27 Φεβ 2015

ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΛΑΘΗ




Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Τελείωσε για φέτος το ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού με αποκλεισμό στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, μετά την ισοπαλία με την Ντνίπρο εντός έδρας με 2-2, σε ένα παιχνίδι που η ομάδα πλήρωσε την αδράνεια του αργού κεντρικού αμυντικού διδύμου. Αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς, η ισοφάριση του έκοψε τα πόδια, βραχυκύκλωσε επιθετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν απέκτησε ξανά ρυθμό ήταν πια αργά...

Ο Περέιρα ξεκίνησε κατά το γνωστό σύστημα. Ρομπέρτο τερματοφύλακας, αμυντική τετράδα οι Ελαμπντελλαουί, Σαντάνα, Σιόβας, Μαζουακού, οι Κασάμι και Μιλιβόγεβιτς ανασταλτικοί μέσοι, Ντουρμάζ και Αφελλάι στα άκρα, ο Τσόρι σε ελεύθερο ρόλο και στην κορυφή της επίθεσης ο Μήτρογλου.

Παρότι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά και έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Μήτρογλου, αμέσως μετά άνοιξε το σκορ με τον ίδιο παίκτη έπειτα από κάθετη του Μιλιβόγεβιτς. Το 1-0 έδωσε τόνωσε την ψυχολογία των παικτών όμως οι Ουκρανοί στην πρώτη τους ευκαιρία ισοφάρισαν όταν ο Φεντέτσκι μετά από φάουλ βρέθηκε αμαρκάριστος και με διπλή προσπάθεια με κεφαλιά νίκησε τον Ρομπέρτο. Για πολλοστή φορά ο Ολυμπιακός πληρώνει την αδράνεια της άμυνάς του. Μάλιστα οι Ουκρανοί με το γκολ του Φεντέτσκι πέτυχαν το 3/3 κόντρα στους "ερυθρόλευκους". Δηλαδή σε 3 φάσεις σημείωσαν ισάριθμα γκολ, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το παιχνίδι στο Κίεβο. Η ισοφάριση μπλόκαρε τον Ολυμπιακό, με συνέπεια να χάσει πολύτιμο χρόνο. Μέσα σε αυτή την επιθετική αδράνεια ήρθε η ανόητη αποβολή του Μιλιβόγεβιτς. Η Ντνίπρο δεν ήταν καλύτερη, περίμενε να βγει κάποια ατομική ενέργεια του Κονοπλιάνκα, του μοναδικού παίκτη που είχε για κινητήριο μοχλό. Από το 80' ανέβηκε ξανά η ομάδα του Περέιρα για να πετύχει γκολ (για λόγους γοήτρου περισσότερο). Ο Τσόρι με πέναλτι ξαναέδωσε προβάδισμα, ωστόσο οι τελευταίες προσπάθειες για μια πιθανή υπέρβαση έπεσαν στο κενό διότι ο Κάλινιτς εκμεταλλεύτηκε νέα αδράνεια της άμυνας και ισοφάρισε σε 2-2.

Κορυφαίοι για τον Ολυμπιακό οι Ρομπέρτο, Κασάμι, Τσόρι, Ελαμπντελλαουί και Μαζουακού. Θα προσθέσω και τον Φορτούνη στην κατηγορία αυτών που προσπάθησαν. Η ομάδα δεν μπορούσε παραπάνω. Πλήρωσε την έλλειψη γρήγορου αμυντικού στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, καθώς τόσο ο Σιόβας όσο και ο Σαντάνα είναι υπερβολικά αργοί. Δεν υπάρχει ο γρήγορος κεντικός αμυντικός που θα "σκουπίσει" τις φάσεις χαμηλά. Ειδικά στο χαμηλό παιχνίδι, ο Σαντάνα αποδεικνύει ότι είναι επιρρεπής στα λάθη, με συνέπεια ο Ολυμπιακός να δέχεται εύκολα φάσεις, να εκτίθεται ο Ρομπέρτο και να δέχεται φτηνά γκολ στα τελευταία παιχνίδια. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός (δανεικός από Σάλκε) αποδεικνύεται αποτυχημένη κίνηση, βλέποντάς τον να υποπίπτει μόνιμα σε διαδοχικά λάθη. Για τα εξτρέμ και την επίθεση τα έχουμε ξαναπεί. "Αγκάθι" για τον φετινό Ολυμπιακό. Μέσα στις ελλείψεις, εξίσου σημαντική θεωρείται και η έλλειψη ψυχολογικών αποθεμάτων, ιδιαίτερα μετά την ισοφάριση.

Ο Παϊτίμ Κασάμι -εκ των διακριθέντων- ήταν κυριολεκτικά ένα κέντρο μόνος του, τόσο όταν έπαιζε μαζί με τον Μιλιβόγεβιτς όσο και μετά την απόβολή του Σέρβου. Έκοβε, μοίραζε, δημιουργούσε, κέρδισε μάχες και φάουλ. Δυστυχώς κανείς από τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς δεν διέθετε την προσωπικότητα αυτού ή του Τσόρι για να γίνει κάτι καλύτερο. Ο Ρομπέρτο για έναν ακόμα αγώνα έσωσε τον Ολυμπιακό από τα χειρότερα. Όσο για τους Ελαμπντελλαουί και Μαζουακού? Δυστυχώς δεν μπορούν να κλωνοποιηθούν για να αγωνίζονται και εξτρέμ. Οι μόνοι που έκαναν σωστές επελάσεις από την πτέρυγα.

Η Ευρώπη τελείωσε για τον Ολυμπιακό στους αγώνες με την Ντνίπρο. Πλέον, όλοι οφείλουν να επικεντρωθούν στο πώς θα διαχειριστούν και θα σχεδιάσουν την επόμενη μέρα. Εκεί που τα όνειρα αντί να μένουν στα ξερά λόγια, πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν πράξεις με ουσία.