5 Νοε 2014

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ



Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Οι παίκτες του Ολυμπιακού αγωνίζονται σαν ήρωες. Λάθος. Οι ήρωες αγωνίζονται σαν τους παίκτες του Ολυμπιακού. Οι ήρωες του Θρύλου πάλεψαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, έβγαλαν το λάδι της Γιουβέντους κι ας έπεσαν μαχόμενοι με 3-2, έχοντας καταφέρει την ανατροπή σε 1-2 με γκολάρες των Μποτία και Εν' Ντινγκά. Μέσα στο "Γιουβέντους Αρένα" κόντρα στην ομάδα του Αλλέγκρι, οι παίκτες του Μίτσελ έπαιξαν με ψυχή χιλίων λεόντων, κάνοντας όλο το γήπεδο στο τέλος του αγώνα να τους υποκλιθεί. Κορυφαίοι οι Αφελλάι, Μποτία, Εν' Ντινγκά, Ελαμπντελλαουί, Μαζουακού, Τσόρι και ποιός άλλος, ο Ρομπέρτο. Παρά την ήττα, αυτά τα δύο τέρματα σε συνδυασμό με την απόκρουση του Ρομπέρτο στο πέναλτι του Βιντάλ (94') ίσως αποβούν καθοριστικά στον συντελεστή τερμάτων σε σημείο να καθορίσουν πρόκριση.

Μεστό παιχνίδι από Εν' Ντινγκά, Μιλιβόγεβιτς στον χώρο του κέντρου, οι οποίοι αγωνίζονται δανεικοί στο Λιμάνι, κάτι που σημαίνει πως άμεσα πρέπει να κινηθούν οι ιθύνοντες για να τους αποκτήσουν. Ο Αφελλάι πραγματικά έδωσε ρέστα, κάνοντας επελάσεις, βγάζοντας επικίνδυνες αντεπιθέσεις και δημιουργώντας μόνιμα ρήγματα. Οι Ελαμπντελλαουί και Μαζουακού εξελίσσονται σε τρομερούς ακραίους αμυντικούς, με απαράμιλλες επιθετικές αρετές. Όχι μόνο κράτησαν τις θέσεις τους, αλλά πέτυχαν στο να δημιουργήσουν πονοκεφάλους σε Λιχτστάινερ και Ασαμόα αντίστοιχα με τις προωθήσεις τους. Μάλιστα, ο Ελαμπντελλαουί άδειασε τον Ασαμόα σε μία φάση όπου παραλίγο να πετύχει ένα από τα καλύτερα γκολ του Τσάμπιονς Λιγκ. Σχετικά με τον Μαζουακού, μιλάμε για έναν από τους πιο εξελίξιμους παίκτες, ένα μηχανάκι της αριστερής πλευράς, με φόντα να φτάσει πολύ ψηλά, ένας παίκτης που κοντρολάρει την μπάλα σαν να έχει μαγνήτη στο πόδι. Ο Μποτία επαναλαμβάνουμε πως όταν η ομάδα αμύνεται, έχοντας βοήθειες από τους μέσους, συμβάλλει με τις τοποθετήσεις του στην απομάκρυνση κινδύνων. Για τον Ρομπέρτο, τα λόγια περιττεύουν. 10ετές συμβόλαιο πρέπει να του γίνει, να κλείσει την καριέρα του στον Πειραιά. Μοναδικό "αγκάθι" η θέση του φορ, διότι ο Μήτρογλου απλά δεν τραβάει. Το μοναδικό αδύνατο σημείο στο Τορίνο.

Στο Τορίνο, ο Αλλέγκρι παρέταξε την Γιουβέντους σε 4-4-2 με ρόμβο, αλλάζοντας το 3-5-2 του πρώτου αγώνα, λόγω και την απουσίας του Ογκμπόννα. Μπουφόν στο τέρμα, Λιχτστάινερ, Μπονούτσι, Κιελλίνι, Ασαμόα η τετράδα της άμυνας, στο κέντρο ο Πίρλο στην βάση του ρόμβου, εσωτερικοί μέσοι οι Βιντάλ, Πογκμπά, στην κορυφή του ρόμβου ο Μαρκίζιο, με τον Τέβες να κινείται πίσω από τον Μοράτα. Ο Μίτσελ κατέβασε τον Ολυμπιακό στο 4-4-1-1, με τον Ρομπέρτο κάτω από τα δοκάρια, Ελαμπντελλαουί, Μποτία, Αμπιντάλ, Μαζουακού να απαρτίζουν την αμυντική τετράδα, Μιλιβόγεβιτς και Εν' Ντινγκά οι αμυντικοί μέσοι, Μανιάτης και Αφελλάι στα πλάγια, ο Τσόρι σε ελεύθερο ρόλο και ο Μήτρογλου στην επίθεση.

Ήταν αναμενόμενο άλλωστε ότι η Γιουβέντους θα έψαχνε από το πρώτο λεπτό το γκολ, με τον Ολυμπιακό να αμύνεται επιχειρώντας να χτυπήσει σε αντεπιθέσεις. Έτσι κι έγινε. Η Γιουβέντους ξεκινούσε επιθέσεις, ενώ η ομάδα του Μίτσελ με κύριο εκφραστή τον Αφελλάι έβγαινε σε επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Ο Ρομπέρτο σταμάτησε τα σουτ των Πογκμπά και Μαρκίζιο, όμως στο 21' ο Πογκμπά κέρδισε φάουλ από τον Μποτία σε καλό σημείο, όπου ο σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ, Πίρλο άνοιξε το σκορ. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν πτοήθηκε, βγήκε μπροστά, κερδίζοντας διαδοχικά κόρνερ για να φτάσει γρήγορα στην ισοφάριση. Κόρνερ από τα δεξιά του Τσόρι, ο Μποτία πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας, πήρε την κεφαλιά και ισοφάρισε σε 1-1. Το πρώτο ημίχρονο συνεχίστηκε με την Γιουβέντους να προσπαθεί να βρει δίοδο προς την εστία του Ρομπέρτο, χάνοντας ευκαιρίες με Πογκμπά, Τέβες και Μοράτα και από την άλλη, τον Ολυμπιακό να αρχίσει να παίρνει επιθετικές πρωτοβουλίες με τον Αφελλάι (είχε ένα καλό σουτ) και τις επελάσεις του Μαζουακού. Μοναδική παραφωνία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού σε όλο το διάστημα ήταν ο Μήτρογλου, έπασχε η ομάδα του Πειραιά στην θέση του επιθετικού.

Στην επανάληψη, είδαμε ένα παιχνίδι πάνω κάτω, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν επιθετικές διόδους. Ο Ολυμπιακός στο β΄μέρος άρχισε τις οργανωμένες επιθέσεις, με σουτ από Μιλιβόγεβιτς και Μαζουακού, την ίδια στιγμή που ο Μποτία με τον Αμπιντάλ ανέκοψαν κάποιες επικίνδυνες φάσεις της Γιουβέντους. Ο Μαζουακού κέρδισε φάουλ σε μια από τις προωθήσεις του, στο 61'. Ο Τσόρι εκτέλεσε το φάουλ, η μπάλα πέρασε, ο Μανιάτης την γύρισε και ο Εν' Ντινγκά με κεφαλιά κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Μπουφόν για το 1-2, παγώνοντας το Τορίνο! Γκολάρα πραγματικά.

Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Ολυμπιακού. Ο νεοσεισελθών Γιορέντε (στην θέση του Μοράτα), μετά από σέντρα του Πίρλο και κόντρα στον Μποτία, η μπάλα τον βρήκε στο πρόσωπο για να προσκρούσει στο δοκάρι και να καταλήξει στα δίχτυα, πετυχαίνοντας έτσι ένα γκολ-μπιλιάρδο, από τα πιο τυχερά της καριέρας του για το 2-2. Γκολ που θα ξαναμπεί σε μια χιλιετία. 3-2 στην συνέχεια με σουτ του Πογκμπά. Στα εναπομείναντα λεπτά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φορτώσει με άγχος τον αντίπαλο και προσπαθούσε με τον Αφελλάι να ανοίξει χώρους και να ψάξει κάποιο γκολ. Μοναδικό μελανό σημείο ο Μήτρογλου που δεν μπορούσε. Πέρασαν στο παιχνίδι ο Φουστέρ, ο Κασάμι (δεν έπρεπε αντί του Εν' Ντινγκά) και ο Διαμαντάκος στην θέση του Μανιάτη. Μέχρι και η Γιουβέντους έβαλε παίκτες για να βοηθήσουν στην άμυνα (Παντοϊν) και Περέυρα για να κρατηθεί ισορροπία μεταξύ επίθεσης και μεσαίας γραμμής. Παραλίγο να έρθει το 3-3, όταν ο Ελαμπντελλαουί σε κούρσα από τα δεξιά, άφησε στήλη άλατος με περίτεχνη ενέργεια τον Ασαμόα και το διαγώνιο σουτ του πέρασε λίγα εκατοστά από το τέρμα του Μπουφόν. Ο Ρομπέρτο στο τέλος απέδειξε γιατί αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού αλλά και της Ευρώπης. Πρώταμ απέκρουσε το σουτ του Περέυρα στο 87'. Το καλύτερο το άφησε για το τέλος. Στο 94' ο Τέβες ανατράπηκε από τον Μιλιβόγεβιτς, με τον Ρομπέρτο να αποκρούει την εκτέλεση πέναλτι του Βιντάλ με την βοήθεια του δοκαριού. Μια απόκρουση που όπως γράψαμε στην αρχή, μπορεί να καθορίσει πρόκριση.

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται τρίτος, με καλό συντελεστή τερμάτων, παραμένοντας σε τροχιά πρόκρισης. Ακόμα και στο Γιουρόπα Λιγκ να προκριθεί, θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία. Η απόκρουση του πέναλτι από τον Ρομπέρτο πιθανόν να αποβεί καθοριστική για τον όμιλο. Σημασία έχει ότι οι παίκτες του Θρύλου έπαιξαν με ψυχή, τα έδωσαν όλα, στάθηκαν ηρωικά κόντρα στην Γιουβέντους και έπεσαν μαχόμενοι με 3-2. Οι ήρωες αγωνίζονται σαν τους παίκτες του Θρύλου. Μόνο υπερηφάνεια για αυτόν τον σύλλογο.