11 Μαρ 2015

ΠΡΟΚΡΙΣΗ-ΜΙΣΟ ΚΥΠΕΛΛΟ



Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Παρά τις δύο αναγκαστικές αλλαγές, παρά κάποια νεκρά διαστήματα, το άχαστο γκολ του Ντοσσεβί, ο Ολυμπιακός το πάλεψε και στο 89' κατάφερε και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα του Ανέστη με τον Φράνκο Χάρα (φωτό), παίρνοντας την πρόκριση στους 8 του Κυπέλλου επί της ΑΕΚ. Μια πρόκριση που ισοδυναμεί με μισό κύπελλο.

Σε έναν αγώνα που τελείωσε στο 89' και διεκόπη οριστικά λόγω εισβολής οπαδών μετά την επίτευξη του γκολ, ο Ολυμπιακός έδειξε πως ήθελε περισσότερη την πρόκριση, δεν παράτησε το παιχνίδι σε καμία στιγμή και τελικά νίκησε χάρη μαχητικότητά του και την εμπειρία του από τέτοιους αγώνες. Εκμεταλλεύτηκε επίσης την καθίζηση της ΑΕΚ στο τελευταίο 20λεπτο. Ο Ρομπέρτο αρχικά έκρινε την αναμέτρηση με την απόκρουσή του στο τετ-α-τετ με τον Μάνταλο και στο τέλος ο Φορτούνης που δεν άφησε την φάση και την γύρισε στον Χάρα για το μοναδικό γκολ.

Σχετικά με τον αγώνα, ο Τραϊανός Δέλλας παρέταξε την ΑΕΚ με τον Ανέστη στο τέρμα, αμυντική τετράδα τους Μπακάκη, Λαμπρόπουλο, Τζανετόπουλο, Σοϊλέδη, στην μεσαία γραμμή τους Ανάκογλου και Γιόχανσον, Πλατέλλας και Μπαρμπόσα στα πλάγια, με τον Μάνταλο να κινείται πίσω από τον προωθημένο Αραβίδη. Ο Βίτορ Περέιρα από την άλλη ξεκίνησε με Ρομπέρτο τερματοφύλακα, Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού οι τέσσερις πίσω στην άμυνα, Μιλιβόγεβιτς με Μανιάτη στον άξονα της μεσαίας γραμμής, εξτρέμ οι Ντουρμάζ και Ντοσσεβί, με τον Τσόρι σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Χάρα.

Σαν παιχνίδι πήγε πιο πολύ στην δύναμη, δεν είχε τις πολλές φάσεις, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όπου η μοναδική ευκαιρία ήταν το εντελώς άστοχο σουτ του Μανιάτη από πλεονεκτική θέση. Ο Ολυμπιακός είχε την ατυχία να χάσει με τραυματισμό τον Ντουρμάζ, την θέση του οποίου πήρε ο Αφελλάι. Είχαμε περισσότερο υποψίες ευκαιριών εκατέρωθεν. Πολλά λάθη φυσικά μαζί με νεκρά διαστήματα. Η άμυνα έκοψε πολλές φάσεις εν τη γενέσει τους, με συνέπεια να μην εκτεθεί ο Ρομπέρτο. Στην επανάληψη, ο Ρομπέρτο απέκρουσε το τετ-α-τετ με τον Μάνταλο, σε μια κάθετη του Πλατέλλα όπου φάνηκε η αργή άμυνα της ομάδας, χωρίς ωστόσο να το πληρώσει. Ο Ντοσσεβί βοήθησε περισσότερο ανασταλτικά τον κορυφαίο της αναμέτρησης, Λεάντρο Σαλίνο, επιθετικά μπορεί να δημιούργησε ρήγματα στον Σοϊλέδη, η ουσία όμως έλειψε. Είδαμε πολλά σκαμπανεβάσματα από τα εξτρέμ. Η είσοδος του Κασάμι αντί του τραυματία Μανιάτη μαζί με δύναμη έδωσε και την απαιτούμενη τεχνική στην μεσαία γραμμή, με τον Ελβετό να κερδίζει πολλές μάχες, αποδεικνύοντας με την σειρά του πως είναι παίκτης-βαρόμετρο στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Παράλληλα, η είσοδος του Φορτούνη έδωσε ώθηση στην θέση 10, συμβάλλοντας αποτελεσματικά -σε συνεργασία με τον Τσόρι-να δημιουργούνται κίνδυνοι όταν ο Ολυμπιακός έβγαινε σε αντεπιθέσεις. Σε μια σέντρα του Μαζουακού, η άμυνα της ΑΕΚ αιφνιδιάστηκε, ο Φορτούνης γύρισε και ο Ντοσσεβί κατόρθωσε σε άδειο τέρμα να σημαδέψει το δοκάρι. Στην επόμενη μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού μπήκε το γκολ που άφησε στήλη άλατος σύσσωμο το ΟΑΚΑ. Ο Αφελλάι πρόλαβε μια χαμένη φάση, σέντραρε στην περιοχή, ο Φορτούνης με κεφαλιά γύρισε και ο Χάρα με το σώμα του σημείωσε το γκολ της πρόκρισης. 0-1 στο 89', με τον αγώνα να διακόπτεται οριστικά με την εισβολή οπαδών.

Πάμε στους κορυφαίους της αναμέτρησης για τον Ολυμπιακό. Πρώτα ο Σαλίνο. Ο Βραζιλιάνος δεξιός οπισθοφύλακας με την εμπειρία του, τα ακατάπαυστα τρεξίματα και γενικά την ποδοσφαιρική του αξία, όργωσε την δεξιά πλευρά, βοήθησε εξίσου καλά τόσο αμυντικά αλλά και επιθετικά, έδειξε ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και κατάφερε να περιορίσει τον Μπαρμπόσα αλλά και τις κούρσες του Σοϊλέδη, έχοντας λίγη βοήθεια από τον Ντοσσεβί. Δεύτερος ο Ρομπέρτο. Τα λόγια περιττεύουν για έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες της Ευρώπης αυτή την στιγμή. Έκανε την απόκρουση που έκρινε κατά 99,9% την έκβαση της αναμέτρησης. Τρίτον στην λίστα θα βάλω (παραδόξως) τον Μποτία. Ο Ισπανός αμυντικός έκανε τρεις καίριες επεμβάσεις σε φάσεις που θα έβγαζαν τους παίκτες της ΑΕΚ φάτσα με το γκολ. Καθοριστική η επέμβασή του στην φάση που προλαβαίνει τον Αραβίδη στο παραπέντε, μόλις λίγα χιλιοστά πριν σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Πολλοί ίσως αναρωτηθείτε γιατί δεν συμπεριλαμβάνω τον Χάρα μέσα στους κορυφαίους. Απλή η απάντηση. Μπορεί ο Αργεντίνος να σημείωσε το νικητήριο γκολ, παρ' όλα αυτά δεν είναι κανονικός επιθετικός ούτε κάποιος ποιοτικός παίκτης και χαρακτηρίζεται μόνο για την μαχητικότητά του, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Το 0-1 επί της ΑΕΚ έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό. Μια πρόκριση που ισοδυναμεί με μισό κύπελλο, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε πως υπάρχει δρόμος ακόμα να διανυθεί. Μέτρησε η εμπειρία και το βάρος της διαχείρισης τέτοιων αναμετρήσεων. Η ομάδα, παρά τα όποια προβλήματα, έκανε το καθήκον της νικώντας έναν κρίσιμο αγώνα, ειδικών συνθηκών. Πέρα από την πρόκριση, το 0-1 αποτέλεσε νίκη ψυχολογίας για να κατευνάσει το κλίμα του τελευταίου μήνα. Η ομάδα οφείλει πλέον να συγκεντρωθεί στην συνέχεια που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του νταμπλ.

ΥΓ: Το γκολ του Χάρα στο ΟΑΚΑ θύμισε πολύ τα τέρματα που είχε πετύχει ο Ντάρμπισιρ κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο, αφήνοντας και τότε αγάλματα όσους παρευρίσκονταν για ...γιορτή.