατάσταση, αρκετά πια.