17 Απρ 2014

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ




Αρχαία τραγωδία θύμισε η πορεία του φετινού Ολυμπιακού. Από το κλίμα ευφορίας μετά την νίκη με 2-0 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ, η αλαζονεία τον κατέβαλε με αποτέλεσμα να διαπράττει ύβρι, με συνέπεια να τιμωρείται με τον χειρότερο τρόπο. Η ολοκλήρωση της τραγωδίας συντελέσθη στο γήπεδο της Τούμπας, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ, μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, στο παιχνίδι της 10ετίας για αυτόν, νίκησε τον Ολυμπιακό με 1-0 και τον απέκλεισε πανηγυρικά από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον φορμαρισμένο, με φοβερή φυσική κατάσταση και δεμένο σαν ομάδα, Παναθηναϊκό του Γιάννη Αναστασίου.  Για τον Ολυμπιακό η χρονιά κατέληξε τραγωδία, σβήνοντας μονοκοντυλιά μέσα σε ένα μόλις μήνα όσα έφτιαξε το πρώτο εξάμηνο.

Ας καταθέσουμε κάποιες σκόρπιες σκέψεις. Τί να πρωτοπούμε. Λες και δεν ήξερε που πήγε ο Ολυμπιακός. Στην κόλαση της Τούμπας θα πήγαινε, όχι σε καμία δεξίωση. Όλοι ξέραμε πως θα πήγαινε σε έδρα-ηφαιστειακή λάβα όπου το κλίμα μύριζε μπαρούτι ήδη μετά το σφύριγμα της λήξης στο Φάληρο. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα οξυμένη. Το παιχνίδι καθυστέρησε να αρχίσει μία ώρα και ένα τέταρτο επειδή στον πάγκο του Ολυμπιακού έπεσαν κροτίδες και μερικά ...ψάρια (αυτό είχε λογική βάση)! Το γήπεδο δεν εκκενώθηκε όταν έπεσαν τα πολλά βεγγαλικά, ίσως να μην έπρεπε να ξαναρχίσει το παιχνίδι, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Ο Ολυμπιακός πήγε σαν πρόβατο στην σφαγή, έχοντας μείνει σε κλίμα φιέστας, αν είναι δυνατόν, νομίζοντας προφανώς πως θα τον υποδέχονταν με ροδοπέταλα και χαλιά. Ποδοσφαιρικά δεν έχει ανάλυση. Τα 5 σημεία επιβεβαιώθηκαν απόλυτα (με εξαίρεση αυτό για τον Μέγερι). Ο ΠΑΟΚ όχι ότι έπαιξε την σπουδαία μπάλα, αλλά πήρε το παιχνίδι καθαρά λόγω έδρας. Από ένα γέμισμα του Τζαβέλλα, ο Αθανασιάδης με κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας νίκησε τον Μέγερι και έδωσε την νίκη-πρόκριση στον ΠΑΟΚ με 1-0.

Ο Ολυμπιακός πήγε φοβισμένος στην Τούμπα, δεν φάνηκε ικανός να αντεπεξέλθει στο βάρος της φανέλας του και της ιστορίας του και ηττήθηκε με κάτω τα χέρια. Εκείνες οι δύο φάσεις που είχε ίσως να τον βοηθούσαν να κλέψει το παιχνίδι αλλά απέτυχε. Τον έστειλαν για την ακρίβεια απροστάτευτο στον λάκκο με τα λιοντάρια. Απροστάτευτος, με τους παίκτες του να δέχονται επίθεση στο τέλος στην φισούνα από αλήτες χουλιγκάνους, με συνέπεια να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα. Μάθαμε ότι ο Ισά έδωσε και μερικές ψιλές για να προστατεύσει τους παίκτες και τον Μίτσελ, θυμούμενος τα ποδοσφαιρικά του νιάτα. Μάθαμε πως στον Σαλίνο έριξαν μπανάνες. Για τόσο απροστάτευτη ομάδα μιλάμε. Και φυσικά οι αρμόδιοι ούτε που θα ασχοληθούν με τα αίσχη της Τούμπας, θα σιωπήσουν, θα καλύψουν την επίθεση σε παίκτες και επιτελείο του Ολυμπιακού στην φισούνα. Ο ίδιος ο Μίτσελ από τις αντιδράσεις σιχάθηκε την όλη κατάσταση που επικρατεί σε αυτό καταραμένο ανύπαρκτο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μακάρι αυτό το γεγονός μαζί με κάποια άλλα να μην το κάνουν να αποχωρήσει από την ομάδα.


Ουσιαστικά, η πρόκριση χάθηκε στο πρώτο παιχνίδι, όταν ο Ολυμπιακός δεν το τελείωσε μετά το 2-0 και δέχθηκε τσάμπα γκολ. Μόνος του έβγαλε τα μάτια του φέτος και κατέστρεψε την χρονιά του με τον χειρότερο τρόπο. Η ανασύνταξη επιβάλλεται. Αν θέλεις να λέγεσαι ομάδα, πρέπει να υπάρχει προστασία από την διοίκηση και φτιάχνεις ομάδα, με παίκτες αντάξιούς για το μέγεθός της, στις θέσεις που η ομάδα πονάει. Στηρίζεις και κρατάς τον προπονητή Μίτσελ, καλύπτεις τα κενά με παίκτες επιπέδου, ικανούς να σηκώσουν το βάρος της ριγωτής, κρατάς παίκτες από τους ξένους όπως ο Ρομπέρτο, ο Σαλίνο, ο Τσόρι και ο Φουστέρ και διώχνεις όσους δεν κάνουν να παίζουν να για τον Ολυμπιακό, μαζί και το κακό των συναπάντημα δανεικών τύπου Τάτου. Ας πω και ονόματα. Καιρός να τα βγάλω από μέσα μου. Μανιάτης, Μασάδο, Βαλντές, Τόρρες, Μπονγκ, Πελέ, Σαβιόλα, Μαρκάνο, Μανωλάς αν συνεχίσει να παίρνει ψηλά τον αμανέ. Για μένα τουλάχιστον. Δεν μπορώ να βλέπω τον Μανιάτη να φοράει το περιβραχιόνιο που κάποτε τίμησε ο Τζόρτζεβιτς, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και άλλοι θρύλοι με τα "ερυθρόλευκα". Κάποια πράγματα στην ομάδα πρέπει να ξαναφτιαχτούν από την αρχή. Πρωτίστως, ομάδα που δεν θα δίνει δικαιώματα στον κάθε τυχάρπαστο να εκτοξεύει τις λασπολογίες του.


Ζητώ συγνώμη αν κούρασα, αλλά παρέθεσα μερικές σκόρπιες σκέψεις. Συγκεκριμένα θα τα πούμε λογικά κάποια άλλη στιγμή.


ΥΓ: Χρόνια πολλά στον Ματ Ντάρμπισιρ, 28 ετών έγινε. Σκόραρε στο πρόσφατο παιχνίδι της Νόττινχαμ Φόρεστ. Ένας τέτοιος παίκτης με πυγμή λείπει από τον σημερινό Ολυμπιακό.


ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ