27 Μαρ 2015

ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ




Γράφει ο ΑΝΤΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ...

Με το πρωτάθλημα ήδη να έχει κριθεί και να εκκρεμεί μόνο ο ημιτελικός του Κυπέλλου, οφείλουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για κάποια θέματα που άμεσα θα απασχολήσουν την ομάδα. αν δεν την απασχολούν ήδη. Το ένα έχει να κάνει με την διατήρηση και ενίσχυση του κορμού, το άλλο με τους νέους παίκτες και το ελληνικό στοιχείο, κάνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη αναφορά για τον Κώστα Φορτούνη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της φετινής περιόδου, με εξαίρεση κάποιους αγώνες -ανάμεσά τους εκείνοι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ- ο Ολυμπιακός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, προκαλώντας απογοήτευση αρκετές φορές. Μέσα σε όλα τα αρνητικά, υπήρξαν ορισμένοι παίκτες που διακρίθηκαν και συνέβαλαν ώστε να μην "βουλιάξει" η χρονιά. Τέτοιοι παίκτες όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φύγουν από τον Ολυμπιακό. Πρωταρχικός στόχος επομένως είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του περσινού καλοκαιριού, το οποίο σημαίνει φέτος να διατηρηθεί ένας σταθερός κορμός. Άλλωστε, το παν για να πορευτεί μια ομάδα στο ποδόσφαιρο, ειδικά όταν μιλάμε για έναν σύλλογο με τεράστια εμβέλεια όπως ο Ολυμπιακός, επιβάλλεται η διατήρηση ενός σταθερού κορμού, συνοδευόμενη από το ανάλογο ξεκαθάρισμα.

Για παράδειγμα, από τη φετινή ομάδα ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κρατήσει πρωτίστως τους παίκτες-βαρόμετρα. Το έκανε με την ανανέωση του Τσόρι, οφείλει να πράξει ανάλογα με τους Σαλίνο, Ρομπέρτο. Παράλληλα, να διατηρήσει στο ρόστερ εξελίξιμους ποδοσφαιριστές όπως οι Ελαμπντελλαουί, Μαζουακού, Κασάμι, Μπενίτες κλπ, όλο το ελληνικό υλικό και να κάνει ποιοτικές προσθήκες στις θέσεις των εξτρέμ, του επιθετικού, ενός γρήγορου κεντρικού αμυντικού και του ανασταλτικού μέσου, ειδικά από την στιγμή που ο Μανιάτης θα απουσιάσει για 6 μήνες, χωρίς να ξέρουμε σε ποια κατάσταση θα επανέλθει. Επίσης, μια επιπρόσθετη λύση θα ήταν μια αγορά ενός εκ των Μιλιβόγεβιτς, Εν' Ντινγκά, ή και των δύο. Για τον άξονα, ανεξάρτητα από την ανανέωση του Τσόρι, οπσωδήποτε πρέπει να μείνει ο Φορτούνης και ίσως θα μπορούσε να αποκτηθεί άλλος ένας επιτελικός μέσος, διότι ο Τσόρι πλέον πάτησε τα 34 και δεν θα μπορεί να βγάζει συνεχόμενα 90λεπτα και ο Φορτούνης (ο οποίος δείχνει ότι σηκώνει το βάρος της φανέλας) θα χρειάζεται ανάσες κάποιες φορές.

Πάμε τώρα στο θέμα του Κώστα Φορτούνη. Ο Έλληνας επιτελικός μέσος, κατά την δική μου άποψη ήταν ο καλύτερος από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές του φετινού Ολυμπιακού (στο νήμα "νίκησε" τον Αυλωνίτη). Δούλεψε και δείχνει πως συνεχίζει να δουλεύει αδιάκοπα, μαθαίνοντας πολλά δίπλα στον Τσόρι, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα όταν ξεκίνησαν μαζί στο αρχικό σχήμα. Άψογη τεχνική, ταχύτητα, καλές εκτελέσεις στημένων φάσεων, πατάει περιοχή και σε κάθε παιχνίδι προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Σε παιχνίδια που η ομάδα δεν τραβούσε, ο Φορτούνης ήταν πραγματική όαση, πέτυχε γκολ, αποδεικνύοντας πως δικαιωματικά έχει θέση στον Ολυμπιακό. Ακόμα και να έμπαινε αλλαγή και βοηθούσε, έδινε το κάτι παραπάνω. Το καλοκαίρι δεν πρέπει με τίποτα να φύγει αυτός ο παίκτης, πρέπει να μείνει στην ομάδα για να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Φορτούνη -και αντίστροφα- και χρειάζεται κι άλλους παίκτες σαν τον Φορτούνη να τους αναδείξει. Τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο Κολοβός, ο Βέργος, ο Ιωαννίδης κλπ. Τέτοιοι παίκτες είναι πραγματικά κρίμα να χάνονται. Δικαιούνται ευκαιριών, οφείλουν όμως να μην επαναπαύονται αλλά να δουλεύουν ώστε να γίνουν καλύτερα και να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού.

Κλείνοντας, το νόημα είναι πως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να επαναλάβει τα περσινά λάθη του καλοκαιριού, να επικεντρωθεί στην διατήρηση του κορμού, να κάνει ποιοτικές προσθήκες στις θέσεις που υπάρχει έλλειψη σε συνδυασμό με το ξεκαθάρισμα. Επιπλέον, είναι ανάγκη να διατηρήσει στις τάξεις του παίκτες με φόντα για λαμπρή καριέρα, όπως ο Φορτούνης και να δώσει ευκαιρίες και σε άλλους Έλληνες ποδοσφαιριστές με τέτοια στοιχεία να αναδειχθούν.