10 Δεκ 2014

ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ




Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Μετά από ένα αγχωτικό παιχνίδι, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-2 της Μάλμε, τερματίζοντας τελικά 3ος μετά την λευκή ισοπαλία μεταξύ Γιουβέντους και Ατλέτικο Μαδρίτης (εντελώς ...τυχαία), με αποτέλεσμα να προκριθεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Προσωπικά θεωρώ πως η ομάδα πέτυχε τον ρεαλιστικό της στόχο να προκριθεί στο Γιουρόπα, είναι πέρα από φανερό όμως ότι χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις. Πάλι είδαμε τα γνωστά αμυντικά προβλήματα όπου σε δύο αντεπιθέσεις η Μάλμε σκόραρε από το πουθενά, ισοφαρίζοντας ισάριθμες φορές. Καλά τα πανηγύρια της πρόκρισης, ωστόσο η ενίσχυση στις θέσεις-κλειδιά θεωρείται επιτακτική.

Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ έπαιξε στο γνωστό 4-4-1-1, με πέντε χαφ άξονα (Εν΄Ντινγκά, Μανιάτης, Τσόρι άξονα, Κασάμι και Φουστέρ πλάγια) δίδυμο στην άμυνα Μποτία-Αμπιντάλ και Μήτρογλου μπροστά. Οι παίκτες παρότι έβγαλαν ενέργεια και όρεξη μέσα στο παιχνίδι ως προς το επιθετικό κομμάτι, αμυντικά δέχθηκαν δύο φθηνά γκολ. Επιθετικά ο Ολυμπιακός νίκησε κατά κράτος την ομάδα του Χαρέιντε, έχοντας ως κορυφαίους τους Φουστέρ, Τσόρι, Κασάμι και Αφελλάι. Ο Φουστέρ, αυτό το πολυεργαλείο, το πολύτιμο γρανάζι που διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο σύλλογος, απέδειξε ξανά ότι κάνει τα πάντα και συμφέρει. Ο τίμιος στρατιώτης πέτυχε το πρώτο γκολ (φωτό), παίρνοντας με αυτοθυσία κεφαλιά μπροστά σε απλωμένο πόδι αμυντικού για το 1-0, σε φάση που ξεκίνησε από πλάγιο άουτ. Έδωσε πολλές βοήθειες στον Ελαμπντελλαουί (επίσης είχε θετική παρουσία), έκανε κούρσες, συν ότι ισοπέδωσε αντίπαλο σε φάση που έδωσε έτοιμο γκολ στον Μήτρογλου. Με την μαχητικότητά του δείχνει πως αξίζει να φοράει την ερυθρόλευκη και πως κανονικά αυτός αξίζει να φορά το περιβραχιόνιο. Ο Φουστέρ είναι Αρχηγός με όλη την σημασία της λέξης.

Σχετικά με τον Τσόρι, είδαμε επιτέλους τον γνωστό Τσόρι, τον ποδοσφαιριστή κλάσης που οργώνει όλο το γήπεδο. Έβγαλε τα στοχεία της προσωπικότητας που διαθέτει ο κλασσικός λατινοαμερικάνος ποδοσφαιριστής. Οργάνωσε πολλές επιθέσεις, πήρε πρωτοβουλίες, έκανε σμπαράλια την άμυνα της Μάλμε, ενώ σημείωσε ένα γκολ εξαιρετικής ομορφιάς με σουτ στην κίνηση για το 2-1.

Επίσης, ο Κασάμι απέδειξε πως όταν θέλει μπορεί να παίξει τρομερή μπάλα. Δύο ασσίστ στα γκολ των Φουστέρ (κεφαλιά πάσα) και Αφελλάι (πάρε-βάλε στο 4ο γκολ). Πολλά τρεξίματα, κλεψίματα, συνέκλινε αρκετές φορές από την γραμμή, κέρδισε φάουλ. Παραλίγο να σκοράρει στην πρώτη φάση του αγώνα. Δυστυχώς αποχώρησε τραυματίας προς το τέλος της αναμέτρησης, αφού κέρδισε και την αποβολή του Αντού. Ας ελπίσουμε να μην είναι τίποτα σοβαρό, διότι ήδη είναι τραυματίας ο Μιλιβόγεβιτς. Επαναλαμβάνω, όταν θέλει ο Κασάμι να παίξει μπάλα, το κάνει και με το παραπάνω.

Ο Αφελλάι πέρασε ως αλλαγή στην θέση του αγωνιστή Φουστέρ. Σε ένα κρίσιμο σημείο, στο 2-2. Διεμβόλισε όποτε χρειάστηκε την άμυνα της Μάλμε, κράτησε την μπάλα δίνοντας ανάσες, με σημαντικότερο απ΄όλα την επίτευξη του τέταρτου γκολ όπου αξιοποίησε την πάσα του Κασάμι.

Όλα καλά όλα ωραία μέχρι εδώ. Ωστόσο, υπήρξαν σημεία όπου ο Ολυμπιακός προβλημάτισε για πολλοστή φορά φέτος. Αμυντική λειτουργία για τα θηρία, ευάλωτη στις αντεπιθέσεις. Αργές επιστροφές στο πρώτο γκολ της ισοφάρισης, με τον Μανιάτη να μην κάνει φάουλ στον Φόρσμπεργκ και τον πλάγιο μέσο της Εθνικής Σουηδίας να βγάζει τετ-α-τετ τον νεοεισελθόντα Κρόον για το 1-1. Σε φάση μάλιστα που άρχισε από κόρνερ του Ολυμπιακού, με όλους να έχουν ανέβει στην περιοχή του Όλσεν! Στο 2ο γκολ, ο Ρόζενμπεργκ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του κεντρικού αμυντικού διδύμου και τιμώρησε. Στην μεσαία γραμμή, θετικός ο Εν' Ντινγκά με μεστό παιχνίδι αφού έκοψε πολλές φορές, σε ρηχά νερά (ξανά) ο Μανιάτης.

Σε ξεχωριστή παράγραφο αφήσαμε το θέμα της επίθεσης. Εκτός από το ντεφορμάρισμα, έχει χάσει και την ρέντα του περσινού πρώτου εξαμήνου. Παρότι σκόραρε το τρίτο γκολ με κεφαλιά, έχασε 3-4 άχαστα και σε πολλά σημεία του αγώνα δεν ήξερε πού πατούσε (πχ σε μια φάση ξεκινά το 1-2 με τον Τσόρι χωρίς να κάνει κίνηση στο τέλος σε σίγουρο γκολ).

Ανακεφαλαιώνουμε. Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ εκπλήρωσε την αποστολή του, παίρνοντας την πρόκριση για το Γιουρόπα Λιγκ λόγω ισοπαλίας (ή αγγαρείας) στο Ατλέτικο Μαδρίτης-Γιουβέντους. Μια χαρά είναι η πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ, αυτός ήταν κατά την γνώμη μου ο φετινός στόχος. Από εκεί και πέρα όμως τί γίνεται? Σίγουρα η ομάδα χρίζει διορθωτικών κινήσεων στο ρόστερ. Ένας έμπειρος και γρήγορος κεντρικός αμυντικός, ένας εξτρέμ, ένας ανασταλτικός μέσος να παγώνει τον ρυθμό για να δίνει ανάσες και ένας επιθετικός εγνωσμένης αξίας για να προχωρήσει στο Γιουρόπα Λιγκ και φυσικά να ανέβει στο εγχώριο πρωτάθλημα. Με τις απαραίτητες κινήσεις στις θέσεις που χωλαίνει ο Ολυμπιακός αλλά και με όρεξη, θέληση και συγκέντρωση το ίδιο σε όλους τους στόχους, μόνο έτσι θα πάει καλύτερα η χρονιά.

ΥΓ: Άπειρα συγχαρηρήτια στην ομάδα νέων για την πρόκριση στην φάση των 16 στο αντίστοιχο Τσάμπιονς Λιγκ νέων, η οποία με την νίκη επί της αντίστοιχης Μάλμε πέτυχε 3 διπλά! Μακάρι κάποια στιγμή κάποια από αυτά τα παιδιά να βρεθούν στην πρώτη ομάδα.