20 Οκτ 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ




Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Εβδομάδα πλούσια σε αγωνιστική δράση για τον Ολυμπιακό. Πρώτα υποδέχεται την Γιουβέντους στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" σε μια τεράστιας σημασίας αναμέτρηση για την φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και την Κυριακή φυσικά έχουμε στο ίδιο γήπεδο το ντέρμπι κόντρα στον αιώνιο. Για τώρα προέχει η Γιουβέντους.

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας και μια από τις κορυφαίες ομάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου έρχεται στην Αθήνα πάνοπλη, με μοναδικούς απόντες τους Κάσερες, Ρόμουλο και Μπαρτσάλι. Διαθέτει μακράν μια από τις καλύτερες γραμμές στον χώρο του κέντρου, εκεί όπου δεσπόζει η παρουσία του "μαέστρου" Αντρέα Πίρλο, του πολυεργαλείου Αρτούρο Βιντάλ, του ταλαντούχου Πολ Πογκμπά και του εργατικού Κλαούντιο Μαρκίζιο. Με προπονητή πλέον τον Αλέγκρι εξακολουθεί να τηρεί πιστά το 3-5-2 που της καθιέρωσε ο πρώην προπονητής της, Αντόνιο Κόντε, με τους πλάγιους αμυντικούς να ανεβαίνουν ψηλά όταν η ομάδα επιτίθεται. Ο λόγος για τους Λιχστάινερ και Ασαμόα. Ειδικά ο δεύτερος τον οποίο μάθαμε ως ανασταλτικό μέσο στην Ουντινέζε, στην Γιουβέντους εξελίχθηκε σε ιδανικό αριστερό μπακ-χαφ στο 3-5-2. Στην επίθεση ξεχωρίζουν ο Κάρλος Τέβες με τον Φερνάντο Γιορέντε, ικανοί να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στην ερυθρόλευκη άμυνα. Τερματοφύλακας, εκ των κορυφαίων στον κόσμο, Τζιανλουίτζι Μπουφόν και στην άμυνα θα παίξουν λογικά οι Μπονούτσι, Κιελλίνι, Ογκμπόνα. Παράλληλα, λύσεις μπορούν να δώσουν και οι Περέυρα, Κομάν και Τζιοβίνκο.

Πάμε στον Ολυμπιακό. Κρίσιμο το παιχνίδι. Μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς παρουσιάζει το κέντρο της άμυνας, με Μποτία και Αμπιντάλ να έχουν αργές αντιδράσεις. Αντίπαλοι όπως οι Τέβες και Γιορέντε δεν τα συγχωρούν. Αναφορικά με τον δεύτερο, χρειάζεται διπλή προσοχή στις εναέριες μονομαχίες. Έχει "καεί" ο Ολυμπιακός στις φάσεις ψηλά ήδη από την Ατλέτικο (και με την Μάλμε σχετικά), με την Γιουβέντους αν δεν προσέξει, άνετα μπορεί να το ξαναπάθει. Συν τοις άλλοις, στην μεσαία γραμμή, ο Ολυμπιακός του Μίτσελ ποντάρει πολλά στους Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Τσόρι (αν ξεκινήσει), οφείλει να μην κάνει εύκολα λάθη και στο επιθετικό κομμάτι, εφόσον η μπάλα περάσει μπροστά, να προσπαθήσει να επωφεληθεί από την αργή άμυνα των Γιουβεντίνων. Γενικά, υποχρεούται να κλείσει τους χώρους, επιχειρώντας επί τω πλείστω αντεπιθέσεις. Διότι αν επιχειρήσει να πάει καθαρά επιθετικά, κινδυνεύει με το παραμικρό στα μετόπισθεν. Ο Σαλίνο χρειάζεται επειγόντως σε μια τέτοια αναμέτρηση για να ανακόπτει τις επελάσεις του Ασαμόα. Επιθετικά, ο Μήτρογλου επιτέλους πρέπει να δείξει κινητικότητα, δηλαδή συμμετοχή στο παιχνίδι των συμπαικτών του, όχι απλά να περιμένει.

Απαγορεύεται μέχρι και το μικρότερο χιλιοστό χώρου να αφήσει κενό. Πογκμπά, Βιντάλ, Μαρκίζιο και Πίρλο έχουν την ευχέρεια να επιχειρούν συχνά μακρινά σουτ. Δεινοί εκτελεστές από τέτοιες θέσεις. Κάποιος παίκτης να κολλήσει πάνω στον Μαρκίζιο ώστε να μην βγαίνει κρυφός φορ είτε μιλάμε για κανονική φάση είτε από στημένη. Όσον αφορά τις στημένες φάσεις, καλό είναι να αποφευχθούν τα εύκολα φάουλ σε επικίνδυνα σημεία, καθώς οι εκτελέσεις του Πίρλο "γράφουν" από παντού, αλλά και επειδή η Γιουβέντους βρίσκει πλουραλισμό στο γκολ από τέτοιες φάσεις.

Μιας και αναφέραμε το αργό κέντρο της άμυνας, το μοναδικό αγκάθι προς το παρόν του φετινού Ολυμπιακού, μήπως θα ήταν καλή η μετατόπιση του Εν' Ντινγκά στην συγκεκριμένη θέση? Μια ιδέα ρίχνω απλά.

Προσοχή στις αμυντικές του αδυναμίες χρειάζεται ο Ολυμπιακός κόντρα στην Γιουβέντους και ας ελπίσουμε πως με την σωστή λειτουργία στις υπόλοιπες γραμμές, θα καταφέρει να τις καλύψει. Στην παρούσα φάση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στον όμιλο. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό που εσκεμμένα παραλείψαμε στην αρχή του άρθρου. Ο Ολυμπιακός έχει πολλά χρωστούμενα από το παρελθόν να ξεπληρώσει στην Γιουβέντους. Μήπως ήρθε η ώρα να το κάνει πράξη?