18 Απρ 2014

ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ (ΜΕΡΟΣ Α')


Ένα διαχρονικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τον φίλο του Ολυμπιακού, ειδικά εκείνον που θέλει να ενημερώνεται συνεχώς για τα όσα συμβαίνουν στην ομάδα του ή και γενικότερα στην αθλητική επικαιρότητα, αποτελεί η αντιμετώπιση και η κριτική στάση που πρέπει να δείχνει απέναντι στα ΜΜΕ.

Σε αυτά τα ΜΜΕ υπάρχουν οι δήθεν αντικειμενικοί, οι οποίοι θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να κάνουν πλύση εγκεφάλου, να του δημιουργήσουν αρνητισμό απέναντι στην ίδια του την ομάδα, άρα να τον κάνουν φορέα της προπαγάνδας τους. Καιρός λοιπόν να μπει ένα τέλος σε αυτήν την προπαγάνδα.

Η προπαγάνδα πάει να περάσει σε πολλούς τομείς, με διάφορους τρόπους, θέλοντας πάνταοι δήθεν αντικειμενικοί να φέρουν τα γεγονότα στα δικά τους μέτρα και σταθμά, θέλοντας να έχουν πάντα μονά-ζυγά δικά τους. Το πρώτο παραμύθι που κοντεύει να ξεπεράσει τα σενάρια του αείμνηστου Φώσκολου είναι να παπαγαλίζουν "Ο Ολυμπιακός ευθύνεται για την καταστροφή του ελληνικού πρωταθλήματος". 

Κλασσική ελληνική νοοτροπία "για όλα μου φταίνε οι άλλοι, ΠΟΤΕ εγώ", ούτε καν ελάχιστος χώρος για αυτοκριτική. Λέω εγώ ο αδαής. Δηλαδή ο Ολυμπιακός φταίει για το ότι στις υπόλοιπες ομάδες οι διοικήσεις τους απέτυχαν παραγωδώς, τους έκαναν να χρωστούν σε όποιον μιλά γενικά (όχι απαραίτητα ελληνικά). 

Ο Ολυμπιακός φταίει δηλαδή που με τους πολυμετοχικούς βάρεσε κανόνι ο Παναθηναϊκός και για την "πριγκηπιάδα" πάλι ο Ολυμπιακός! Αν είναι δυνατόν να υπάρχουν φίλοι του Ολυμπιακού να πιστεύουν αυτές τις μπούρδες. Επιτέλους, οφείλουμε σαν σκεπτόμενοι να κατανοήσουμε πως κάθε τι έχει αιτία φθοράς εκ των έσω.

Παραμύθι, νούμερο 2. Η διαιτησία. Για την ακρίβεια πώς θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την διαιτησία. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε σημείο σε αυτήν την χώρα να κάθονται όλοι να δουν τον Ολυμπιακό, να έχουν το μπλοκάκι δίπλα τους, περιμένοντας με ανυπομονησία να σημειώσουν ακόμα και το ανάποδο πλάγιο! Δεν είπα ότι έχουμε τους φοβερούς διαιτητές, αλλά όχι να βλέπουμε και φαντάσματα ώρες ώρες. 


Ναι, συνέβη και αυτό. Λάθη θα γίνουν, όλοι θα ευνοηθούν, όλοι έχουν ευνοηθεί από διαιτητικά λάθη. Στο εξωτερικό για παράδειγμα, έχουν γίνει πιο χοντρά λάθη ακόμα και οφθαλμοφανή. Εκεί όμως, αντίθετα από εδώ, δεν κλαίγονται μία εβδομάδα με αστείες ανακοινώσεις, ούτε κάθονται να ψάξουν ποιός διαιτητής σφυρίζει τον επόμενο αγώνα. Το άλλο παράλογο? Φέτος συνέβη αυτό, όπου σε κάθε αγώνα οι "αντικειμενικοί" ανακάλυπταν κάρτες που δεν υποδείχθηκαν στον Μανωλά και γενικά σε παίκτες του Ολυμπιακού! 

Μα πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια περίπτωση, την στιγμή που οι αντίπαλες ομάδες στα περισσότερα παιχνίδια της φετινής χρονιάς έκανα επίθεση μια φορά τον Οκτώβριο και ξαναέκαναν φάση αρχές Δεκέμβρη. Το χειρότερο δε, σχολιάζουν περισσότερο αυτοί που δεν έχουν παρακολουθήσει αγώνες του Ολυμπιακού, απλά παπαγαλίζουν όσα ακούν δεξιά και αριστερά.

Τρίτο παραμύθι. Οι μεταγραφές παικτών. Δανεικοί ή μη. Εδώ η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Όταν ο Ολυμπιακός αγοράζει παίκτη από το ελληνικό πρωτάθλημα ακόύμε πως θα φορτώσει κι άλλους δανεικούς στην x, ψ ομάδα. Ενώ όταν οι ομάδες τους αγοράζουν παίκτη από το ελληνικό πρωτάθλημα, τότε, σύμφωνα με την "αμερόληπτη" κρίση τους, παίρνουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. 


Μιλούν για παραρτήματα εκείνοι που κάποτε έκαναν τα ίδια και χειρότερα. Επιλεκτική μνήμη λέγεται αυτό. Στο εξωτερικό όπου πέρα από απλούς δανεικούς, υπάρχει θεσμός συνηδιοκτησίας στο ιταλικό πρωτάθλημα, πάλι παραρτήματα έχουμε? Προσωπικά, θεωρώ πως ο Ολυμπιακός πρόκειται να δώσει δανεικούς, ας τους στείλει στο εξωτερικό διότι στις ελληνικές ομάδες δεν θα μάθουν απολύτως τίποτα.

Τέταρτο και χειρότερο παραμύθι. Πρωτάθλημα. Αμφιβάλλει κανένας ότι ο Ολυμπιακός και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια είχε καλύτερους παίκτες από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες? Δεν νομίζω. Αν το κάνει εθελοτυφλεί. Φέτος, ειδικά μάθαμε πως από τον ΠΑΟΚ στερήθηκαν πρωταθλήματα τα προηγούμενα χρόνια! 


Για αν το πιστεύει κάποιος αυτό, μάλλον απουσίαζε χρόνια από την Ελλάδα ή άρχισε να βλέπει ελληνικό ποδόσφαιρο τον Σεπέμβρη! Δεν εξηγείται αλλιώς. Αν εξαιρέσει κανείς το 2010 όπου ο ΠΑΟΚ ήταν ανάμεσα στους διεκδικητές, τα προηγούμενα χρόνια ποιό πρωτάθλημα του στερήθηκε ακριβώς? Με διοικήσεις πρωτοδικείου, ποδοσφαιριστές χαμηλοτάτης ποιότητας. Να φανταστείτε ο νυν τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Πιερ Ισά (άλλοτε παίκτης του ΟΦΗ), σαν ποδοσφαιρική αξία, ήταν 15 σκάλες ανώτερος από τους αμυντικούς που είχε εκείνα τα χρόνια η ομάδα της Θεσσαλονίκης. 

Στο πρωτάθλημα που κρίθηκε με την υπόθεση Βάλνερ. Η συμμετοχή του Αυστριακού στον αγώνα Απόλλων Καλαμαριάς-Ολυμπιακός θεωρήθηκε σωστά αντικανονική. Μεγάλο λάθος που έπαιξε κιόλας ο συγκεκριμένος. Συν τοις άλλοις, η ΑΕΚ πέταξε δύο εντός έδρας βαθμούς με Πανιώνιο και Άρη και εκεί κρίθηκαν όλα, στα γκολ των Τζιμπούρ, Χούτου, Τιάγκο Ζεντίλ. Επιπλέον, όταν ο Ολυμπιακός παίρνει πρωταθλήματα, όλα είναι "βρώμικα" και "στημένα" (χωρίς αποδείξεις όλα αυτά), ενώ όταν ο Παναθηναϊκός το πήρε το 2010 ή το 2004, τότε ήταν όλα αμόλυντα. 

Μήπως πέρυσι στερήθηκε πρωτάθλημα στον Τοτσέ για παράδειγμα? Άλλο φαινόμενο που προέκυψε φέτος αναφορικά με τον πρωταθλητισμό. Ακούσαμε για "πρωταθλητές β'γύρου", "πρωταθλητές τριών συνεχόμενων αγωνιστικών" κλπ. Με την ίδια λογική, η Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ φέτος ανακηρύσσεται "πρωταθλήτρια των εκτός έδρας αγώνων" στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πέμπτος μύθος. Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ. Μόνιμα θα βαφτίζουν κατορθώματα τις επιτυχίες των ομάδων τους, αντιθέτως θα στάξουν χολή για τον Ολυμπιακό , θα μιλήσουν μέχρι και για τύχη, θα μιλήσουν για καφενεία όπως έκαναν φέτος με την Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ και την Μπενφίκα. Παράδειγμα. 


Στον αγώνα με την Μπενφίκα, όπου ο Ρομπέρτο "κατέβασε ρολά", για ποιά τύχη να μιλήσουμε? Ο τερματοφύλακας ρόλο δεν έχει στο γήπεδο? Είναι υποχρεωμένος να αποκρούσει την μπάλα ακόμα και στα σουτ στην προπόνηση. Επιπροσθέτως, στον αγώνα με την Άντερλεχτ έβγαλαν αφρούς για τα τρία καταφανέστατα πέναλτι που κέρδισε ο Ολυμπιακός (κανονικά έπρεπε να υποδειχθεί και τέταρτο). Άρα, να εκτελούνται το πολύ δύο κόρνερ σε κάθε παιχνίδι, δύο πλάγια, άντε και ένα πέναλτι. Εμείς ξέρουμε πως όταν γίνονται ακόμα και 15 περιπτώσεις πέναλτι και οι 15 πρέπει να σφυρίζονται.

Εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος για την προπαγάνδα που πρέπει να αποφύγει ο φίλαθλος του Ολυμπιακού. Δεν μπορώ να αναγκάσω κανέναν να μην τους διαβάσει, καθώς ουσιαστικά θα τους παρακινήσω περισσότερο το ενδιαφέρον. Πάντα θα επιχειρούν να κρύψουν καταστάσεις, να λασπολογούν, να λοιδωρήσουν. 


Συμπέρασμα. Με το να επιχειρούν πόλεμο λάσπης κατά του Ολυμπιακού, μικραίνουν τις ομάδες τους, άρα καταλαβαίνεις φίλαθλε του Ολυμπιακού πως για έναν ακόμα λόγο, ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν το ήθος, την βία στα γήπεδα, τα ηθικά ζητήματα ως προς τις ομάδες και την νοοτροπία.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους.

ΥΓ: Καλό ταξίδι στον μεγάλο νομπελίστα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών. Μας άφησε τουλάχιστον παρακαταθήκη τα έργα και τα αποφθέγματά του.